Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Apă vie” în Munţii Apuseni. LEGENDA izvorului din Cheile Runcului, de la care bei şi creşti în înălţime

Publicat

izvor apa vie La marginea satului Runc, comuna Ocoliş din Munţii Apuseni, situată la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, se află un izvor cu ”apă vie” care ar ajuta la creşterea în înălţime.

Legenda a apărut în urmă cu 20 de ani când un tânăr din localitate s-a înălţat brusc după ce a băut din izvorul de la Cheile Runcului.

Cei mai mulţi localnici au pus incidentul pe seama dezvoltării naturale a băiatului, însă unii dintre ei, curioşi să vadă dacă nu cumva apa are într-adevăr proprietăţi deosebite au băut la rândul lor din izvor. Spre surprinderea tuturor şi ei ar fi crescut în înălţime.

Cei care vor să ajungă în satul Runc din comuna Ocoliş, trebuie să urmeze N75, Turda – Cîmpeni. Comuna este la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj şi este situată într-un cadru natural deosebit, cu chei spectaculoase, peşteri, grote şi cătune izolate la poalele Muntelui Mare.

Apa a fost testată de un medic de la Cluj care le-ar fi spus localnicilor că este extraordinară. Chiar şi plantele stropite cu această apă ar duce-o mai bine.

O explicaţie pe care medicul ar fi oferit-o ar fi fost că ”proprietăţile apei de la Runc sunt asemănătoare cu cele ale unui dispozitiv radionic. Acesta, combinând elemente de radionică şi organicitate şi focalizând un flux energetic extrem de puternic încarcă apa în aşa măsură, încât după udarea cu lichidul astfel obţinut, plantele cresc vizibil mai repede”.

urma uriasului „Urma uriaşului” din Cheile Runcului

Tot în Cheile Runcului mai există o curiozitate „ţesută” prin legende din bătrâni. Este vorba despre „urma uriaşului”, respectiv o urmă în piatră sub forma unei potcoave de cal de dimensiuni mult mai mari decât una normală. „Ce ştiu de mic, din poveştile bătrânilor, despre această urmă este că a rămas de pe vremea când uriaşii treceau cu caii din Bedeleu în Cheile Runcului”, a spus Ion Crişan.

Bedeleu este un masiv calcaros situat la sud de zona comunei Ocoliş, la distanţă de câţiva kilometri de satul Runc.
Legenda uriaşilor din Apuseni este unul dintre cele mai răspândite mituri despre această zonă a ţării. Familii de uriaşi ar fi trăit în mai multe locuri ale munţilor.
Una dintre acestea ar fi fost lăsată să trăiască de către regele dac Decebal cu condiţia să îi păzească comorile. Alţi uriaşi sunt menţionaţi în legătură cu legenda Detunatelor, două masive montane din comuna Bucium. Detunata Flocoasă şi Detunata Goală s-ar fi ”născut” în urma transformării în stană da piatră a doi uriaşi care se luptau cu zânele.
sursa: adevarul, descopera.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax