Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Autorităţile din Alba se luptă cu munca la “negru” şi la “gri”

Publicat

Horatiu Puiu - Inspector Sef ITM Alba

Fenomenul muncii la negru a luat amploare, odată cu criza economică şi disponibilizările majore. Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Horaţiu Puiu, a spus că majoritatea angajaţilor la negru se regăsesc în domeniile taximetrie, comerţ, întreprinderi individuale şi în activităţile  ziliere. Chiar şi studenţii îngroaşă rândurile muncitorilor la negru, fiind dispuşi oricând să facă unele compromisuri, pentru a avea un ban în buzunar.

Echipele de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba au verificat, în ultimele nouă luni, sute de angajatori, pentru a identifica persoanele care lucrează fără forme legale. Au fost găsite în acest timp 120 de persoane care munceau la negru. Doar în luna octombrie a.c. au fost descoperite 47 de persoane muncind fără forme legale, iar 30 de persoane aflate în astfel de situaţii au fost identificate la începutul lunii noiembrie.

Horaţiu Puiu a spus că amenzile sunt de 3.000 lei de persoană şi se aplică angajatorilor, însă încălcarea legii are efecte negative socio-economice asupra întregii populaţii. „Munca nedeclarată are efecte pe termen scurt şi lung, atât asupra angajatorului cât şi a angajatului, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor şi impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială”, a declarat acesta.

Munca la gri – altă formă de sustragere de la plata impozitelor

Un alt fenomen aproape imposibil de combătut este munca la gri. Potrivit inspectorului şef ITM Alba, munca la gri înseamnă înţelegerea dintre angajotor şi angajat de a-l plăti pe cel din urmă cu un salariu minim pe economie, venit pe care-l completează cu bani din mână, un fel de spor de salariu, sumă sustrasă de la plata obligaţiilor sociale. „Este greu de depistat. Indicii am avut, dar nu am putut proba”, a declarat inspectorul şef Horaţiu Puiu, despre munca la gri.

Autorităţile din Alba au intensificat în acest an controalele la societăţi, pentru combaterea muncii fără forme legale. Aceştia aplică amenzi unde există rea-credinţă din partea angajatorilor, dar, pe de altă parte, încearcă să nu sufoce mediul de afaceri din judeţ şi astfel se concentrează şi asupra măsurilor de prevenţie.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Doi tineri din Alba au dispărut în apele Rinului. Autoritățile din Nackenheim i-au căutat cu scafandri și elicoptere

Publicat

v

Doi tineri din județul Alba, în vârstă de 22 și 31 de ani, muncitori sezonieri în Germania, au dispărut în apele Rinului, în urmă cu câteva zile, și nu au mai fost văzuți de atunci. Cei doi munceau în domeniul viticulturii.  Informația a apărut în ziarul german Allgemeine Zeitung, unde se vorbește despre mai multe […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Parlamentul a votat Legea Pensiilor. Impact bugetar de 33 miliarde de lei în următorii doi ani

Publicat

parlament

Camera Deputaţilor a votat azi cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor, inițiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce metodă au găsit două profesoare din Zlatna, pentru a-i apropia pe elevi de literatură. Cărți esențiale și dezbateri

Publicat

h

Proiect inedit al Liceului ”Corneliu Medrea” din Zlatna. Mirela Rusan și Elena Rof, profesoare în cadrul instituției de învățământ, s-au decis în urmă cu un an să facă ceva pentru a-i aduce pe elevi mai aproape de lectură. În spiritul cenaclurilor de altă dată, au organizat un grup de elevi împreună cu care au stabilit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Florin Roman: „Amendamentul Roman” aduce peste 20 de milioane de lei la bugetul județului Alba

Publicat

roman

Adoptarea “amendamentului Roman” în noul Cod administrativ înseamnă peste 20 de milioane de lei în plus la bugetul județului și a localităților din Alba. Pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, redevențele rămân în proporție de 80% la nivel local, 40% la bugetul județului și 40% la primării, a transmis deputatul PNL de Alba, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate