Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: BACALAUREAT 2015, SUBIECTE la Istorie: România în comunism, Primul Război Mondial şi Evul Mediu. Întrebări şi eseu

Publicat

candidati bac 2015 alba Candidaţii de la profilul umanist şi vocaţional au susţinut, miercuri, proba la Istorie în cadrul examenului de Bacalaureat 2015.

Potrivit unor candidaţi din Alba Iulia care au susţinut această probă, au primit trei subiecte, în care au trebuit să răspundă unor întrebări pe baza unor texte privind România în perioada comunistă şi Primul Război Mondial.

La ultimul subiect, au avut de redactat un eseu privind Evul Mediu, cu prezentarea relaţiilor de autonomie locală şi a celor internaţionale.

Subiectul I:

Două texte din I. Bulei, „O istorie a românilor”

Cerinţe: identificarea din text a instituţie de represiune înfiinţată în 1948 (2 puncte), a unei informaţii referitoare la relaţiile economice ale statului român (2 puncte), a doi conducători politici la care se referă textele (6 puncte), sursa care susţine că atitudinea României faţă de Uniunea Sovietică este apreciată de Occident (3 puncte), o relaţie cauză-efect stabilită între două informaţii din primul text, cu rolul fiecăreia (7 puncte), alte două practici politice totalitare utilizate de România (6 puncte), asemănare între acţiunile desfăşurate în România, în perioada post-decembristă (4 puncte).

Subiectul II:

Text din M.Bărbulescu, D. Deletant, K.Hitchins, Ş.Papacostea, P. Teodor, „Istoria României”

Cerinţe: de menţionat generalul român precizat în text (2 puncte); secolul la care se referă sursa (2 puncte), alianţa şi o acţiune diplomatică desfăşurată de aceasta (6 puncte), două acţiuni care au loc pe frontul de vest (6 puncte), un punct de vedere referitor la evenimentele de pe frontul din Moldova, susţinut cu două informaţii din text (10 puncte); argumentarea, prin fapt istoric relevant, a afirmaţiei conform căreia România se implică în relaţiile internaţionale din a doua jumătate a secolului XIX prin acţiuni militare sau diplomatice (4 puncte).

Subiectul III (30 de puncte):

Elaboraţi în aproximativ două pagini un eseu despre spaţiul românesc, de la autonomii locale la implicarea în relaţiile internaţionale din Evul Mediu, având în vedere:

– menţionarea a două autonomii locale, din spaţiul românesc, din secolele IX-XIII

– menţionarea a două cauze ale înfiinţării instituţiilor centrale, medievale şi precizarea unei instituţii centrale din spaţiul românesc

– prezentarea unei acţiuni diplomatice desfăşurate de un reprezentant al spaţiului românesc, în secolul al XV-lea

– formularea unui punct de vedere referitor la acţiunile militare desfăşurate în spaţiul românesc, în secolul al XVI-lea şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric

 

Ministerul Educaţiei a publicat în jurul orei 15.00 atât subiectele cât şi baremele de corectare pentru această probă:

E_c_SUBIECT_Istorie_BAC 2015

E_c_BAREM_Istorie_BAC 2015

Citeşte şi  BACALAUREAT 2015: BAREMELE la Matematică şi Istorie, publicate de Ministerul Educaţiei. Cum se punctează rezolvarea subiectelor

Bacalaureatul 2015 continuă vineri, cu proba la alegere a profilului și specializării.

La prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2015, cea scrisă, la Limba şi literatura română, au fost înscrişi 2.837 de candidaţi din Alba, din care s-au prezentat la testare 2.753, restul de 84 fiind trecuţi absenţi.

Potrivit calendarului actualizat al sesiunii iunie-iulie pe 7 iulie se vor afişa rezultatele (până la ora 16.00), după care se pot depune contestaţii (orele 16.00–20.00). În 8-9 iulie se vor rezolva contestaţiile, urmând ca abia în 10 iulie să fie afişate rezultatele finale.

În acest an, lucrările vor fi corectate în alte judeţe.

La examenul de bacalaureat, elevii primesc subiecte diferite în funcţie de profilul urmat la liceu. Absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic au la examen subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcţie de profil este prevăzută în metodologia de examen. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Citeşte şi BACALAUREAT 2015. CALENDARUL şi modele de SUBIECTE actualizate de Ministerul Educaţiei

Procedura prevede că la accesul candidaţilor în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază să solicite la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi să verifice dacă fotografiile corespund. Apoi, candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.

În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii  nu au voie să staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puşi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen.

După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor.

Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru.

În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen.

CALENDARUL examenului de bacalaureat național 2015:

Sesiunea iunie-iulie

25 – 29 mai 2015 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
29 iunie 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
30 iunie 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
7 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax