Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Atenţionare pentru şoferi de la Poliţia Română. CNADNR anunţă că acţionează preventiv pe drumurile naţionale cu materiale antiderapante

Publicat

politia utilaj iarna Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, ţinând cont de condiţiile meteo, Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) va acționa în permanență, în intervalul 3-5 ianuarie, pe drumurile din întreaga țară, ca urmare a informării de ninsori, polei și intensificări ale vântului emisă, sâmbătă, de Administrația Națională de Meteorologie.

CNADNR atenționează participanții la traficul rutier asupra faptului că, din cauza precipitațiilor mixte și a temperaturilor scăzute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante răspândite pe partea carosabilă a drumurilor naționale și a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca, pe anumite sectoare, să alterneze suprafețe alunecoase cu suprafețe umede.

O altă măsură de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo anunțate se referă la monitorizarea modului în care își desfășoară activitatea firmele angajate de CNADNR SA pentru  întreținerea pe timp de iarnă a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi. În acest context, Compania de Drumuri și Autostrăzi recomandă tuturor participanților la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeț cu material antiderapant și lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor și să evite depășirile acolo unde nu există suficient spațiu și suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiții de maximă siguranță.

Meteorologii au emis, sâmbătă, o informare de ninsori, polei și intensificări ale vântului, valabilă în întreaga țară de sâmbătă seară până luni noapte, la ora 2.00.

Citeşte şi INFORMARE METEO: NINSORI şi vânt puternic până LUNI. Local, se poate forma POLEI

Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, ţinând cont de condiţiile meteo, Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

Poliţiştii de rutieră şi ordine publică din cadrul unităţilor de poliţie centrale şi teritoriale sunt pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, precum şi pentru limitarea efectelor vremii de iarnă asupra siguranţei şi fluenţei traficului rutier.

De asemenea, Poliţia Română desfăşoară, la nivel naţional, acţiunea ,,Blocada”, în zona frontierelor de vest, sud şi est ale României, cu participarea poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor de la graniţă, ale judeţelor limitrofe acestora, precum şi de la secţiile regionale de poliţie transporturi.

Pentru evitarea unor situaţii care să afecteze fluxurile de intrare şi ieşire din ţară, în scopul asigurării fluenţei circulaţiei pe principalele căi rutiere şi preîntâmpinarea producerii de evenimente grave, au fost organizate acţiuni „în oglindă” ale poliţiştilor români şi bulgari, în zona frontierei de sud, cu poliţiştii maghiari, în zona frontierei de vest şi pentru prima dată, anul acesta, se vor desfăşura astfel de activităţi comune şi cu poliţiştii din Republica Moldova, în zona frontierei de est.

Pentru cetăţenii care se deplasează cu autoturismul personal: 

Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

Atenţie la polei!

Conducătorii de vehicule au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

surse: agerpres, IGPR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax