Connect with us
Publicitate

CUGIR

Arme de la Cugir, pentru Irak. Românii vând armament, americanii muniție

Publicat

România a exportat arme în valoare de peste 100 de milioane de euro, în primele șase luni ale anului 2017, se arată într-un document al Departamentului pentru Controlul Exporturilor – ANCEX – din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. O parte din acești bani s-au îndreptat spre Fabrica de Arme de la Cugir, care a furnizat armament către Statele Unite ale Americii și Irak (probabil și spre alte destinații).
Companiile româneşti de armament au exportat arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro, în primele șase luni ale acestui an, aproape o treime din sumă reprezentând muniție. La aceste exporturi au participat mai multe fabrici românești, respectiv cele din Cugir, București, Ghimbav.
Printre cei mai bun clienți sunt americanii, care au cumpărat din România mitraliere, puști semiautomate, pistoale, aruncătoare de grenade antitanc, lovituri antitanc de calibrul 73 mm și multe altele. Prețul pentru toate acestea a ajuns aproape de 30 de milioane de euro, dar. Relația de afaceri cu contractorii americani este, totuși, una controversată. Informații legate de vânzările masive de armament ale SUA și partenerilor ei destinate conflictului din Siria au apărut într-o investigație de amploare a jurnaliștilor de la Organised Crime and Corruption Reporting Project, o organizație media care se ocupă de crima organizată transfrontalieră și Riseproject (foto: occrp.org). De acolo a reieșit că, prin intermediul unor contractori americani, o parte dintre arme au ajuns la rebelii din Siria, care luptă atât împotriva ISIS, cât și împotriva regimului Assad.
România a mai vândut arme și vecinilor Bulgari, în valoare de aprximativ 20 de milioane de euro.
AKM de la Cugir, pentru Irak
Aproape 8 milioane de euro reprezintă veniturile companiilor românești provenite din vânzarea de AKM-uri și alte tipuri de arme, cum ar fi AG7, către Irak. Este vorba despre aproximativ 20.000 de arme Kalashnikov, foarte ”apreciate” în zonele de conflict datorită incidentelor mici de tragere și puterii acestor arme. Este vorba despre o armă cu muniție NATO. Acesta este un alt motiv pentru care americanii au permis vânzarea acestei arme către soldații irakieni: pot furniza muniție compatibilă cu ele.
Fabrica de Arme din Cugir este furnizorul principal al acestui tip de arme. Deși în curând Armata Română ar putea fi dotată cu un nou tip de pușcă, denumită NAT 1, o producție 100% românească (inclusiv proiectarea) aparținând inginerilor din Cugir, fabrica nu va renunța la producția de AKM, încă foarte cerute pe piața mondială.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax