Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Sesiune extraordinară a Parlamentului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Vezi motivele solicitării

Publicat

Parlamentarii urmează să intre în sesiune extraordinară, pentru a discuta propunerea USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit unor surse USL, şedinţa va fi organizată până cel târziu vineri, 6 iulie.

Parlamentarii USL au rămas, miercuri, la Bucureşti, în aşteptarea parcurgerii etapelor din procedurile constituţionale privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Juriştii s-au reunit, miercuri, în şedinţă pentru a redacta documentul în acest sens, care va fi depus la la ora 13.00.

Potrivit Constituţiei României – Art. 95:

„(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Dacă majoritatea parlamentarilor votează suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, legea va fi promulgată de preşedintele interimar al României, respectiv şeful Senatului.

Reamintim că, marţi, în urma unei alte sesiuni extraordinare a Parlamentului, au fost revocaţi din funcţii preşedintele Senatului şi al Camere Deputaţilor – Vasile Blaga şi Roberta Anastase -, care au şi înaintat contestaţii la CCR privind aceste decizii. În locul lor, au fost numiţi preşedinţi senatorul Crin Antonescu (PNL) şi deputatul Valeriu Zgonea (PSD). Citiți aici mai multe despre ședința extraordinară a Parlamentului.

De asemenea, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din funcţie.

UPDATE: Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care legea de funcţionare a Curţii Constituţionale este modificată, în sensul în care judecătorii CCR nu se mai pot pronunţa pe hotărârile Parlamentului. Astfel, suspendarea preşedintelui ţării nu mai poate fi invalidată de CCR.

Doar Avocatul Poporului poate contesta la CCR acest lucru, funcţie deţinută de Valer Dorneanu (PSD).

UPDATE, Ora 14.00: Cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost depusă la Parlament. Urmează şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

UPDATE, Ora 14.45: La ora 15.30, parlamentarii USL se reunesc pentru declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui ţării. Cel mai probabil joi dimineaţa va fi citit în plenul Parlamentului documentul prin care se argumentează solicitarea în acest sens. Preşedintele Traian Băsescu are dreptul să răspundă în Parlament la aceste argumente. Vineri ar urma să fie votată propunerea de suspendare a sa.

UPDATE, Ora 16.00: În textul documentului prin care se cere suspendarea preşedintelui Traian Băsescu de către USL se arată că: „Începând de la data de 6 decembrie 2009, democraţia şi statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituirea instituţiilor statului de drept prevăzute de Constituţia României, ajungându-se ca voinţa şi acţiunile politice să fie concentrate în mod discreţionar, în mâna unui singur om: preşedintele României. Preşedintele a ajuns să dicteze puterii executive şi judecătoreşti, asumându-şi rolul de premier”, se arată în documentul ce va fi citit în plenul Parlamentului.

Reprezentanţii USL mai susţin că „acest om a ajuns să dicteze puterii executive, puterii legislative şi celei judecătoreşti, ceea ce reprezintă un grav derapaj de la principiile fundamentale ale Constituţiei. Acţiunile făţişe ale preşedintelui ţării, care şi-a asumat în mod deschis şi neechivoc rolul de prim-ministru şi preşedinte de facto al PDL şi care a încercat să domine şi să subordoneze legislativul şi puterea judecătorească, ridică grave probleme de ordin politic şi juridic”.

Vezi aici textul integral: solicitare suspendare presedinte Traian Basescu.

Propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui ar putea trece de Parlament dacă întruneşte voturile a 216 parlamentari.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Suspendarea preşedintelui: Traian Băsescu, la şedinţa din Parlament | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax