Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Ați dorit primari normali, v-ați ales cu virtuali! Cum să faci să pari prezent, chiar și-atunci când ești absent

Publicat

ovidiuDragi primari din județul Alba, acum, când suflați în lumânarea tortului de cacao comandat pe SEAP, la finalul primului an de mandat, e timpul să vă gândiți cum să comunicați mai bine pe facebook lucrurile imaginare pe care le-ați făcut pentru cei care v-au votat, dar și pentru cei care nu v-au votat (asta era în glumă, pentru ăia nu faceți nimic, să stea în noroi și să se învețe minte).

Sigur, unii dintre voi vă descurcați deja foarte bine, mai ales cei care ați adus internetul în comună înainte să băgați apa și canalizarea. Și cei care ați băgat internetul inteligent la oraș, dar cereți la ghișee dosar cu șină și copii multiple după același document, vă descurcați. Pentru ceilalți, am schițat un mic ghid, ca să știe și ei cum faceți voi orice, pentru un pumn de ”laicuri” în plus, și să facă și ei.

Contul

Prima condiție ca să existați pe facebook, este să aveți un cont. Nu, nu bancar… așa îi zice, cont. Rugați un apropiat (un nepot, un copil din vecini crescut la televizor, persoana angajată ”la calculatoare” la primărie) să vă ajute. Fotografiile alea din campania electorală, în care nu știți ce să faceți cu mâinile sunt, pentru moment, minunate. Da alea, în cămașă, cu brațele deschise. Alea în costum nu sunt bune, vă e mare costumul, vi se vede doar vârful degetelor de la mâini și arătați ca un cârnat. Un semiprofil ar fi ok. Da, priviți în zare și vedeți viitorul comunei. N-aveți semiprofil? E bun și buletinul scanat, dar cropați pe lângă CNP… știe copilul din vecini cum.

Prietenii

Veți constata în calitate de primar că aveți foarte mulți prieteni despre care nu știați. Ei sunt baza, cum ar veni, sunt alegătorii voștri de pe facebook. Când le place ceva, vă dau un ”laic”, un fel de vot cu degetul mare de la mână ridicat. Albastru. Sunt și alte opțiuni dar să nu complicăm lucrurile. ”Laicurile” astea vor ajunge să fie motivul pentru care vă dați jos dimineața din pat și veți face orice, chiar și lucruri bune, ca să le primiți. O să fiți obsedat și o să verificați la fiecare 10 minute cine gustă postările voastre și pe cine dezgustă.

Nu uitați, aveți și voi obligația să dați laic. Mergeți la sigur pe citate din Octavian Paler și Petre Țuțea, urări onomastice, buchete mișcătoare de flori… dar mare atenție la situațiile nefericite: înmormântări, inundații, accidente… Chiar dacă vă interesează, nu dați laic… dați ”șer”. Așa, vă veți bucura și voi, alături de victime, de o binemeritată compasiune virtuală.

Comunicarea

Să zicem că băgați canalizarea într-un sat. Aveți grijă să fie rețea bună în zonă, ca să puteți posta în timp real pozele care vă arată la locul faptei. Rugați pe cineva să vă fotografieze în timp ce le arătați muncitorilor cu gesturi largi, teatrale, ce au de făcut. Priviți în același timp spre cameră. Cum să vă explic mai bine? Știți filmele alea indiene în care actorii își spun replicile unul altuia dar ochii le fug spre camera de filmat? Aia e regia! Așa trebuie.

Nu ratați ”curățenia de primăvară”. Chiar dacă nu sunteți în comună, în oraș sau în țară, puneți pe cineva să posteze fotografii cu oameni ”la treabă”. Asta va arăta ce edil gospodar sunteți.

După ce acumulați experiență, puteți face un live, adică puteți transmite video în direct. Asta e regina activității pe facebook, masterul și doctoratul în administrație publică locală. Dacă nu vă descurcați, rugați pe cineva să vă ajute. De exemplu iese lumea în stradă să protesteze. Voi n-aveți curaj să vă arătați fața dar nu vreți să creadă lumea că sunteți contra. Dați telefonul cuiva care să facă un live de pe contul vostru. Așa, fraierii care ”rezistă” acasă, din fața calculatorului, vor crede că ați fost la protest. Chiar și unii care au fost în stradă vor crede că ați fost, dar nu v-au văzut ei.

Pe facebook, puteți fi orice fel de primar doriți: devotat, cel mai bun primar, un om al comunității, edil desăvârșit, interesat de toate. Problemele apar când ieșiți din lumea virtuală și intrați în biroul de primar. Din păcate, atunci sunteți mai puțin laicăbăl.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax