Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASF a lansat un ghid cu recomandări pentru instrumentarea dosarelor de daună auto RCA și CASCO. Iniţiativă pentru protejarea drepturilor consumatorilor

Publicat

asigurari auto RCA Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat miercuri Ghidul privind recomandări de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto RCA și CASCO în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii și produse de asigurare.

Rolul ghidului este acela de a oferi o serie de îndrumări societăților de asigurare în vederea prevenirii prejudiciilor aduse consumatorilor și a susținerii unei bune gestionări a conflictelor de interpretare sau de interese, astfel încât să se asigure că obiectivele, interesele și nevoile consumatorilor de servicii de asigurare sunt luate în considerare, potrivit ASF.

De asemenea, ghidul vizează îmbunătățirea protecției consumatorilor de produse de asigurări şi subliniază importanţa unei abordări unitare, la nivelul pieţei de asigurări auto, în ceea ce priveşte modul de instrumentare a dosarelor de daună şi asigurarea accesului la informații de interes pentru adoptarea unei decizii raționale de către consumator. Acesta trebuie să fie informat în mod concis, corect şi complet de către societăţile de asigurare, astfel încât să poată lua o decizie în folosul său chiar şi fără a avea cunoștințe de specialitate.

Societățile de asigurare trebuie să promoveze, în relația cu consumatorii, produsele și serviciile în condiții de transparență și corectitudine, astfel încât aceștia să poată înțelege caracteristicile produselor și să poată asimila corect condițiile contractuale, cunoscând atât drepturile cât și obligațiile ce le revin.

Acest demers reprezintă o premieră pentru piaţa din România, ghidul fiind realizat după principiul aplicat la nivelul Uniunii Europene în această materie – comply or explain, mai precizează ASF.

Conform practicilor europene, societățile de asigurare au obligaţia să informeze Autoritatea dacă vor aplica sau nu recomandările de bune practici stabilite în Ghid. În cazul în care nu sunt de acord cu aplicarea acestor recomandări vor comunica motivele refuzului, motive care vor fi făcute publice pe site-urile proprii indicând, totodată, practica pe care o vor urma.

Ghidul privind recomandări de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto RCA și CASCO în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii și produse de asigurare se află în consultare publică şi poate fi accesat aici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax