Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asociația Grupul Skepsis primeşte 65.000 de lei de la bugetul local al oraşului Alba Iulia, pentru acţiuni culturale în 2017. Proiect în Consiliul Local

Publicat

skepsis Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 31 ianuarie, protocolul de colaborare dintre Municipiu și Asociația Grupul Skepsis. Parteneriatul se va întinde pe o perioadă de 10 ani și își propune să asigure la nivelul orașului un nucleu permanent de teatru. Proiectul „Alba Iulia are Skepsis” aferent anului 2017 are o valoare totală de 264.660 lei, din care 65.000 lei va fi contribuția Municipiului Alba Iulia pentru anul aferent. 

Potrivit proiectului, municipiul Alba Iulia se angajează să previzioneze și să aloce din bugetul local suma de 65.000 lei pentru proiectul Alba Iulia are Skepsis, aferent acțiunilor culturale programate în parteneriat.

Asociația Grupul Skepsis reprezintă una din cele mai active asociații culturale din municipiul Alba Iulia din domeniul artelor spectacolului. Încă din 2002 când s-a coagulat primul nucleu de teatru la inițiativa unor tineri amatori de teatru și cultură, Grupul Skepsis a adus pe scenele municipiului Alba Iulia piese clasice de teatru, interpretate cu talent, entuziasm și profesionalism, și au umplut sălile de spectacol cu iubitori de artă și cultură.

Începând cu anul 2013, municipiul Alba Iulia a demarat în parteneriat cu Asociația Grupul Skepsis câteva inițiative pentru a încuraja punerea în scenă de către artiștii asociației de reprezentații de teatru în spații convenționale dar și neconvenționale precum clădiri dezafectate sau în aer liber, etc, pentru a facilita accesul la cultură atât a cetățenilor orașului cât și a turiștilor și colaboratorilor asociației.

Protocolul de colaborare propus spre aprobarea Consiliului Local reprezintă un parteneriat pe o perioadă de 10 ani între municipalitate și Asociația Grupul Skepsis care să asigure la nivelul orașului un nucleu permanent de teatru. Scopul proiectului îl reprezintă dinamizarea vieții socioculturale și a ofertei artistice a municipiului Alba Iulia.

Printre obiectivele propuse se numără:

– diversificarea ofertei de programe, activități și evenimente cultural artistice în viața socială a municipiului Alba Iulia

– implicarea tinerilor albaiulieni ca operatori culturali valorificând capitalul lor creativ și promovând spiritul de deschidere, expresie, educație și toleranță prin artă

– crearea unor programe și evenimente culturale emblematice care să promoveze imaginea municipiului Alba Iulia la nivel local, național și internațional

– stimularea vieții socioculturale a municipiului și a spiritului civic de participare folosind arta ca factor de coeziune socială

– încurajarea dezvoltării colaborărilor și a schimburilor de experiență cu caracter intercultural între tineri artiști din țară și străinătate.

Proiectul cadrul va integra mai multe componente propuse anual pentru diversificarea ofertei culturale a orașului Alba Iulia

Astfel, proiectul Alba Iulia are Skepsis va cuprinde în cursul anului 2017 – 3 proiecte, fiecare vizând o dimensiune specifică și propunând o serie de obiective și activități specifice:

1. Stagiunea cu Skepsis 2017 – această componentă presupune sistematizarea ofertei cultural-artistice a grupului și organizarea ei sub forma unei stagiuni de spectacole prezentate la intervale riguroase, care să stimuleze implicarea tinerilor ca agent activ în dezvoltarea vieții cultural-artistice a municipiului. Asociația Grupul Skepsis își propune ca în anul 2017 să ofere publicului albaiulian 14 spectacole de teatru și divertisment de sală, dar și de teatru de stradă, în aer liber – fiind vizată atragerea tinerilor (elevi și studenți), dar mai cu seamă a albaiulienilor și turiștilor.

2. Proiectul Festivalului Internațional de teatru de tineret APOLLO – festival internațional de teatru de tineret – ediția a IV-a – componentă ce își propune să confere continuitate unui demers cultural unic în România prin specificul său. Evenimentul, realizat anual începând cu 2014, reprezintă o invitație deschisă adresată trupelor și companiilor tinere din toată lumea pentru a se întâlni, pentru a învăța prin schimb de experiență și pentru a oferi spectacole reprezentative, de calitate, comunității tinerilor din Alba Iulia, România. Timp de 4 zile cât va dura festivalul publicul va avea ocazia de a asista la reprezentații diverse, evenimentul având un pronunțat caracter intercultural – grupurile invitate provenind din țări diferite, medii sociale diferite, având orientări și viziuni teatrale diferite.

3. Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală – propune organizarea unui eveniment inedit prin specificul său în agenda culturală a orașului în perioada turistică. Zilele Medievale ale Bălgradului este un eveniment care reunește mai multe companii și grupuri artistice de tineret din România și este conceput ca un atelier de artă medievală, renascentistă și tradițională care reunește tineri artiști într-un atelier de creație, descoperire și cultură, într-un spațiu atemporal în care se caută revitalizarea rădăcinilor culturale eurpene. Se readuce în milelui trei viața și spectacolul trupelor ambulante ale Evului mediu, renascentist și baroc, dar și tradițiile acelor vremuri rămase în conștiința populară.

Proiectul Alba Iulia are Skepsis aferent anului 2017 are o valoare totală de 264.660 lei, din care 65.000 lei va fi contribuția Municipiului Alba Iulia pentru anul aferent. Suma va fi distribuită și alocată pentru fiecare componentă astfel încât să optimizeze implementarea proiectului în general, pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru participanți, realizarea materialelor de promovare, dezvoltarea suportului tehnic pentru producția spectacolelor și evenimentelor (costume, recuzită, decor, lumini).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax