Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă. Peste 2,3 milioane de decese în accidente de muncă înregistrate anual, în lume. Situaţia din România

Publicat

sanatate si securitate in munca În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Prin acest eveniment, se încearcă focalizarea atenției internaționale asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă, precum şi cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.

Această zi marcată la nivel global este și o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.

Statisticile estimează că, în fiecare an, se produc peste 2,3 milioane de decese, din cauza accidentelor de muncă şi vătămărilor profesionale, cifră comparabilă cu numărul de victime dintr-un razboi de avengură între națiuni.

Peste 300.000 decese se produc anual ca urmare a accidentelor de muncă, acestea însemnând aproximativ 14% din totalul deceselor în muncă şi circa 2 milioane de decese ca urmare a îmbolnăvirilor în muncă, adică aproximativ 86% din totalul deceselor în muncă. Rezultă astfel o nouă provocare pentru factorii de decizie: focalizarea pe prevenirea apariţiei bolilor profesionale şi nu numai pe prevenirea vătămărilor ca urmare a accidentelor de muncă.

În această zi, odată cu comemorarea victimelor accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, lucrătorii şi angajatorii sunt atenţionaţi că trebuie să-şi schimbe mentalitatea în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea lor în muncă. Cu precădere lucrătorii trebuie să adopte o atitudine şi un comportament preventiv, să solicite angajatorilor protecţie colectivă şi, după caz individuală, să se implice în realizarea măsurilor de prevenire şi protecţie şi să-şi însuşească, prin instruire, cele mai bune practici astfel încât să ajungă sănătoşi acasă după o zi de muncă. La rândul lor, angajatorii trebuie să fie conştienţi de obligaţiile pe care le au potrivit cerinţelor legale, de protecţie a vieţii, sănătăţii şi integrităţii lucrătorilor.

Organizația Internațională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă şi se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnăviri profesionale.

Pe baza acestor estimări ale Organizației, se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători sunt vătămaţi la locul de muncă.

Această cronică neagră a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin conştientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementării unor măsuri eficiente de prevenire şi protecţie la locurile de muncă.

În România situația situația accidentaților mortal în muncă înregistrează un trend descendent, de la 508 în anul 2008 la 185 în 2014.

Inspecţia Muncii desfăşoară acţiuni care vizează consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare de muncă şi îmbolnăvire profesională, prin combinarea unor instrumente precum informarea, conştientizarea, îndrumarea şi controlul modului de aplicare a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Prin Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii, campaniile şi acţiunile specifice sunt focalizate pe îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii în muncă, în special, în acele sectoare ale economiei naţionale pentru care indicatorii statistici arată o creştere a incidenţei accidentelor de muncă. Activităţile derulate de inspectorii de muncă urmăresc conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor cu privire la necesitatea implementării măsurilor de prevenire şi protecţie, precum şi cu privire la necesitatea respectării legislaţiei în domeniu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax