Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

APIA: Agricultorii care dau foc miriştilor şi resturilor de pe terenurile arabile pot fi excluşi de la plăţile directe pe hectar

Publicat

incendiu

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) avertizează fermierii că, dacă îşi incendiază miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil ori vegetaţia uscată pe pajiştile permanente riscă să piardă plăţile directe la hectar.

Fermierii au obligaţia de a respecta Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8). Acestea prevăd că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare. Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 5 li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă, precizează APIA.

Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

Sancţiunile se stabilesc în functie de abaterile constatate în urma efectuării controlului pe teren, avându-se în vedere dacă incendierea a fost provocată cu intenţie sau din neglijenţă. De asemenea, se iau în considerare criteriile privind gravitatea, amploarea, persistenţa efectelor neconformităţii, precum şi repetarea nerespectării.
Agricultorii care încalcă aceste cerinţe riscă să li se taie 5% din suma calculată sau chiar să fie excluşi de la sprijinul financiar aferent plăţilor directe.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajiştilor permanente (GAEC 8). Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.

Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenti, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens.

surse: hotnews, stiriagricole.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax