Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Anvelopele de iarnă, obligatorii pentru al treilea an consecutiv. Vezi cât te costă să le schimbi și care sunt avantajele

Publicat

cauciucuri-de-iarna

În această perioadă, service-urile auto sunt luate cu asalt de către toți conducătorii auto care nu doresc să fie surprinși în trafic de condițiile meteo nefavorabile, fără cauciuciurile schimbate. Astfel că, începând cu luna noiembrie, pentru al treilea an consecutiv, șoferii sunt obligați să aibă mașinile dotate cu cauciucuri de iarnă, dacă șofează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. În caz contrar, aceștia riscă amendă, puncte de penalizare sau pot rămâne fără certificatul de înmatriculare.

Cât te costă să-ți schimbi anvelopele cu cele de iarnă?

Comercianții din Alba Iulia și-au asigurat deja stocurile de cauciucuri, fie ele noi sau second hand. Pentru a achiziționa cauciucuri noi, un șofer trebuie să scoată din buzunar de la 160 de lei în sus, în funcție de marcă și de dimensiunile mașinii, iar, pentru cele second hand, prețurile se încadrează între 50 și 200 lei bucata, în funcție de cât sunt de uzate.

La mai multe vulcanizări din Alba Iulia, prețurile pentru schimbarea cauciucurilor variază de la 60 la 80 de lei, pentru o roată. Cu toate acestea, mai multe service-uri auto sunt dispuse să lase din preț, până la 15-20 de lei manopera, în cazul în care clientul are deja achiziționate cauciucurile sau chiar să le schimbe gratis, în cazul în care clienții le vor cumpăra de la firma respectivă.

Cei care cumpără anvelope de iarnă sau „all season”, trebuie să fie atenți ca acestea să aibă inscripționate unul din simbolurile „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Literele M și S, sunt inițialele cuvintelor englezești „mud” și „snow”, care înseamnă „noroi”, respectiv „zăpadă”.

Avantajele anvelopelor de iarnă

Anvelopele de iarnă nu sunt doar obligatorii începând cu luna noiembrie, ci și indispensabile, prin avantajele pe care le prezintă. Acestea sunt concepute pentru a rezista temperaturilor scăzute şi condiţiilor de exploatare din anotimpul rece, dar și zonelor de vale, deal sau curbe, care sunt cele mai predispuse la îngheț, polei, umiditate și înzăpezire. În fabricarea lor, s-au utilizat compuşii din polimeri mai moi şi astfel mai flexibili, ce permit acestora să se comporte mult mai bine în perioada iernii.

Amenzi și sancțiuni

În cazul în care, pe perioada iernii, sunt surprinși pe drumurile publice de către polițiștii de la rutieră fără cauciucuri de iarnă, șoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare, dar și să plătească o amendă între 720 de lei si 1.600 de lei, plus între 9 și 20 de puncte de penalizare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Atenţie, şoferi şi pietoni! Recomandări IPJ Alba pentru circulaţia pe timp de iarnă | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax