Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Becul LED al unui calculator poate fi controlat pentru preluarea datelor de pe un computer neconectat la internet. Concluziile unor cercetători

Publicat

laptop Becul LED al unui calculator poate fi folosit de hackeri pentru a scoate date de pe hard-disk-ul computerului cu ajutorul unui dispozitiv îndepărtat care este dotat cu camere foto sau cu senzori de lumină, similar unei drone. Sunt concluziile unei echipe de cercetători israelieni de la Universitatea Ben-Gurion.

„Dacă un atacator descoperă o breșă în sistemul de acces la calculatorul care nu este conectat la o rețea de internet, programul malițios poate să transmită datele din calculator către hacker”, potrivit lui Mordechai Guri, responsabilul pentru cercetare și dezvoltare în cadrul Centrului de Cercetare în Securitate Cibernetică din cadrul Universității Ben-Gurion. „Am descoperit că micul indicator LED al calculatorului care indică funcționarea hard-diskului poate fi controlat și până la o frecvență de până la 6.000 de licăriri pe secundă. Putem transmite datele într-un mod foarte rapid la o distanță destul de mare”, conform aceluiași Mordechai Guri.

În timpul testelor demonstrative, cercetătorii israelieni au reușit cu succes să transcrie și să transmită datele de pe hard-disk-ul calculatorului folosind licărirea LED-ului și secvențe similare celor codului Morse. Această metodă a ajutat la transferarea datelor cu viteze de până la 4.000 de biți pe secundă.

Recomandarea este ca acele calculatoare care nu sunt conectate la o rețea să nu fie ținute în apropierea ferestrelor. Anterior, echipa de cercetători a mai demonstrat că se poate sustrage informația de pe un calculator doar prin manipularea cooler-ului, prin interceptarea zgomotului produs de hard disk și a căldurii emanate de unitatea centrală.

surse: digi24.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ionel

    duminică, 26.02.2017 at 12:42

    Deci producatorii de placi de baza nu au decat sa faca un update in managemetul I/O prin care stingerea si aprinderea led-ului indicator de activitate HDD sa aiba numai licarire la intervale regulate fixe de 0,5 – 1s/licar deci sa nu fie corelata in nici un fel cu debitul sau frecventa de scriere/citire a datelor de pe HDD ci doar sa informeze utilizatorul generic ca HDD are activitate de scriere/citire. (Valabil si pentru stick-uiri USB cu led, si HDD portabile cu led).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax