Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Atribuirea terenurilor de la stat pentru tineri care vor să-şi construiască o locuinţă. Condiţii şi documente necesare pentru cereri

Publicat

tineri

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani pot solicita primăriilor de care aparţin atribuirea unei suprafeţe de teren pe care îşi vor putea construi o locuinţă proprietate personală. Prin Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală a fost reglementat regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani, a unui teren aflat în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

Prevederile legale stipulează că suprafeţele de teren ce pot fi atribuite tinerilor vor fi cuprinse între 250 mp şi 400 mp în oraşe şi între 250 mp şi 500 mp în comune şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale.

Atribuirea terenului se va face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului.

Suprafeţele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, potrivit prevederilor art. 1, vor fi cuprinse între 150 mp şi 300 mp în municipii, între 250 mp şi 400 mp în oraşe, între 250 mp şi 500 mp în comune şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale.

De această facilitate beneficiază, o singură dată, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani (minim 18 ani) la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Consiliile locale pot stabili criterii suplimentare fata de cele prevăzute mai sus în vederea atribuirii terenurilor disponibile.

Documentele pe care tinerii trebuie să le depună şi care e procedura de atribuire a terenului:

Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale în care solicitantul îşi are domiciliul şi va fi însoţită de următoarele documente:

– copie de pe certificatul de naştere

– copie de pe actul de identitate

– declaraţia solicitantului, pe propria răspundere, că nu deţine sau că nu a deţinut în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe

– declaraţia părinţilor solicitantului, pe propria răspundere, că nu deţin sau că nu au deţinut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban şi de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

În cazul în care solicitantul nu declară că deţine sau a deţinut în proprietate o locuinţă ori un teren pe care se poate construi o locuinţă constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit prevederilor Codului penal.

Conform legislaţiei actuale, după finalizarea construirii locuinţei, tinerii pot chiar cumpăra terenul respectiv de la primărie.

Aceste reglementări vor fi, însă, modificate, un proiect de lege în acest sens fiind adoptat recent de parlamentari şi transmis deja preşedintelui României spre promulgare. Este vorba despre Proiectul de Lege pentru modificarea art.2 din Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, adoptat prin vot final de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 325 voturi pentru şi 1 vot împotrivă.

Citeşte şi Tinerii din mediul rural vor putea beneficia de maxim 1.000 mp de teren pentru construirea de locuințe. Suprafața a fost majorată de la 500 mp

Actul normativ stabileşte că suprafeţele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personala vor fi cuprinse între 250 mp şi 1.000 mp în comune şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale. Aceasta în condiţiile în care, în momentul de faţă, limita maximă este de 500 mp.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax