Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Apel la mobilizare generală pentru Roșia Montană. ONG-urile care se opun proiectului ”Gabriel Resources” organizează mitinguri în marile orașe

Publicat

Nu cedam Rosia Montana Membrii Alburnus Maior vor ieşi în stradă, vineri, alături de susţinători ai proiectului de conservare a zonei Roşia Montană, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi în alte oraşe mari şi îi solicită premierului să nu ajungă la un compromis cu Gabriel Resources, după ce Mihai Tudose a susţinut că se va încerca retragerea candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO, anunţă Salvaţi Roşia Montană. Organizațiile care se opun proiectului au lansat un apel la mobilizare generală.

“Declarația lui Tudose este de-a dreptul halucinantă. Cum să compari galeriile romane și vestigii arheologice unice în lume, cu o libelulă? Doar atât îl duce capul? Îi transmit și lui Tudose ce i-am zis și lui Ponta, Băsescu, Tăriceanu și cine a mai vrut dinadins să ne distrugă comunitatea: noi nu vom pleca din casele și de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii și îmbogățirii voastre!” a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

Pe siteurile dedicate și pe paginile de facebook, ONG-urile care se opun proiectului au lansat un apel la mobilizare și le-au cerut susținătorilor să își schimbe fotografiile de profil de pe rețelele de socializare cu unele personalizate cu mesajul: ”Nu cedez Roșia Montană!”

Mesajele transmise de ONG-uri:

”Roșia Montană/România, 30 august 2017 – Campania Salvați Roșia Montană cere de urgență premierului Tudose să nu permită distrugerea Roșiei Montane prin încheierea arbitrajului cu Gabriel Resources. Un compromis între cele două părți în litigiu ar avea valoare de lege pentru România și ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare în lista UNESCO și acordarea de avize pentru începerea minei.

Totodată, membrii Alburnus Maior vor ieși în stradă, vineri, 1 septembrie alături de prietenii Roșiei Montane din București, Cluj, Iași și alte orașe din țară. La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013, ieșim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obținut în toți acești ani, pentru Roșia Montană și în lupta împotriva corupției.

Planul pregătit pentru distrugerea Roșiei Montane se circumscrie măsurilor anti-justiție anunțate deja de Guvern. Practic, un compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde unui proiect declarat ilegal de instanțe și de legislația curentă. Declarația premierului Tudose, de marți, 29 august, confirmă faptul că se va încerca retragerea nominzalizării Roșiei Montane pentru lista UNESCO. Acesta ar fi un pas absolut necesar pentru stingerea litigiului cu Gabriel Resources.

Graba premierului Tudose de a încheia arbitrajul se datorează faptului că, în septembrie, arbitrajul Gabriel Resources vs. România [3] intră într-o nouă etapă, aceea a marilor dezvăluiri. Tribunalul de la Washington va publica plângerea integrală a companiei miniere împotriva statului român. În acest memoriu, se vor regăsi toate motivele pentru care firma canadiană cere despăgubiri. Publicarea se va realiza doar dacă nu se ajunge la un compromis între statul român și Gabriel Resources”.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax