Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

APM Alba, despre fabricile de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeș. Concentraţiile substanţei, afişate din 15 ianuarie

Publicat

IMG_4327 Agenția pentru Protecția Mediului Alba a transmis un comunicat în care precizează că, începând din data de 15 ianuarie 2015, pe panourile exterioare de informare a publicului din Alba Iulia și Sebeș se afișează și valorile concentrațiilor de formaldehidă determinate. De asemenea, reprezentanţii instituţiei fac referire la două fabrici de formaldehidă aflate de platforma Kronospan Sebeș: instalaţia cu o capacitate 30.000 t/an, crescută la 40.000 tone/an, ca urmare a „îmbunătăţirii performanţei tehnice” şi pentru care procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Kronospan Sebeș SA este blocată de contestaţii; a doua este instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator Kronochem Sebeș SRL, care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu şi pentru care firma a depus în 6 ianuarie 2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu.

Prezentăm integral comunicatul de presă transmis de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba.

Activitatea SC Kronospan Sebeș SA este reglementată prin autorizația integrată de mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

SC Kronospan Sebeș SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare privind actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menționată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei, ca urmare a îmbunătățirii performanței tehnice a catalizatorului Fe-Mo utilizat și a optimizării procesului de producție.

A.P.M. Alba a parcurs procedura de reglementare în conformitate cu Ordinul MAPAM nr. 818/2003 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, cu completările și modificările ulterioare, până la această dată fiind parcurse toate etapele, inclusiv etapa de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizației integrate de mediu.

În perioada de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizației integrate de mediu au fost înregistrate la A.P.M. Alba contestații din partea publicului. Contestațiile publicului înregistrate la A.P.M. Alba au fost transmise Comisiei pentru soluționarea contestațiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în conformitate cu art. 43 din Ordinul MAPAM nr. 818/2003 cu completările și modificările ulterioare.

Pe perioada soluționării contestațiilor autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeș SA.

Pe platforma industrială Kronospan Sebeș există și instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator SC Kronochem Sebeș SRL, care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Pentru autorizarea funcționării acestei instalații, SC Kronochem Sebeș SRL a depus la A.P.M. Alba în data de 06.01.2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu, urmând să fie parcursă procedura de reglementare conform prevederilor Ordinului MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare.

IMG_4329 În ceea ce privește monitorizarea formaldehidei în municipiul Sebeș, aceasta se realizează în două puncte. Un punct de prelevare la limita cartierului Mihail Kogălniceanu, funcțional din anul 2008, cu frecvența de prelevare de 5 zile din 7. Al doilea punct de prelevare – cartierul Mihail Kogălniceanu, în incinta stației automate de monitorizare a calității aerului – AB2, amplasată în curtea Școlii Gimnaziale nr. 4 Sebeș. După prelevare probele sunt determinate chimic, conform STAS 11332/79, în laboratorul de analize din cadrul A.P.M. Alba.

În scopul facilitării publicului cu privire la datele de monitorizare a formaldehidei, începând cu data de 15 ianuarie 2015, pe panourile exterioare de informare a publicului se afișează și valorile concentrațiilor de formaldehidă determinate în municipiul Sebeș. Cele două panouri de informare se găsesc amplasate în municipiile Alba Iulia și Sebeș.

În urma monitorizării de către A.P.M. Alba a concentrației de formaldehidă, la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depășiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87.”

Reamintim că duminică, la Sebeș a avut loc al doilea marș de protest organizat de de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice. Manifestanţii solicită relocarea noii fabrici de formaldehidă, la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș. La o săptămână de la prima manifestație de protest, oamenii au ieșit într-un număr și mai mare în stradă, participând şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au transmis organizatorii.

Citeşte şi FOTO – VIDEO| Al doilea protest la Sebeș împotriva Kronospan: Manifestanții solicită mutarea fabricii de formaldehidă la 50 km de oraș

Aceștia au semnat și o petiție deschisă de organizatorii protestului, care va fi trimisă președintelui României, Klaus Iohannis.

Duminica viitoare, 25 ianuarie, de la ora 14.00, organizatorii, Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, au anunțat cel de-al treilea protest, locul de întâlnire fiind tot Parcul din fața Primăriei Sebeș.

Citeşte şi Ce au cerut manifestanţii la PROTESTUL împotriva POLUĂRII cu formaldehidă de la SEBEŞ. Reacţia primarului Dăncilă

Citește și Noua fabrică de formaldehidă de la Sebeş: ONG-urile au REFUZAT concilierea cu Kronospan şi continuă protestele. Vezi motivele

Reamintim că săptămâna trecută, reprezentanții Kronospan Sebeș au organizat o conferinţă de presă în care au dat explicaţii despre investiţie, în replică la acuzațiile organizațiilor care se opun punerii în funcțiune a noii fabrici de producere a formaldehidei pe platforma companiei de la Sebeș – o investiţie de 18 milioane de euro, cu instalaţie second-hand cumpărată din Franţa.

Citeşte şi VIDEO- AUDIO: KRONOSPAN vrea să deschidă în APRILIE noua fabrică de formaldehidă: ”Nu este un pericol pentru Sebeș și vecinătăți”

Investiţia de la Sebeş ar urma să fie realizată de compania austriacă Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a anunţat săptămâna trecută că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a primit în 12 ianuarie două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş.

Citeşte şi VIDEO |Noua fabrică de formaldehidă de la Sebeş: „Ministerul SUSPENDĂ acordarea autorizaţiei de mediu până la clarificarea situaţiei”

Feneşer a precizat că pe perioada analizării contestaţiilor, „ministerul va suspenda acordarea autorizaţiei până la clarificare”.  Prefectul a menţionat că în momentul de faţă „sunt monitorizate în permanenţă aceste emisii de formaldehidă în două puncte din Sebeş, la societatea Alpin 57 Lux şi la şcoala din cartierul Kogălniceanu”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax