Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comisia parlamentară specială, la Roşia Montană. Întâlniri cu autorităţi şi reprezentanţii minerilor. Opozanţii proiectului au anunţat proteste

Publicat

Reprezentanţii Comisiei parlamentare pentru proiectul minier din Munţii Apuseni au ajuns miercuri, 25 septembrie, la Roşia Montană, într-o vizită de documentare în teren. În programul acestora au fost incluse întâlniri cu oficialităţi locale, judeţene, reprezentanţii RMGC, sindicalişti şi asociaţii pro şi contra proiectului. Parlamentarii au vizitat amplasamentele din proiectul exploatării aurului şi cele de patrimoniu, restaurate şi în curs de restaurare. Au coborât inclusiv în subteran, în galeria Cătălina-Monuleşti, acolo unde au protestat timp de cinci zile cei 33 de mineri.

UPDATE: Membrii comisiei au vizitat miercuri dimineaţa cartierul „Recea” din Alba Iulia, cu casele în care au fost strămutaţi localnici din Roşia Montană. În drum către Roşia Montană, parlamentarii s-au oprit la staţia de tratare a apelor acide, aflată la intrarea în localitate. După întâlnirea cu primarul Eugen Furdui, ei au urcat pe munte, îmbrăcaţi cu echipamente de protecţie.

La Roşia Montană sunt prezenţi 13 din cei 19 membri ai comisiei, ceilalţi motivând că nu a mai fost necesară deplasarea în zonă, dat fiind faptul că au vizitat deja localitatea.

Este prezent în schimb deputatul independent Remus Cernea, alături de deputatul PDL de Cluj Adrian Gurzău.

Cernea a declarat că, deşi nu este membru al comisiei, a dorit să vină în zonă  pentru a fi informat despre acest proiect. “Sunt un om al dialogului. Am o opinie fermă împotriva proiectului de la Roşia Montană, dar în acelaşi timp în democraţie este nevoie să fie ascultate toate opiniile. Vreau să ascult astăzi toate opiniile pro şi contra.”

Prima oprire a fost în zona protejată Tău Găuri, în jurul orei 11.30, unde reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation le-au prezentat parlamentarilor descoperirile arheologice făcute acolo şi modul în care acestea au fost puse în valoare. Parlamentarii au întrebat despre numărul vizitatorilor din zonă, iar reprezentanţii RMGC au răspuns că acesta ajunge la câteva sute pe an, întrucât zona este greu accesibilă şi este nevoie de acorduri prealabile.

Apoi, membrii Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană au mers în zona protejată Carpeni, unde au vizitat vestigii din perioada romană.

Membrilor comisiei le-au fost puse la dispoziţie maşini ale CJ, nu au acceptat mijloace de transport din partea RMGC. Acestora li s-a oferit şi echipament de protecţie.

Astăzi sunt proteste împotriva proiectului minier, organizate la Albac şi Cîmpeni. De asemenea, opozanţii proiectului susţin că nu doresc să se întâlnească cu membrii comisiei.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană transmit că “de câteva zile, prin Roșia Montană se plimbă grupuri de tineri străini, în mașini cu numere de Ungaria și Germania, care instigă populația la violență și lipesc afișe împotriva proiectului minier”. Sindicaliştii fac apel ca aceste acţiuni să înceteze, invocând “o presiune imensă la care sunt supuşi oamenii din zonă”.

La Roşia Montană, se desfăşoară, miercuri, şi o manifestare de sprijin al proiectului minier, la care participă câteva sute de persoane. Măsurile de ordine şi siguranţă în timpul evenimentului sunt asigurate de jandarmi.

Membrii comisiei parlamentare s-au întâlnit cu 18 ONG-uri care susţin proiectul de la Roşia Montană, dar şi cu autorităţi judeţene şi locale. La discuţiile cu parlamentarii au fost prezenţi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, subprefectul Cornel Murg, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui.

După ora 18.00, membrii comisiei s-au deplasat la Cîmpeni, unde câteva sute de persoane protestează împotriva proiectului minier.

Vă prezentăm programul vizitei Comisiei speciale parlamentare la Roşia Montană:

Orele 9.00 – 15.00: deplasare în teren; vizita perimetrului minier Roşia Montană: staţia pilot de tratare a apelor acide, zona protejată Tău Găuri – amenajare pentru vizitare turistică, zona protejată Carpeni – amenajare pentru vizitare turistică, carieră Cetate, cariera Cîrnic, cariera Orlea, cariera Jig – prezentare amplasament iaz de decantare şi a amplasamentului uzinei; zona protejată Biserica Greco-Catolică, primăria actuală şi Orlea – imagine generală; Cîrnic, Piatra Corbului (zona protejată), Piatra Despicată – imagine generală asupra sitului, tăurile protejate din centrul istoric; zona protejată centrul istoric – 317 case incluse în planul de reabilitare, obiective restaurate; vizita în subteran la complexul de galerii Cătălina-Monuleşti, vizita casă restaurată – depozit arheologic şi şantier restaurare Casa 392, vizitarea Muzeului Mineritului – punct central al viitorului Complex Muzeistic.

În acelaşi interval orar, sunt prevăzute şi alte obiective posibil de vizitat: amplasament de relocare Recea, iazuri de decantare cianuraţie Baia de Arieş, iazuri de flotaţie Valea Seliştei şi Gura Roşiei.

Orele 15.00 – 16.00: întâlnire cu Sindicatul Viitorul Mineritului şi ONG-uri locale pro minerit şi locuri de muncă la căminul cultural

Orele 16.00 – 17.00: întâlnire cu autorităţile locale şi regionale la primăria veche

Orele 17.00 – 18.00: întâlnire cu Alburnus Maior la căminul cultural

Orele 18.00 – 20.00: întâlnire cu Fundaţia Pro Munţii Apuseni, alte asociaţii şi fundaţii din oraşul Cîmpeni.

Comisia parlamentară specială a fost constituită săptămâna trecută, prin votul plenului reunit. Din aceasta fac parte parlamentari PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD şi de la minorităţi. Democrat-liberalii au refuzat să-şi desemneze membri în comisie.

Preşedintele comisiei este senatorul PSD Darius Vâlcov, iar membri sunt deputatul PSD de Alba Ioan Dârzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă (PSD), Andrei Gerea, Gigel Sorinel Ştirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu, Petru Ehegartner (PNL), Haralambie Vochiţoiu, Tudor Ciuhodaru (PPDD), Attila Korodi, Alexandru Vegh (UDMR), Oana Manolescu (minorităţi naţionale), Ioan Moldovan (PC).

Majoritatea membrilor comisiei au fost de părere că o asemenea vizită la Roşia Montană este necesară pentru a vedea la faţa locului ce implică proiectul minier.

De luni, membrii comisiei au avut întâlniri pentru discuţii cu ministrul Culturii, Daniel Barbu şi marţi cu ministrul Mediului Rovana Plumb, care au prezentat contextul privind proiectul minier de la Roşia Montană.

“Săptămâna viitoare vom invita Ministerul Marilor Proiecte, SC Minvest SA, ministerul Economiei, RMCG, Institutul Geologic al României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Bugetului, Ministerul Pădurilor şi Apelor, SRI şi SIE”, a spus preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov.

El a adăugat că, de asemenea, la dezbateri va fi invitat şi ministerul Dezvoltării Regionale. Vâlcov a spus că vor fi solicitate punctele de vedere ale Academiei Române, BOR, Bisericii Greco-Catolică, Bisericii Reformate, Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Unitariene. “Vom solicita puncte de vedere de la BNR, ASE, Uniunea Arhitecţilor din România”, a spus Vâlcov.

El a precizat că membrii Comisiei au decis ca toate audierile să fie publice. De luni, a devenit operaţional site-ul Comisiei speciale, pe care vor fi postate proiectul de lege şi avizele şi pe care pot fi făcute propuneri de către cei care vor să vină la audieri sau au soluţii.

Material în curs de actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Calin

    marți, 24.09.2013 at 14:05

    foarte bine ca vin sa se informeze la fata locului, decizia trebuie luata pe baza de argumente, pe baza realitatilor de la fata locului, nu in baza unor lozinci de doi bani si a manipularilor unora! si toate argumentele arata catre pornirea proiectului minier!

    • flesh

      miercuri, 25.09.2013 at 16:00

      Sigur, Calin, zis si Cianura, toate argumentele arata catre pornirea proiectului minier. Si marmota invelea alunele in ciocolata…
      Toate argumentele celor care se impotrivesc exploatarii de la Rosia Montana au fost scrise in documente care au fost depuse de-a lungul vremii la institutiile statului. Mai ramane ca cei din fruntea tarii sa aleaga sa nu mai ignore aceste argumente.

  2. Pingback: FOTO: Al doilea protest la Albac împotriva proiectului minier din Apuseni. Manifestări şi la Cîmpeni şi Roşia Montană | Alba24

  3. Pingback: FOTO: Câteva sute de persoane au protestat la Cîmpeni împotriva exploatării aurului la Roşia Montană | Alba24

  4. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 16:40

    La Rosia se vrea minerit, se vrea o viata mai buna!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax