Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bani de la Guvern pentru producătorii de legume şi fructe. Pe ce criterii se acordă sprijinul financiar

Publicat

legume_productie localaGuvernul a aprobat joi un ajutor financiar temporar în valoare de 5,5 milioane lei pentru producătorii de legume şi fructe. Sprijinul este menit să le dea posibilitatea să-și recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a crizei cauzate de embargoul impus de Rusia, transmite Executivul, într-un comunicat de presă.

“Guvernul a aprobat astăzi, printr-o hotărâre, măsura excepțională de sprijin cu caracter temporar, destinată acoperirii unei părți a pierderilor suferite de producătorii agricoli din sectorul legume și fructe care au efectuat măsura de retragere de pe piață în vederea distribuirii gratuite pentru produsele menționate anterior.

Valoarea maximă a sprijinului financiar care se acordă organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor, precum și producătorilor care nu sunt membri ai acestor organizații este de 5,5 milioane lei și se asigură ca sprijin aferent Fondului European de Garantare Agricolă, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Sprijinul financiar acordat acoperă activitățile desfășurate în perioada dintre data de 1 iulie 2016 și până la atingerea cantității de maximum 3.000 tone”, se arată în comunicat.

Ajutorul se acordă următoarelor categorii de beneficiari:

– organizaţii de producători din sectorul fructelor și legumelor recunoscute potrivit prevederilor europene în domeniu

– producători de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producători recunoscute

Plățile se fac în lei, la cursul de schimb euro-leu. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură efectuează plăţile până la data de 30 septembrie 2017.

Produsele din sectorul fructe și legume destinate consumului în stare proaspătă și cantitățile pentru care se va acorda sprijinul financiar conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 921/2016,  sunt următoarele:

– fructe: 1.500 tone (mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeți, piersici și nectarine).

– legume: 1.500 tone (tomate, castraveți, inclusiv cornișon, morcovi, varză albă și varză roșie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din genul Agaricus).

Interdicția impusă de guvernul rus importului de legume și fructe din Uniunea Europeană “la data de 7 august 2014 a condus la perturbarea pieței legumelor și fructelor din UE, prin scăderea semnificativă a preţurilor acestora, ca urmare a supraofertei cauzată de faptul că nu s-au identificat alte debușee de export. Situaţia creată a avut implicaţii majore asupra sectorului fructelor și legumelor din România, deoarece pentru cantităţi însemnate de fructe și legume nu a existat posibilitatea valorificării imediate și nici o depozitare corespunzătoare din cauza capacităţii reduse de depozitare de care dispune România.

Deoarece există în continuare amenințarea de perturbare a pieței de legume-fructe, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul Delegat (UE) 921/2016 al Comisiei din 10 iunie 2016 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume, prin care se prelungește aplicarea unor măsuri excepţionale de despăgubire a producătorilor”, mai precizează Guvernul.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax