Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ATENŢIE, ŞOFERI: Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii şi înainte de 1 noiembrie. Ce spun poliţiştii

Publicat

cauciuc de iarnaCăderea primilor fulgi de zăpadă în unele zone ale ţării încă de la sfârşit de octombrie a readus în atenţie obligativitatea echipării maşinilor cu cauciucuri de iarnă. Potrivit Codului Rutier, acestea nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, ci doar în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Dotarea autovehiculelor cu anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, spun poliţiştii.

„Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică”, au transmis reprezentanţii Brigăzii Rutiere.

Cei care cumpără anvelope de iarnă sau „all season” trebuie să fie atenți ca acestea să aibă inscripționate unul din simbolurile „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Literele M și S, sunt inițialele cuvintelor englezești „mud” și „snow”, care înseamnă „noroi”, respectiv „zăpadă”.

Avantajele anvelopelor de iarnă

Anvelopele de iarnă nu sunt doar obligatorii în sezonul rece, ci și indispensabile, prin avantajele pe care le prezintă. Acestea sunt concepute pentru a rezista temperaturilor scăzute şi condiţiilor de exploatare din anotimpul rece, dar și zonelor de vale, deal sau curbe, care sunt cele mai predispuse la îngheț, polei, umiditate și înzăpezire. În fabricarea lor, s-au utilizat compuşii din polimeri mai moi şi astfel mai flexibili, ce permit acestora să se comporte mult mai bine în perioada iernii.

Amenzi și sancțiuni

În cazul în care, pe perioada iernii, sunt surprinși pe drumurile publice de către polițiștii de la rutieră fără cauciucuri de iarnă, șoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare, dar și să plătească amenzi consistente.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax