Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

APIA: Dispariția timbrului de mediu ar putea duce la importul a peste 500.000 de vehicule second-hand în acest an

Publicat

masini parc auto Anul trecut au fost aduse în țară 300.000 de mașini second-hand din import, iar numărul ar putea crește puternic în acest an când timbrul de mediu nu mai există, avertizează reprezentanții Asociației Producătorilor de Automobile din România. Propunerea APIA este ca timbrul de mediu să fie înlocuit de o taxă de achiziție și de un impozit auto modificat, ambele pe ideea de a încuraja mașinile noi. Asociația spune că nu e nicio problemă dacă programul Rabla nu s-ar mai ține, fiindcă mașinile tot se vând.

Anul trecut s-au vândut 115.000 autoturisme noi în țară, arată datele APIA, și au fost aduse din import 300.000 de mașini rulate. Timbrul de mediu a fost scos prin legea celor peste 100 de taxe anulate.

„Raportul mașini noi-mașini rulate din import a fost așadar de aproape 1:3, însă în unele județe a fost de peste 1:15 (Salaj 1:27, Botoșani 1:18). Ce s-ar putea întâmpla anul acesta când timbrul de mediu nu mai există? Avem un raport de 1:3, dar putem ajunge cred la 1:5, 1 la 5 și ceva. Sper totuși să nu se întâmple asta”, spune Ernest Popovici, director general APIA. Un calcul arată că, la un raport de 1:5 și la o piață a mașinilor noi de 100.000, cea second-hand trece de 500.000.

Însă e de așteptat ca ceva să vină în locul timbrului de mediu abrogat, iar APIA propune două lucruri: modificarea actualului impozit auto care acum se calculează în funcție de cilindree și introducerea unei taxe plătite la achiziție.

APIA propune „aplicarea unui concept modern de taxare a autovehiculelor (la achiziție și de proprietate, cumulativ) care să stimuleze într-o mai mare măsura achiziția și posesia celor noi, în detrimentul celor rulate”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax