Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Firme din Alba au participat la PROTESTUL național al transportatorilor împotriva creșterii accizei la carburanți

Publicat


Transportatorii au intrat de  luni dimineața, de la ora 7.00 în grevă. Aceștia sunt nemulţumiţi de majorarea accizei cu 7 eurocenţi la carburanţi. Peste 86.000 de camioane vor rămâne pe loc în Capitală şi alte 16 oraşe, unde șoferii de camioane circulă cu viteză redusă în special pe șoselele de centură. În alte orașe, camioanele au fost oprite să plece din parcurile auto ale firmelor de transport.

UPDATE: La Sebeş, coloana de maşini ale transportatorilor a îngreunat traficul de luni dimineaţa, circulând în coloană cu viteză redusă. Apoi, protestatarii au retras camioanele în parcări, însă, în jurul amiezii, au reluat circulaţia în zona DN1/DN7, tot cu viteză redusă. În aceste condiţii, traficul rutier în zona Sebeş se desfăşoară cu dificultate. Potrivit IPJ Alba, echipaje rutiere din Alba Iulia şi Sebeş sunt în zonă, pentru a dirija circulaţia.

Reprezentantul protestatarilor din Alba, Dumitru Blaga, a precizat pentru Alba24.ro că, în jurul orei 12.00, coloana se afla la ieşire din Sebeş spre Sibiu, iar circulaţia în zonă era aproape blocată. Peste 100 de camioane se aflau în coloană, atât din Alba, cât şi de la firme cu reprezentanţe din ţară. A spus că reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR) de la Bucureşti sunt cei care decid până la ce oră va continua acţiunea.

Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate şi pe centura Sibiului, pe Autostrada Transilvania, la Gilău, pe centura Bucureştiului, în judeţul Vâlcea şi la ieşirea din ţară spre Ungaria, pe DN7, la Arad, din cauza protestului transportatorilor.

”Peste 86.000 de camioane vor rămâne pe loc la nivelul întregii ţări, acţiunea urmând să continue pe termen nelimitat”, a afirmat Augustin Hagiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Rutiere.
Preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Transport Rutier „Apulum”, economistul Dumitru Blaga, a declarat pentru Alba24.ro că „transportatorilor le-a ajuns cuţitul la gât”, iar dacă în luna mai au renunţat la un astfel de protest, de luni aceştia nu vor mai ieşi cu autovehiculele din parcurile auto al firmelor din judeţ. Potrivit acestuia, aproximativ 100 de firme din Alba, din cele 1.250 din ţară care şi-au anunţat susţinerea protestului, nu vor mai lucra. Motivul principal al grevei din transporturi este acciza de 7 eurocenţi pe care guvernanţii vor să o introducă. Reprezentanţii transportatorilor consideră că măsura este un abuz din partea Executivului care va avea efecte în lanț în economie și care va afecta inclusiv populația.

În județul Alba, un parc auto de aproape 900 de vehicule a fost inclus în protestul celorlalţi transportatori din ţară, care vor opri activitatea pe perioadă nedeterminată, începând de luni, 9 decembrie. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, s-au luat măsuri pentru fluidizarea traficului, mai ales la nivelul municipiului Sebeș, unde sunt înregistrate mai multe firme de transport.

În luna septembrie, în Alba Iulia, peste 150 de şoferi de la firmele de transport din judeţ, dar şi persoane fizice au participat la un marş de protest în urma căruia se presupunea că se vor rezolva revendicările.

„Pentru că domnul prefect nu a făcut nimic, marşul din septembrie a fost punctul de început şi le-am spus că le pregătim o surpriză” , a spus Dumitru Blaga.

Administratorul firmei de transport Trans Prima din Alba Iulia, Alin Pop a spus că se vor alătura acestei manifestări, împreună cu 15 şoferi de camion. Camioanele care vor fi în ţară de luni şi aparţin firmei Trans Avram din Sebeş vor trage de asemenea pe dreapta, pe perioadă nedeterminată. Reprezentanţii firmelor Florea Grup au anunţat că nu îşi vor opri activitatea.

Adiministratorul firmei de transporturi Truţă Spedition a declarat pentru Alba24 că şi şoferii de camioane care aparţin societăţii îşi opresc activitatea. „Amenzile date de ISCTR sunt extraordinar de mari, faţă de cele ale poliţiştilor. Dacă îţi lipseşte un act şi totuşi faci dovada că eşti angajat al unei firme de transport, tot eşti amendat şi ajungi să trebuie să plăteşti o amendă de 7.000 de lei. Ajung să îi lase pe şoferi fără pâine cu legile lor aberante”, a mai spus reprezentantul firmei.

Transportatorii sunt nemulţumiţi că nu au fost respectate cerinţele convenite în Minuta încheiată cu Ministerul Transporturilor în 22 mai 2013. În document sunt trecute 28 de puncte ce conţin solicitări, printre care: protocol clar încheiat între CNR, UNTRR şi MTI de colaborare în CDS, ce nu va permite ca un proiect legislativ să fie publicat în monitorul oficial într-o formă nedezbătută cu patronatele; modificarea HG 69/2012,reducerea cuantumului amenzilor, introducerea avertismentului în cazul abaterilor minore şi responsabilizarea echitabilă a factorulor implicaţi în activitatea de transport.

Mai cer anularea tuturor restricţiilor de tonaj pe infrastructura rutieră cuprinsă în lista celor cu portanţă de 40 de tone, eliminarea accizei pentru motorină utilizată la temperatură controlată, eliminarea taxelor de drum la nivel judeţean, intrare fără taxe în toate localităţile ţării pentru încărcare sau descărcare, a taxelor de tranzit pentru oraşeşe unde nu există centuri ocolitoare, repararea urgentă a podurilor ce leagă drumurile europene, zone libere de vămi la ieşirile din ţară, în care rovigneta să nu fie obligatorie, eliminarea cântarelor din frontierele interne cu UE, eliminarea raportării la ARR a situaţiei angajaţilor şi unificarea bazelor de date RAR-ARR-ISCTR-ITM (Revisal), eliminarea examinării perioadice a angajaţilor din trasporturile rutiere, responsabilizarea exclusivă a conducătorilor auto pentru nerespectarea timpilor de odihnă şi conducere.

Transportatorii sunt îngrijoraţi şi de noile propuneri de modificare a codului rutier, ce prevăd suspendarea permisului pentru o perioadă mai mare la trecerea pe culoarea roşie a semaforului, de exemplu şi creşterea cuantumului amenzilor.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. emil

  luni, 09.12.2013 la 10:30

  mai sa fie chiar asa !
  si sanitas o facut-o cu sepi lor !.
  nu sunteti decat niste marionete ,azi oricum e viscol si circulati cu greu, ce frumos era asta vara
  soferi umili ,cu capul plecat, toti isi bat joc de voi,chiar si patronii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Deratizare înainte de sărbători, pentru combaterea rozătoarelor, în Alba Iulia. Ce produse sunt folosite și în ce perioadă

Publicat

blocuri apartamente 2

În perioada 16-20 decembrie 2019 se vor desfășura lucrări de DERATIZARE (combaterea rozătoarelor) pe domeniul public al Municipiului Alba Iulia, au anunțat reprezentanții Primăriei. Produsele utilizate sunt RATEX și VARAT BLOCK. Antidotul necesar, în caz de ingerare accidentală, este vitamina K1, transmit autoritățile. Lucrările sunt efectuate de DD Chim SRL în baza contractului de dezinsecție […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CSM a respins delegarea procurorului Ilie Narița, la conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

ilie narita

Consiliul Superior al Magistraturii a respins, joi, 12 decembrie, propunerea de delegare, pentru încă un mandat, în funcţia de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a magistratului Ilie Narița. Reprezentanții instituției au declarat pentru Alba24 că mandatul lui Narița este valabil până la sfârșitul anului 2019. Ilie Nariţa conduce […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mihai Fifor si Răzvan Cuc, citați astăzi la DNA Timișoara ca martori în dosarul șpăgilor ”fanariote” de la PSD Arad

Publicat

 Mihai Fifor si Răzvan Cuc sunt citați astăzi la DNA Timișoara ca martori în dosarul șpăgilor de la PSD Arad, în care procurorii au descoperit că funcțiile erau împărțite pe bani, până la cel mai de jos nivel. Cei doi au fost chemați de procurori ca martori în dosarul șpăgilor de la PSD Arad, au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO „Un altfel de colind”: Colinde tradiționale, interpretate de elevii Liceului cu Program Sportiv din Sebeș

Publicat

Săptămâna aceasta, elevi de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș au interpretat colinde tradiționale pe scenă în prezența primarului municipiului Sebeș, Dorin Nistor într-un decor de basm, într-o „vreme ca aceasta însetată de colinde pentru suflet”. Cei care au „spart gheața” au fost elevii de la clasa pregătitoare, clasa I, a II-a, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate