Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

AUTOSTRADA SEBEŞ – TURDA: Înţelegere pentru amânarea lucrărilor în zona Aiud până după 15 noiembrie. Proprietarii pot apela la instanţă

Publicat

Aproximativ 20 de reprezentanţi ai producătorilor agricoli din zona Aiud – Ciumbrud, afectaţi de lucrările la Autostrada Sebeş – Turda, lotul 3, au participat la o întâlnire cu reprezentanţi CNADNR, ai firmei care a câştigat licitaţia, prefectul de Alba şi administratorul judeţului, dar şi autorităţi locale. Aceştia au primit asigurări că nu se va interveni pe terenurile cultivate cu porumb, cartofi, lucernă sau alte păioase până la 15 octombrie şi pe cele cu viţă-de-vie, pomi fructiferi şi trandafiri, până la 15 noiembrie. De asemenea, cei care nu sunt mulţumiţi de banii stabiliţi de Guvern pentru exproprieri pot apela la instanţă. Potrivit administratorului judeţului Alba, Sorin Bumb aproximativ 300 de proprietari ar trebui să primească despăgubiri.

Citeşte şi VIDEO | AUTOSTRADA SEBEȘ-TURDA: Imagini din avion cu primele lucrări de pe traseul loturilor 3 și 4 în zona Aiud – Decea -Turda

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Primăriei Aiud transmit că vineri, 29 august, la sediul Primăriei municipiului Aiud, în sala de şedinţe Ion I. C. Brătianu a avut loc o nouă întâlnire între factorii implicaţi în realizarea Autostrăzii Sebeş-Turda. Pe lângă reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, cei ai proiectantului, respectiv ai executantului lucrărilor, la întâlnirea cu cetăţenii expropriaţi, au participat atât prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, cât şi administratorul public al judeţului Alba, Sorin Bumb.

În cadrul unei conferinţe ACL Alba, Sorin Bumb a spus că „marea problemă este că oamenii nu și-au primit banii pe terenurile de care au fost deposedați și în aceste condiții contractul de expropiere nu au fost dus până la capăt pentru că doar una dintre părți și-a îndeplinit obligațiile. Așa stând lucrurile, constructorul nu poate să intre pe terenurile oamenilor pentru că ar însemna să tulbure posesia acestora. Acum două săptămâni la Mirăslău, proprietarii au blocat utilajele constructorilor şi au ameniţat că le dau foc. Pentru că nu au primit despăgubirile, cetățenii au solicitat să le fie lăsat timp ca măcar sa-și poată strânge culturile și să strângă astfel o parte din bani, care să-I ajute să treacă peste iarnă și să supraviețuiască până ce Guvernul va binevoi să le dea banii pe care sunt îndreptățiți să-i primească”.

Acesta a mai precizat că în cazul despăgubirilor, evaluările nu au fost făcute corect, pentru că despăgubirile ar trebui făcute în funcţie de culturile proprietarilor, iar în cazul celor de la Aiud şi Mirăslău „preţurile pe teren sunt aceleaşi”.

În ceea ce priveşte termenele pentru demararea lucrărilor la autostradă, în urma discuţiilor purtate între prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan, pe de-o parte şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, s-a stabilit ca acestea să ţină cont de perioada recoltelor de toamnă, tocmai pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli.

Astfel, în cazul culturilor de porumb, cartofi, lucernă sau alte păioase, intervenţiile pe terenuri vor începe din data de 15 octombrie, iar în cazul culturilor de viţă de vie, pomi fructiferi, trandafiri sau arbuşti ornamentali, doar din data de 15 noiembrie.

Cultivatorii aflaţi în oricare din cele două situaţii sunt rugaţi să-şi organizeze lucrările de recoltare, în aşa fel încât, până la termenele mai sus amintite, să elibereze terenurile pentru a permite accesul utilajelor în zonele respective.

Primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan, în calitate de reprezentant al unităţii administrative-teritoriale aiudene, de pe raza căreia sunt afectaţi de traseul viitoarei autostrăzi un număr foarte mare de proprietari de terenuri, a ţinut, în mod expres, să-i sfătuiască pe aiudenii nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor, în legătură cu necesitatea de a parcurge toate etapele legale, obligatorii pentru a putea contesta în instanţă valoarea sumelor propuse iniţial prin hotărârea de guvern referitoare la exproprierea din motive de utilitate publică.

Soluţia înaintării de acţiuni în instanţă, prin care se pot contesta sumele propuse cu titlu de despăgubire, este singura variantă legală la îndemâna celor care se consideră neîndreptăţiţi de cuantumul valorilor prevăzute în anexa hotărârii de guvern nr. 399/2014, transmit reprezentanţii Primăriei Aiud.

“Justeţea cauzei proprietarilor de terenuri aflaţi în asemenea situaţii a fost recunoscută public, atât de primarul Mihai Horaţiu Josan, cât şi de prefectul judeţului Alba, respectiv administratorul public al judeţului. Mai mult decât atât, ei au conchis asupra necesităţii ca instanţa de judecată să fie aceea care să poată asigura şansa evaluatorilor de terenuri şi a experţilor specializaţi, independenţi, în a stabili valorile reale ale fiecărui teren în parte, pe baza expertizelor efectuate în condiţiile legii şi în mod particular pentru fiecare caz.

Asta, mai ales în condiţiile în care, foarte mulţi cetăţeni reclamă existenţa unor neconcordanţe foarte mari între valorile iniţiale ale terenurilor, stabilite prin hotărârea de guvern şi preţul real al acestora, lucru care, de fapt creează suspiciuni asupra corectitudinii cu care s-au făcut acestea, la comanda Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România”, se arată în comunicat.

Cu o situaţie mai dificilă se confruntă mai ales proprietarii de terenuri care au culturi de viţă de vie, pomi fructiferi, trandafiri sau arbuşti ornamentali, investiţiile respective, de zeci de mii de euro sau chiar mai mult, fiind valoroase şi generatoare de profit nu doar pentru anul agricol în curs.

Aşadar, expertizele care se vor efectua în asemenea situaţii trebuie să ţină cont şi de aceste aspecte şi să evalueze în mod corect, impactul pe care exproprierea terenurilor îl va produce, inclusiv din punct de vedere economic, asupra micilor investitori.

Primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan le-a sugerat tuturor proprietarilor de terenuri care se consideră neîndreptăţiţi de hotărârea de guvern care reglementează exproprierea, să demareze toate procedurile necesare cât mai urgent, pentru introducerea acţiunilor în instanţă, astfel încât să se încadreze în termenele prevăzute în asemenea situaţii şi reglementate prin actele legislative în vigoare.

“Se recomandă, din acest punct de vedere, asocierea unui număr cât mai mare de proprietari şi înaintarea unor acţiuni în instanţă, pe această cale, în ideea în care, în acest fel, expertizele şi procedurile ulterioare vor fi mult mai simplu de realizat şi cu o eficienţă şi o rigurozitate cât mai mari”, se mai precizează în comunicat.

Precizăm că, în mod oficial, de la începutul lunii septembrie, firma executantă a lucrărilor la Autostrada Sebeş – Turda, tronsonul 3, zona Aiud, are dreptul de acces total pe suprafaţa destinată şantierului de lucru din zonă, ca urmare a exproprierilor efectuate recent.

Plantaţiile care vor fi dezafectate în urma lucrărilor la autostradă în zona Aiud-Ciumbrud urmează a fi mutate, lucru ce necesită o perioadă de timp, mai îndelungată, iar lucrările nu pot fi începute înainte de luna octombrie, astfel că s-a apelat la această înţelegere de amânare a intervenţiilor pe terenuri.

În urma discuţiilor purtate între prefectul judeţului şi reprezentanţii firmei constructoare cu privire la aspectele mai sus menţionate, s-a decis ca pe o lungime de circa 1,5 kilometri din totalul de 12,45 kilometri, din tronsonul 3, lucrările să nu înceapă mai devreme de începutul lunii noiembrie.

Pentru cei 12,45 km ai lotului 3 al autostrăzii Sebeș – Turda, CNADNR a semnat contract cu asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana Per Condotte D’Aqua SpA, cu suma de aproximativ 421 milioane de lei fără TVA.

Potrivit hotărârii de guvern 399 pe 2014, publicată în Monitorul Oficial din 2 iunie, s-a aprobat amplasamentul obiectivului de investiţii “Autostrada Sebeş-Turda” şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată pe traseul acesteia.

Totodată, a fost făcută publică o listă cu 4.312 de imobile supuse exproprierii, situate pe raza localităţilor Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sântimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud cu satele Gârbova de Jos, Sâncrai, Ciumbrud, Păgida şi Gâmbaş, precum şi localităţilor Rădeşti, Mirăslău, Unirea din judeţul Alba, respectiv Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi din judeţul Cluj, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor. Suma totală pentru toate aceste imobile este de 36.511.000 lei, bani ce vor fi plătiţi din bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor.

Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ – TURDA: Lista proprietarilor vizaţi pentru EXPROPRIERE pe traseul celor patru loturi

Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Ce trebuie să facă proprietarii nemulţumiţi de banii primiţi de la stat pentru imobilele expropriate

Autostrada A10 Sebeş – Turda (potrivit proiectului tehnic, autostradă cu 2 benzi de circulaţie pe sens, lăţimea platformei de 26 metri şi acostamentul de 1,75 m pentru a permite amplasarea parapeţilor)

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000); inclusiv nodul direcţional Sebeş, o parcare de scurtă durată la km 4+200 (stânga), km 4+500 (dreapta); două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Alba Iulia Sud la km 8, nodul rutier Alba Iulia Nord la km 16.

Lotul 2 – 24,25 km – de la Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud (km 17+000 – km 41+250), inclusiv un spaţiu de servicii tip S3 la km 22+800 (stânga), km 23+400 (dreapta); nodul rutier Teiuş la km 26, inclusiv bretele de acces; un centru de întreţinere şi monitorizare la km 26+000 amplasat în interiorul nodului rutier Teiuş.

Lotul 3 – 12,45 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700), cu două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Aiud la km 44+700, nodul rutier Unirea la km 53+200; un spaţiu de servicii tip S1 la km 46+800 (stânga), km 47+700 (dreapta).

Lotul 4 – 16,3 km – de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda (km 53+700 – km 70+000), inclusiv o parcare de scurtă durată la km 60+030 (stânga), km 60+280 (dreapta); un centru de întreţinere şi coordonare la km 61+375.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax