Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASF: Numărul dosarelor de daună pe RCA avizate de societățile de asigurare, în creștere, în primul semestru din 2016

Publicat

accident rca

Societățile de asigurare au avizat peste 135.000 de dosare de daună pentru RCA, în primul semestru din 2016, în creștere cu 16,4%, comparativ cu semestrul II din 2015, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit ASF, în perioada ianuarie – iunie 2016, societăţile de asigurare au avizat un număr 135.709 dosare de daună pentru polițe de asigurare obligatorie auto RCA, în creștere cu 16,40% față de semestrul II al anului 2015. Dintre acestea, 82,35% au fost finalizate prin plată de către asigurători, 16,34% au fost dosare neachitate până la data raportării, iar 1,60% din totalul dosarelor au fost respinse de la plată.

Citește și Asigurarea RCA, valabilă şi în FORMAT ELECTRONIC. Șoferii nu vor mai trebui să prezinte documentul pe suport de hârtie

Din numărul total de dosare de daună avizate, în semestrul I al anului trecut, 86,63% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,61% au fost deschise pentru vătămări corporale şi 10,76% au fost deschise pe acțiuni de regres.

Patru societăți de asigurare au cumulat 74,89% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate și anume: Euroins S.A. (23,58%), Carpatica Asig S.A. (20,02%), Asirom VIG S.A. (17,07%) și City Insurance S.A. (14,23%).

În ceea ce privește modul de respectare de către societățile de asigurare a termenului legal de plată și a celui de soluționare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de daună avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au îndeplinit condițiile de acordare a despăgubirii, pot fi evidenţiaţi doi indicatori care reliefează perioada de timp în care asigurătorii achită despăgubirile către persoanele prejudiciate, respectiv soluționează dosarele: durata medie de plată a dosarelor de daună şi durata medie de soluționare a dosarelor de daună.

Datele raportate de societățile de asigurare indică faptul că, în primele șase luni ale anului trecut, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar (analiza acestui indicator a fost efectuată fără datele aferente dosarelor de daună avizate și plătite de Carpatica Asig S.A.). Din totalul de dosare de daune avizate 54,70% au fost achitate în termenul legal.

Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 3,15 zile/dosar, cu un procent de 98,49% din dosare plătite în termenul legal, în timp ce City Insurance S.A. și Asirom VIG S.A. au cele mai mari procente de dosare plătite peste termenul legal (84,27%, respectiv 71,07%).ASF a efectuat o serie de controale pe această tematică în 2016 atât la City Insurance S.A., cât şi la Asirom S.A., a aplicat sancţiuni şi a dispus măsuri de remediere care sunt urmărite în mod permanent şi ale căror efecte se vor vedea în 2017.

Analiza ASF arată că durata medie de soluționare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul I din 2016 a fost de 60,07 zile/dosar, în scădere cu 6,69% față de înregistrările din semestrul II al anului precedent. Aproape 80% dintre dosare au fost soluționate în termenul legal.

Uniqa Asigurări S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de soluționare a dosarelor (27,95 zile/dosar), iar City Insurance S.A. a înregistrat cea mai mare durată medie de soluționare a dosarelor de daună (117,25 zile/dosar), un procent de 63,66% din dosarele plătite fiind instrumentate într-un termen mai mare de 3 luni.

Potrivit legislației în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru:

– vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

– pagube materiale;

– pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;

– cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

sursa: asfromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax