Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Instalarea noului mitropolit al Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ

Publicat

Întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei Andreicuţ ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului avut loc vineri, 25 martie, de Praznicul Bunei Vestiri. Evenimentul s-a desfăşurat în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la cinci ani de la înfiinţarea Mitropoliei clujene şi de la întronizarea arhiepiscopului şi mitropolitului Bartolomeu Anania.

A fost prezent Patriarhul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), dar şi oficialităţi, printre care premierul Emil Boc, rectorul UBB, Andrei Marga şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. De la Alba Iulia, la ceremonia de întronizare, ce a început la ora 12.00, au participat primarul Mircea Hava şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Alba24.ro v-a prezentat detalii de la ceremonie, cu sprijinul Ziua de Cluj.

Liturghia Arhierească a început în jurul orei 9.20, susţinută de peste 20 de ierarhi, printre care mitropoliţii Teofan Savu, al Moldovei, Laurenţiu Streza, al Ardealului, Iosif Pop, al Parisului, Irineu, al Olteniei, arhiepiscopii Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul şi mitropolitul ales al Clujului, Iustinian, al Maramureşului şi Sătmarului, Teodosie, al Tomisului, Calinic al Argeşului, episcopii-vicari ai Clujului, Irineu Pop-Bistriţeanul şi Vasile Someşanul.

În faţa Catedralei s-au adunat câteva sute de credincioşi, iar lăcaşul de cult era aproape plin, accesul în interior fiind restricţionat.

În jurul orei 12.20, ÎPS Andrei Andreicuţ a fost aşezat în scaunul de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului. Acesta a primit din mâinile patriarhului BOR, Daniel Ciubotea, însemnele specifice arhiepiscopului şi mitropolitului Clujului şi a fost înscăunat pe tronul arhieresc din Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

Patriarhul Daniel a declarat că activitatea ÎPS Andrei, timp de 21 de ani, la Alba Iulia îi va fi de folos pentru misiunea pe care o va avea la Cluj. Acesta a precizat că, la Cluj, nevoia de reprezentare a bisericii este mai mare, iar posibilităţile de lucrare misionară, mai multe.

A fost citit mesajul preşedintelui Traian Băsescu, în care acesta a subliniat rolul bisericii în societate, iar premierul Emil Boc a spus că meritele de la Alba ale ÎPS Andrei sunt incontestabile şi că este convins că acestea vor continua şi la Cluj.

În jurul orei 13.20, slujba s-a terminat, iar noul mitropolit al Clujului, ÎPS Andrei, a ieşit din Catedrală şi a transmis un mesaj de binecuvântare credincioşilor.

Sursa foto: Ziua de Cluj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax