Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

„Beţe în roate” la investiţia Zewa de la Petreşti: Nicio ofertă la licitaţia de vânzare a terenului pentru că PUZ-ul prevede construcţia de blocuri ANL

Publicat

Niciun investitor nu s-a prezentat nici la ultima licitaţie pentru vânzarea terenului de 3,6 hectare, de pe strada Energiei din Petreşti, vizat de investiţia de peste 120 de milioane de euro anunţată de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca “Zewa”, pentru extinderea producţiei la „Pehart Tech”.

Motivul pentru care investitorul, SCA, nu s-a prezentat la licitaţie este că, o parte din terenul vizat pentru construcţia unei noi fabrici de hârtie în incinta Pehart Tech este etichetat, în caietul de sarcini elaborat de Primărie, ca fiind „rezidenţial”. Mai precis, pe 6.000 din cei 35.000 mp ar trebui construite blocuri ANL, ceea ce se contrazice cu intenţia investitorului.

Potrivit directorului Pehart Tech, Ioan Tecar, care a intermediat această investiţie în Sebeş, concernul suedez este pe punctul de a abandona proiectul, întrucât intenţiona să finalizeze tranzacţia până la sfârşitul acestui an şi să înceapă lucrările cât mai devreme.

După scandalul provocat în septembrie, când consilierii locali din Sebeş au respins un proiect de hotărâre privind scoaterea la licitaţie a terenului pentru construcţia unei noi fabrici de hârtie la Petreşti, se pare că situaţia încă nu s-a rezolvat. „Beţele în roate” sunt, şi de această dată, de ordin administrativ: la elaborarea caietului de sarcini s-a impus „respectarea PUZ-ului”, care prevedea că o parte din teren este destinat pentru construcţii rezidenţiale. Potrivit directorului Pehart, reprezentanţii Primăriei intenţionează să modifice această prevedere, pentru a putea porni investiţia.

Citiţi şi: Investiţia “Zewa” de 150 de milioane de euro de la Petreşti, blocată în CL Sebeş. Licitaţia terenului nu a fost aprobată de consilieri

„Nu era un capăt de lume dacă ei cînd au aprobat caietul de sarcini nu treceau obligativitatea de a respecta PUZ-ul. Din cei 35.000 mp de teren, 6000 sunt pentru construcţii rezidenţiale, adică blocuri ANL. Cealaltă parte nu are definiţie exactă”, a spus Tecar.

Ioan Tecar anunţa în septembrie că, împins de lipsa de deschidere şi de sprijin a administraţiei locale din Sebeş, intenţionează să mute toate investiţia de la Petreşti la Dej, unde deţine încă o fabrică de hârtie. Acest lucru ar însemna că toţi cei 360 de angajaţi vor fi disponibilizaţi. Din aceleaşi motive, Tecar a anunţat, marţi, că îşi păstrează poziţia şi că, până la sfârşitul anului va închide una dintre maşini şi va disponibiliza aproximativ 100 de oameni. Acesta a specificat că decizia lui de a muta fabrica la Dej nu este o formă de presiune asupra administraţiei locale, aşa cum s-a interpretat.

Citiţi şi: Scandalul terenului pentru Pehart | Patronul Ioan Tecar: „Aceia care au respins proiectul să îl voteze din nou. Altfel, vând tot și plec la Dej”

„Nu mai fac nimic pentru că nu are rost să mă lupt cu morile de vânt. Eu îmi urmăresc programul meu şi asta este. Primăria lucrează acum să schimbe caietul de sarcini şi PUZ-ul. Cei de la Zewa s-au oferit să plătească ei PUZ-ul, ca să nu fie probleme cu ceea ce vor ei să construiască acolo, o fabrică de hârtie. Este risc foarte mare să renunţe, pentru că voiau să închidă tranzacţia până la sfârşitul anului. Eu îmi menţin poziţia, deocamdată voi face câteva disponibilizări, opresc una dintre maşini, până la sfârşitul anului. Îmi urmăresc propriul business, unde va fi mai avantajos. Se fac interpretări, s-a luat ca şi cum aş face presiuni, dar pe mine nu mă interesează asta, pur şi simplu îmi urmăresc propriul business”, a mai spus Tecar.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. SBS

    miercuri, 20.11.2013 at 19:32

    INCOPETENTA,NEPASAREA,DISPRETUL FATA DE CETATEAN SI COMUNITATE,REAUA VOINTA fac casa buna cu Consiliul Local Sebes,un consiliu din care fac parte multi oameni de nimic fara bun simt si pe care ii doare in paishpe de adevaratele probleme a comunitatii care i-a votat si pus acolo si care culmea isi i-au banii pentru „desele” prezente la sedinte tot de la aceeasi platitori de taxe si impozite.
    Mama voastra de incapabili si lucruri slabe ce sunteti…pai cum vine asta stimati consilieri?!!…sa vina strainii de la mii de km sa stea de vorba cu voi si domniile voastre nici sa nu va obositi sa dati pe la primarie???..sa-i tratati cu dispret si indeferenta si le inchideti usa in nas de parca ei ar avea nevoie de noi…pai cum se poate asa ceva stimabililor????????…sunteti niste mizerii care isi vad doar propriul interes.Orice problema are minim doua rezolvari atata timp cat oamenii se pun la masa,discuta si incearca sa gaseasca solutii dar in cadrul consiliul local Sebes nu se stie de asa ceva…nu este interes…si pe partea cealalta ne plangem ca nu sunt investitori in zona dar pe cei putini care au intentii de a face ceva pe termen lung in zona noastra si a aduce bani la buget ii alungati si le dati cu flit in ochi…pacat de cei care vor sa munceasca dar stau la votul unor incapabili.

    PS:”CAND VREI A FACI CEVA TOTDEAUNA VEI GASI O CALE,CAND NU VREI SA FACI NIMIC TODEAUNA VEI GASI UN MOTIV”

  2. coleg

    joi, 21.11.2013 at 08:10

    Bravo primarule, bravo PSD!!!

  3. Liviu Virciu

    joi, 21.11.2013 at 20:44

    Primarul si consilierii nu trebuie judecati asa dur. Va amintiti cum au fost tarati in procese le Bucuresti,ani si ani pentru terenul vandut Fabricii de bere din Ratul Lancramului ? Pai, si daca-l dadeau pe gratis nu trebuia sa ajunga la proces.
    Stiti ca li s-a pus sechestru pe case, masini ? Cred ca doar doresc sa fie totul absolut legal si transparent si vanzarea terenului se va face . Patronul Pehart Tec sa faca bine sa inteleaga acest lucru si sa nu mai ameninte ca-si ia jucaria si pleaca la Dej. Linistea familiilor consilierilor. a primarului este mai importanta decat afacerea sa . Sa aveti putintica rabdare , stimabile patron !

  4. A Oros

    joi, 05.12.2013 at 21:23

    Indolenta si nepasarea fata de cei care i-au votat sunt la mare pret pe la CL Sebes. Daca Petrestiul si Sebesul sunt super dezvoltate si oamenii au toti locuri de munca, o fi meritul consilierilor … Un om de afaceri venetic (a se citi ca nu a fost nimeni in zona interesat), care a luat fabrica aia in paragina, fara curent si utilitati si a facut-o cum e azi, a creat sute de locuri de munca si vrea sa faca mult mai mult de atat, nu are nici o sansa in fata coruptiei.

    Si intr-adevar, condamnati-l pe omul care si-a pus sufletul in afacerea asta si si-a dedicat cativa ani din viata pentru fabrica aia ca „isi ia jucaria si pleaca la Dej”‘, ca doar e mai importanta linistea… tuturor din Sebes, sa nu cumva sa treaca pe acolo camioane si sa aiba oamenii de lucru…Doamne fereste!

    Si jucaria daca si-o ia, e pentru ca e a lui, si nu a primit-o cadou!

  5. Pingback: Contre politice pe subiectul „Zewa”, la Sebeș: Investitorul stă „pe tușă” iar consilierii se ceartă pe tema respectării legii în organizarea licitației | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax