Contacteaza-ne si pe

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Primăria Alba Iulia răspunde la întrebările și sesizările locuitorilor, transmise prin intermediul Alba24.ro

Publicat

Primăria Alba Iulia revine cu răspunsuri la unele întrebări adresate în ultima perioadă de cititorii Alba24 prin intermediul secţiunii „Audienţe Online”. Pe lângă precizări privind circulaţia dificilă pe unele străzi din Oarda şi Partoş, administraţia locală oferă detalii privind anumite propuneri formulate de locuitori – amenajarea unei turbine eoliene pe Mamut, desfiinţarea parcărilor pe marginea Bd. Revoluţiei şi construirea unor spaţii etajate în acest scop, reglementarea opririi autovehiculelor pe strada Vasile Goldiş sau a taxiurilor lângă sediul spitalului.

Întrebare de la: Marc Aurelian. Subiect: Strada Ion Lăncrănjan

Locuiesc pe strada Ion Lăncrănjan şi doresc să adresez două întrebări domnului primar:

1. Când se va rezolva problema asfaltării acestei străzi?

2. Tot legat de această stradă, dacă primăria are măcar cunoștință că în capătul străzii este o nouă groapă de gunoi şi nimeni nu vrea să ia vreo măsură, de ani de zile. Este o imagine deplorabilă, de lumea a treia. În speranța că veți lua măsuri, vă mulţumesc în numele tuturor locuitorilor de pe această stradă.

Răspuns: Proiectul pentru strada Ion Lăncrănjan și extinderea acesteia se poate realiza doar după aprobarea PUG-ului. Pe această stradă încă nu sunt finalizate exproprierile.

Referitor la groapa de gunoi din capătul străzii, vă rugăm să sesizați Garda de Mediu pentru depozitele ilegale de gunoi.

 

Întrebare de la: Nicolae. Subiect: Noroi cât vezi cu ochii

Aş dori să îmi răspundeţi la următoarea întrebare: dacă se aprobă un proiect de executare a unei lucrări, de exemplu introducerea curentului electric pentru parcul dendrologic pe str. Varese şi Nazaret Ilit, să se refacă şi drumul după terminarea lucrărilor: după topirea zăpezii sau ploaie suntem nevoiţi să înotăm prin noroi, avem copii care merg la şcoală, înainte de începerea lucrărilor drumul era foarte bun.

Răspuns: Referitor la aceste lucrări, i-am atenționat în repetate rânduri pe constructori. O să insistăm în continuare în vederea soluționării problemei.

 

Întrebare de la: Gheorghe Nicolae. Subiect: Străzi Oarda

Ce se mai ştie despre asfaltarea străzilor din Oarda? Avem mare nevoie ca aceste străzi să fie reparate/asfaltate, pentru că sunt într-o stare jalnică, mai ales în această perioadă.

Întrebări cu subiect similar au transmis şi alţi cititori Alba24 (Vasile, despre strada Cedrului „(…) nu se poate circula cu mai mult de 10km/h pentru că literalmente, în orice moment de timp, cel puţin o roată este în groapă şi este imposibil să eviţi. Ca să nu mai pomenesc de faptul că, atunci când se dezgheaţă, abia poţi ţine maşina pe drum, din cauza noroiului, iar când se depune mai multă zăpadă trebuie să curăţăm cu lopeţile (aproximativ 1km de drum)” sau Tănăsescu Goerge, despre strada Dacilor, din cartierul Partoş, „(…) putem merge pe stradă doar cu cizme de cauciuc, noi plătim taxe şi impozite…”)

Răspuns: În aceste zile (4 feb 2013), firmele care au executat lucrările de canalizare vor completa cu agregate (balast și piatră) zonele în care s-au semnalat surpări. Totodată, vor reprofila și șanțurile. În cazul cartierului Oarda, firma responsabilă este „Hidroconstrucția”, iar în cazul cartierului Partoș, responsabilitatea îi revine firmei „Dafora”.

 

Întrebare de la: Borzescu George. Subiect: turbine eoliene

De ce nu se montează o turbină eoliană sau mai multe pe Mamut, iar energia electrică să fie folosită la iluminatul Cetăţii sau, de ce nu, a întregului oraş? A se vedea turbina eoliană de la Şeuşa, comuna Ciugud.

Răspuns: Acesta reprezintă un posibil proiect de dezvoltare, însă trebuie realizat un studiu de impact la nivelul întregului municipiu. Din păcate, încă nu există norme metodologice care să clarifice regularizarea energiei între cea produsă și cea consumată. Aceste eoliene pot produce mai multă energie decât se consumă, iar o autoritate publică nu poate comercializa curentul. O situație similară, care reflectă lipsa normelor, este și cea cu cele 1714 panouri foto – voltaice montate pe clădiri publice care produc anual cca 315 MWH și din care este recunoscut doar consumul înregistrat în perioada de funcționare a unităților. Vacanțele (în cazul școlilor) și zilele de sărbătoare nu sunt recunoscute de către „Electrica”.

Cu toate acestea, este un proiect de viitor.

 

Întrebare de la: Pop Claudiu. Subiect: parcare taxi

Lângă staţia de taxi de lângă spital, taxi-urile blochează banda de mers, încurcând circulaţia, rămânând doar o bandă de circulaţie. În fiecare zi, sunt parcate pe banda de circulaţie, deoarece acestea nu mai au loc în staţia de taxi şi opresc pe bandă din dreptul acesteia, încurcând tot traficul. Sper să puteţi face ceva privind această situaţie!

Răspuns: Vă mulțumim pentru sesizare. Am transmis mai departe solicitarea dumneavoastră Poliției Române, autoritatea responsabilă în acest caz.

 

Întrebare de la: Daniel Horvath. Subiect: Circulaţia pe Bd. Revoluţiei 1989

Pe Bd. Revoluţiei 1989 se circulă foarte greu. Cel mai bine ar fi să se interzică parcarea pe Bd. Revoluţiei 1989, pe porţiunea cuprinsă între str. Vasile Goldiş şi Stadion. Ne tot plângem de locuri de parcare. S-ar găsi, dar toţi vor să parcheze în casa scării, dacă se poate. Şi în Sibiu, şi în Cluj, şi în Brasov sunt destule bulevarde pe care nu se parchează. La noi de ce nu se poate?

Întrebare de la: Borzescu George. Subiect: Parcări

De ce nu se interzice parcarea pe Bulevardul Revoluţiei 1989, între Calea Moţilor şi strada Lalelelor, pentru a se descongestiona traficul şi să se construiască parcări subterane şi etajate în spatele blocurilor, în următoarele zone unde sunt deja amenajate parcări: în spatele celor două blocuri turn, în formă de potcoavă din zona intersecţiei de la stadion, în spatele blocurilor din zona „Mercur”, în capătul străzii Poligonului, de către Bulevardul Revoluţiei, cu acces din strada Vânătorilor, în zona pieţei, în spatele blocurilor de la intersecţia străzii Toporaşilor cu Bd. Revoluţiei, în spatele blocului vis a vis de Liceul militar, în faţă la fosta policlinică: se poate vedea Bulevardul Horea, care are patru benzi, din care se parchează numai pe una dintre ele şi se circulă foarte bine pe el.

Răspuns: Între str. Calea Moților și str. Lalelelor, pe ambele sensuri ale Bd. Revoluției 1989 sunt sediile Spitalului Județean Alba, cabinete medicale, precum și alți agenți economici care necesită atât aprovizionare, cât și asigurarea de spații pentru autovehiculele clienților. Sunt analizate toate propunerile care vin din partea cetățenilor municipiului.

 

Întrebare de la: Bogdan. Subiect: circulaţie

S-a publicat un articol în care d-nul Vasile Crişan prezenta ca opţiune realizarea unui nou sens giratoriu în secţiunea Fortuna – Piaţa Cetate. Acolo mai sunt încă două astfel de sensuri giratorii şi nu cred că mai este necesar încă unul. Propun ca soluţie interzicerea parcării pe acea porţiune de drum şi realizarea a 2 benzi de mers (ca o soluţie, s-ar putea amenaja o parcare etajată în stânga spitalului, actuala piaţă volantă de legume.. ce credeţi?).

Răspuns: Domnul Vasile Crișan a propus introducerea unui sens giratoriu la intersecția Bd. Revoluției 1989 cu str. Cloșca. Sugestia dumneavoastră va fi analizată.

 

Întrebare de la: Dumitraş Ion. Subiect: Parcări

Pentru a doua oară vă întreb când rezolvaţi problema parcărilor de pe trotuarul străzii Vasile Goldiş. Trebuie să se întâmple un accident şi poate după aceeea să eliberaţi trotuarul de maşini. De ce numai pe Goldiş se parchează pe trotuar, chiar la uşa blocului unde locuiesc, ce face poliţia locală?

Răspuns: Conform OUG 195/2002 R privind circulația pe drumurile publice, art. 144, pct. 2, administratorul drumului public poate permite oprirea sau staționarea, parțial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar, în lipsa acestuia, numai dacă rămâne liber cel puțin un culoar de minimum 1 m lățime înspre marginea opusă părții carosabile, destinat circulației pietonilor. Poliția Locală Alba Iulia respectă reglementările legislației în vigoare privind circulația autovehiculelor pe drumurile pe drumurile publice.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. alexst23

  miercuri, 06.02.2013 la 17:43

  ce ne puteti spune despre locuintele sociale de langa stadion?se vor finaliza daca s,au taiat banii pentru acestea?

 2. elena

  joi, 07.02.2013 la 12:41

  Daca pe fonduri europene, se pot face proiecte de exemplu pentru iluminatu.O strada privata poate face un proiect pentru a obtine finanatare in acest sens? Intreb pentruca s ar parea ca nu mai in zone rurale. Sau nu stiu bine poate.Am avea nevoie de asa ceva ca lat fel nu avem curent pentru a locui in casele pe care ni le am construit. Si Ce sa facem. Intrucat Trasul curentului e foarte scump.

 3. anti-borzescu george

  sâmbătă, 16.02.2013 la 19:08

  Borzescule , daca nu te staisfac raspunsurile Primariei la cele doua intrebari ale tale , nu-i bai , incearca la Guvern !

 4. rosca horia

  sâmbătă, 08.06.2013 la 14:34

  locuiesc in spate la cinema dacia si tin sa va anunt ca pe langa faptul ca a-ti pus ghenele de gunoi in fata blocului nici iarba nu a fost tunsa de cel putin 2 ani . poate se tunde iarba si la noi cei care platim impozite.. un grup de contribuabili.

 5. dan

  joi, 12.12.2013 la 22:29

  de ce nu continuati aceasta rubrica „audiente online” in prezent?

  • moderatorul de serviciu

   vineri, 13.12.2013 la 03:52

   pentru ca s-a sucit primaria. nu mai vrea

   • dan

    vineri, 13.12.2013 la 10:45

    ok.merci.

    e un lucru normal. de ce sa-i deranjam cu tot felul de intrebari „stupide” pe nenorocitii astia imbuibati care fac ce vor cu banii nostri …

 6. Costel

  duminică, 12.01.2014 la 14:26

  Simplu!!! Deranjati … de aia!!!

 7. maria

  miercuri, 29.01.2014 la 15:50

  Ma intereseaza daca str. Cutinei din Oarda de jos apartine de primarie s-au e str privata

 8. radu

  vineri, 01.08.2014 la 10:42

  Buna ziua am si eu o intrebare am o casa pa str Salaj din Alba Iulia si am inteles ca sa facut proiect pentru curent pe Nazaret Illit si sa si castigat licitatia si trebuiau sa demareze lucrarile in primavara 2014 dar am inteles ca nu a eliberat primaria autorizatie sa sape strada.puteti sa imi spuneti mai multe caci suntem mai multe famili interesate.Va multumesc anticipat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Atenţie, şoferi! În cât timp iese alcoolul din sânge, în funcţie de tipul de băutură consumată

Publicat

Alcoolul la volan este una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere produse în România. Dacă până la o anumită limită, şoferii riscă doar amenzi, când sunt prinşi sub influenţa alcoolului, pentru peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv minim 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune.

Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut, scrie adevărul.ro.

Codul Rutier prevede că, dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit sursei citate. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu risca intrarea în categoria de infracţiuni se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator.

Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml.

Specialiştii spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiola cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă.

Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală sau dacă persoana a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteza de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede). Procesul mai este influenţat de greutatea persoanei, vârstă şi sex. Alţi factori importanţi de care depinde timpul de eliminare a alcoolului din organism sunt tipul de băutură pe care ai consumat-o, cantitatea, dacă ai mâncat înainte, cât de repede ai băut şi chiar cât de obosit sau stresat erai.

Alcoolul ajunge în organele corpului (ficat, rinichi, plămâni şi creier) în doar câteva minute de la consumarea lui, datorită vitezei de circulaţie a sângelui, scrie realitatea.net.

Ai observat că te ameţeşti mai uşor dacă bei pe stomacul gol? Ei bine, acest lucru este cauzat de faptul că, dacă nu ai mâncat, metabolismul tău este mult mai rapid şi, evident, alcoolul ajunge în sânge cu o viteză mai mare. În acest caz, valoarea maximă a alcoolemiei poate fi atinsă în doar jumătate de oră. Dacă ai mâncat înainte, metabolismul tău este mai lent, deci alcoolul va fi mai greu de eliminat.

Pentru că accelerarea metabolismului nu este posibilă, cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât procesul de înlăturare a acestuia din organism va dura mai mult.

În momentul în care ficatul are de procesat cantităţi mari de alcool, celelalte funcţii ale sale sunt încetinite, ba chiar întrerupte pentru o perioadă. Când celulele hepatice sunt forţate să detoxifice sângele în mod constant, ele se deteriorează şi mor. Tocmai de aceea, consumul de alcool în cantităţi mari implică riscul de a suferi de hepatită alcoolică, ciroză hepatică sau steatoză alcoolică („ficatul gras”).

În cazul persoanelor cu afecţiuni care îi încetinesc metabolismul (precum ciroză hepatică ori diabetul zaharat), eliminarea alcoolului tinde să fie mai greoaie. De asemenea, trebuie să ţii cont şi de faptul că alcoolul pe care organismul tău îl prelucrează cel mai uşor este cel care nu conţine chimicale sau adaosuri.

În cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de alcoolul băut

Greutatea este un factor important în acest proces, alcoolul având un impact mai mare asupra persoanelor cu greutate scăzută. În ceea ce priveşte sexul, află că femeile reţin pentru mai mult timp alcoolul, deoarece au mai puţină apă în organism decât bărbaţii. Şi vârstă este un factor important, persoanelor de 20-30 de ani fiindu-le mai uşor să elimine alcoolul din corp.

Unui bărbat de 80 de kilograme care bea o bere (500 de ml, având 5% alcool) în jumătate de oră îi va lua de trei ori mai mult timp să elimine complet alcoolul din sânge.

În ceea ce priveşte vinul, 250 de ml consumaţi în jumătate de ora vor fi eliminaţi din organism în aproximativ 2 ore şi 15 minute. Dacă alcoolul a fost băut într-o ora, atunci eliminarea acestuia va dura puţin peste o oră şi jumătate.

La spirtoasele băute în jumătate de oră (50 de ml), bărbatul va trebui să aştepte o oră şi jumătate. Pentru o cantitate dublă, timpul este de 3 ore şi un sfert. Să nu uităm, cu cât băuturile sunt băute într-un interval mai mare de timp, cu atât alcoolul va ieşi din sânge mai repede.

O femeie de 60 de kilograme care bea o bere într-o oră are nevoie de aproximativ 2 ore şi 20 de minute pentru că alcoolemia ei să ajungă la 0.

Dacă vorbim însă de 250 de ml de vin cu 12% alcool, femeia va elimina complet această cantitate în aproximativ 3 ore şi 20 de minute. Acest lucru se întâmplă dacă vinul a fost băut în decurs de o oră. Însă, dacă vinul a fost băut foarte repede (să spunem în 20 de minute), atunci femeia va trebui să mai aştepte aproximativ 3 ore în plus.

În ceea ce priveşte 50 de ml de băuturi spirtoase cu 40% alcool, eliminarea acestuia din sânge va dura aproximativ 2 ore. Dacă vorbim de 100 ml, atunci timpul de aşteptare este de 4 ore şi 30 de minute. În ambele cazuri se presupune că spirtoasele au fost consumate în decurs de o oră.

Trebuie să mai ştii şi că nu toată cantitatea de alcool consumat ajunge la ficat. Între 2 şi 10% se elimină prin urină, transpiraţie, respiraţie, salivă sau lacrimi. De altfel, este indicat să fii cât mai activ în timpul savurării băuturii; dansează, socializează şi ajută la eliminarea alcoolului!

Organismul uman dizolvă în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină aproximativ 5% din alcoolul consumat prin urină. Tocmai de aceea, cu cât bei mai multă apă după ce ai consumat alcool, cu atât acesta va ieşi mai repede din organism.

Motivul pentru care simţi ameţeli şi dureri de cap după ce ai băut este acela că rinichii nu ajută doar la înlăturarea alcoolului din organism, ci elimină şi o importantă cantitate de apă. Această cantitate este mai mare decât aceea pe care corpul tău o absoarbe şi astfel te dezhidratezi.

Recuperarea completă a organismului tău după consumarea unor cantităţi mari de alcool poate să dureze chiar şi mai mult de 48 de ore.

Alcoolemia şi timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:

100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;

100 ml ţuică – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;

100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;

o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;

1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.

Este recomandabil ca la aceste intervale de timp să se adauge 30 de minute, dacă s-a băut pe nemâncate, sau 2 ore, dacă s-a mâncat înainte pentru că acestea sunt intervalele în care concentraţia de alcool în sânge atinge valoarea maximă de la care se calculează timpul de eliminare. De precizat că aceste gramaje şi indici de mai sus devin orientative pentru cazurile în care se consumă cantităţi mai mari de alcool, potrivit adevărul.ro.

Legiştii spun că, în momentul în care un şofer este prins băut la volan, se impune că probele biologice să fie recoltate în maxim 30 de minute şi repetarea lor după alte 30, maxim 60 minute, pentru a vedea dacă organismul acestuia era în fază de asimilare, ori în fază de eliminare a alcoolului. În acest fel se poate face un calcul retroactiv prin care se stabileşte valoarea alcoolemiei în momentul producerii faptei. De asemenea, şoferii trebuie să aibă şi o altă grijă înainte de a urca la volan pentru că, cel puţin teoretic, se pot alege cu amendă chiar dacă nu au pus pic de băutură în gură. Aparatele performanţe de depistare a alcoolemiei, intrate nu demult în dotarea Poliţiei Rutiere, pot pune în evidenţa concentraţii cuprinse între 0,05 şi 0,08 grame la mie alcool în sânge, concentraţii care, spun legiştii, pot fi determinate chiar şi de consumul unor conserve pe bază de oţet.

surse: adevărul.ro, realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

Sportivul din Aiud Levente Polgar, OFICIAL în cursa Actic Ultra 6633, desfășurată în Nordul Extrem al Canadei

Publicat

Ultramaratonistul aiudean Levente Polgar este oficial pe panoul de start al celei mai dure competiții din lume, Arctic Ultra 6633, la secțiunea 350 de mile. ”Vă mulțumesc frumos tuturor celor care m-ați ajutat sa ajung aici! Greul de aici începe: echipamente, bilet de avion. Sunt prima persoană de pe mapamond cu un handicap care participă la aceast concurs” a spus acesta. 

Levente Polgar a început deja un antrenament foarte dur pentru a face față competiției de anul viitor. Deși este luna decembrie, acesta aleargă în pantaloni scurți și tricou, face baie în râul Mureș, merge la sala de forță și urmează o serie de alte atnrenamente specifice.

Ultramaratonistul din Aiud va trebui să se descurce în nordul extrem al Canadei, în condiții foarte grele, pentru care sunt necesare aptitudini fizice dar și psihice deosebite. Va trebui să străbată peste 550 de kilometri, la temperaturi foarte scăzute. „Nu merg pe ideea de a arăta cuiva ce pot sau că pot. Îmi doream doar un challenge mult mai greu decât suportam eu”, a explicat Levi. Acesta le-a cerut organizatorilor să nu îl trateze ca un caz special, deși în raport cu ceilalți participanți, Levente Polgar are doar o mână, pe cealaltă pierzând-o într-un accident petrecut la vârsta de 6 ani.

În continuare, Levente va avea nevoie de bani pentru echipamente, hrană specială și bilet de avion. Este vorba despre echipamente scumpe, profesionale, pentru condiții extreme.

Aiudeanul Levente Polgar va reprezenta România la competiția extremă Arctic Ultra 6633. Prima persoană din lume cu un handicap fizic, acceptată în competiție

Ce este Ultra Actic 6633?

Cursa Arctic Ultra 6633 este considerată de mulți ca fiind cea mai dificilă, cea mai rece și cea mai crâncenă ultra-distracție de pe planetă. Evenimentul din 2018 va fi cea de-a X-a ediție, iar startul cursei se va da pe data de 9 martie. Ultramaratonul a fost câștigat, două ediții la rând, de românul Tibi Ușeriu. Sportivul Polgar Levente Ioan anunțase pe pagina sa de Facebook, la începutul anului, că și-ar dori să participe la această competiție extremă.

Pentru a putea concura, aiudeanul are nevoie de mulți bani pe care speră să îi obțină de la sponsori. Taxa de înscriere este de 3.100 de lire, iar pe lângă aceasta ar mai avea nevoie de o sanie specială, de echipamente, bilete de avion și cazare.

Competiția se va desfășura pe două trasee, de 120 mile (aprox. 193,1 km) și 350 mile (aprox. 563,2 km), ambele trecând linia Cercului Polar Arctic. Cursa de 120 mile se încheie la First Nations Hamlet din Fort McPherson, în timp ce cursa de 350 mile continuă până la malul Oceanului Arctic de la Tuktoyaktuk.

Competitorii vor trebui să transporte sau să tragă pe sanie toate cele necesare pentru cursă, inclusiv hrana, obiectele de gătit, hainele, setul de dormit și alte unelte de siguranță. Punctele de control vor fi amplasate de-a lungul traseului, la distanțe între 23 și 70 de mile. Ajungând la acestea, alergătorii vor putea să se odihnească pentru o vreme și să-și pregătească mâncarea. Apa caldă și adăpostul sunt singurele lucruri garantate la punctele de control.

Foto: facebook 6633 Arctic Ultra

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: „Feerie de Crăciun”. Spectacol de dans şi surprize la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia

Publicat

Duminică, 17 decembrie, sunteţi invitaţi la spectacolul “Feerie de Crăciun”, a IV-a ediţie. Atmosfera poveştilor de Crăciun va fi adusă din nou pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, de dansatorii de la Clubul „Life is Dance” şi invitaţii la acest spectacol.

Publicul va avea ocazia să vadă momente artistice frumoase pregătite de dansatori, de la cei mai mici până la cei deveniţi deja profesionişti.

Reamintim că membrii clubului albaiulian de dans sunt recomandaţi de o serie de premii câştigate la competiţii naţionale de profil.

Organizatorii au pregătit publicului şi surprize de sezon.

Evenimentul a fost programat iniţial pentru data de 16 decembrie, dar a fost amânat din cauza perioadei de doliu naţional.

Astfel, spectacolul va avea loc duminică, 17 decembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Ioan Dîrzu: ”Trebuie să ne punem serios problema demiterii lui Mircea Hava prin referendum”

Publicat

”Trebuie să începem să ne punem serios problema demarării procedurilor de inițiere a unui referendum local pentru demiterea primarului municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava, deoarece, cu bună știință, a încălcat Constituția României.

Am primit zeci de telefoane de la albaiulieni după ce, la Primăria Alba Iulia, a avut loc săptămâna trecută prima întâlnire cu o parte dintre proprietarii unor imobile din blocul G2, pentru negocierea sumelor oferite de administrația locală în urma expertizei făcute pentru fiecare locuință în parte. Oamenii sunt foarte nemulțumiți de sumele stabilite (între 2.360 și 3.980 de euro), refuză banii și, cel mai grav, susțin că au fost victimele unei tentative de înșelăciune și amenințare.

Aflu din presă că viceprimarul Gabriel Pleșa, președinte în comisia pentru negociere cu proprietarii, i-a amenințat pe aceștia că li se vor tăia uitilitățile publice, că vor fi evacuați chiar dacă nu acceptă prețul sau că vor fi dărâmați cu buldozerul. Mai aflu din presa locală și că viceprimarul Gabriel Pleșa a avut un comportament violent față de consilierii locali ai opoziției și față de cetățenii proprietari ai imobilelor.

Primăria Alba Iulia, la insistențele lui Mircea Hava, a forțat Legea achizițiilor publice, încercând să cumpere niște imobile la un preț subevaluat, prin negociere directă, doar pentru a eluda procedura licitației.

Văzând că oamenii nu cedează, aceștia par pregătiți să declare cauza de utilitate publică pentru parcarea ce vor s-o construiască în locul blocului, demarând procedura expropierii și impunând un același preț fals, făcut în urma unor evaluări mincinoase. Mircea Hava și administrația lui ”liberală” profită de starea de vulnerabilitate a proprietarilor actuali, persoane cu probleme materiale, care nu se vor putea apăra în instanță și nu vor putea contesta procedura expropierii și prețul din cauza faptului că nu au bani.

Atenție, vorbim despre proprietari ai imobilelor, nu despre persoanele care au fost expropiate.

Primăria municipiului Alba Iulia invocă starea de degradare avansată a imobilului, stare rezultată din inacțiunea Primăriei care, deși proprietară a peste 60% din imobil, a acceptat ani de zile ca în apartamente să locuiasă persoane în mod ilegal. Nu proprietarii din blocul G2 au distrus imobilul, ci chiar Primăria care nu s-a îngrijit de partea ei de proprietate. Discutăm aici despre cel puțin tragerea la răspundere civilă delictuală a Primăriei de către adevărații proprietari ai imobilelor, pentru că aceștia au suferit cel mai mult din cauza distrugerii imobilului. Aceștia sunt îndreptățiți să oblige în instanță Primăria să plătească reparațiile pentru întreg imobilul și să le acorde proprietarilor și o despăgubire morală pentru prejudiciul cauzat.

Chiar cred că primarul și aparatul de specialitate au urmărit cu bună știință degradarea și aducerea în stare de neîntrebuințare a bunului, împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a acestuia, precum şi înlăturarea măsurilor luate de proprietari, cu scopul de a-i forța pe aceștia, în final, să accepte un preț subevaluat și să își vândă proprietatea. Astel de manevre dolosive depășesc limita răspunderii civile, trec în zona penală, și constituie săvârșirea infracțiunii de distrugere prevăzută la art. 253 Cod penal. Invit organele de urmărire penală să deschidă un dosar în vederea efectuării unor cercetări cu privire la faptă.

Îi aduc aminte primarului Mircea Hava, mare liberal de la o vreme, șef al PNL Alba, că proprietatea privată este garantată de Constituția României la art. 44. Pentru că primarul și viceprimarul nu cunosc Constituția, sunt nevoit să reiau art. 44, cu speranța că îl vor citi șă își vor da seama ce au făcut:

Art. 44 – Dreptul de proprietate privată (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.
(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.
(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.
(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.”

Îmi pun serios problema că acest caz nu este unul izolat. Aceasta este de multă vreme atitudinea administrației publice locale de la Alba Iulia: o administrație autoritară, nedemocratică și penală. Dacă astăzi nu reacționăm, mâine poate va fi prea târziu. Mâine, primarul Mircea Hava poate va dispune evacuarea altui imobil cu proprietari. Se pare că, la Alba Iulia, dacă vrea primarul să te dea afară din casă, acest lucru se întâmplă chiar dacă ești proprietar în mod legal.

Primarul municipiului Alba Iulia și locotenenții lui din Primărie încalcă Constituția, legile țării și își bat joc de albaiulienii vulnerabili și de aceea trebuie să ne punem cu toții problema inițerii unui referendum local de demitere a primarului Mircea Hava”.

Cu respect,

Ioan Dîrzu, Deputat

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Dezbatere publică la Alba Iulia, despre personalitatea regelui Mihai I și rolul monarhiei în istoria României

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” va organiza, miercuri, 13 decembrie 2017, de la ora 14, la clădirea Museikon, o dezbatere publică despre „Personalitatea regelui Mihai I și rolul monarhiei în istoria modernă a României”. Cu acest prilej va fi invitat conferențiar universitar doctor Valer Moga.

Regele Mihai a vizitat ultima dată Alba Iulia în urmă cu aproape 10 ani. Majestatea Sa a primit, la Sala Unirii din municipiu, titlul de cetățean de onoare al orașului. După Revoluţia din Decembrie 1989, Regele Mihai a ajuns de trei ori Alba Iulia şi o dată la Răhău, lângă Sebeș. Ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă.

Citește mai departe
Publicitate
ACTUALITATEacum 8 minute

Atenţie, şoferi! În cât timp iese alcoolul din sânge, în funcţie de tipul de băutură consumată

AIUDacum 26 de minute

Sportivul din Aiud Levente Polgar, OFICIAL în cursa Actic Ultra 6633, desfășurată în Nordul Extrem al Canadei

Publicitate
ACTUALITATEacum 42 de minute

DUMINICĂ: „Feerie de Crăciun”. Spectacol de dans şi surprize la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia

ACTUALITATEacum 1 oră

Comunicat Ioan Dîrzu: ”Trebuie să ne punem serios problema demiterii lui Mircea Hava prin referendum”

Publicitate
ACTUALITATEacum 2 ore

Dezbatere publică la Alba Iulia, despre personalitatea regelui Mihai I și rolul monarhiei în istoria României

ACTUALITATEacum 2 ore

A vrut să cumpere o motocicletă, a luat-o “în probe” şi nu s-a mai întors. Tânăr din Mihalţ, cu dosar penal

Publicitate
ACTUALITATEacum 2 ore

DSP Alba: Recomandări în vederea prevenirii îmbolnăvirii cu trichineloză. Cum se manifestă boala

ACTUALITATEacum 2 ore

Profesori din Cugir învaţă cum să rezolve situaţii de conflict în şcoală. Elevii vor avea trupă de teatru

Publicitate
EVENIMENTacum 2 ore

Ministerul Transporturilor alocă cu 20% mai mulți bani pentru autostrăzi, în 2018. Priorităţile anului viitor

ACTUALITATEacum 2 ore

Întreţinerea drumurilor în sezonul rece, la Cugir. Echipe de permanenţă, utilaje noi şi atenţionări

Publicitate
EVENIMENTacum 3 ore

Statutul poliţistului. AMENZI mai mari pentru refuz de legitimare şi alte abateri. Închisoare pentru jigniri

ACTUALITATEacum 3 ore

Amendă de 4000 de lei şi 12 avertismente, date de inspectorii ITM Alba. Rezultatele controalelor din teren

EVENIMENTacum 3 ore

IGPR: 18 şoferi, fără permise, pentru VITEZĂ pe autostradă. Recordul săptămânii, pe A1 între Orăştie şi Sebeş

ACTUALITATEacum 4 ore

Trucuri pentru a scăpa de gheaţa depusă pe parbriz în perioada iernii. Soluții ieftine și eficiente

EVENIMENTacum 4 ore

Aer tropical în decembrie. Va fi cea mai caldă săptămână din prima lună de iarnă