Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Blocaj total pe piaţa imobiliară din Alba Iulia. Prețurile scad greu, pretențiile cresc

Publicat

Piata imobiliară din Alba este, in continuare, aproape blocată. Ziarele sunt pline de anunțuri de mica publicitate. Casele au încă prețuri mari și se vând cel mai greu. Terenurile s-au ieftinit, dar nu îndeajuns încât să stârnească interesul investitorilor, iar proprietarii de spații comerciale preferă să țină preţurile nejustificat de mari, deși Alba Iulia abundă de locații goale, gata pregătite pentru vreun eventual chiriaș. Clădirile de birouri n-au mai văzut clienți, de luni de zile.

Cei care îşi caută în această perioadă o locuinţă în Alba Iulia au şanse mari să găsească una pe gustul lor, la preţuri substanţial mai mici, dar nu îndeajuns ca la solicitanții sau macar curioșii sa rupa ușile agențiilor imobiliare. Fie că vorbim de garsoniere, apartamente sau case, piaţa imobiliară din Alba Iulia a avut de suferit în urma crizei economice, iar cei care au de câştigat sunt, bineînţeles, clienţii. Dacă, în anul 2009, preţul de închiriere al unei garsoniere în zona Cetate abia dacă scădea sub 150-200 de euro, anul acesta proprietarii îşi permit cu greu să se înţeleagă la suma de 100 de euro:  „Clienţii vin, se uită, dar prea puţini dintre ei se hotărăsc la prima vedere. Am ajuns să ne târguim pentru fiecare leu. Oamenii nu mai caută confortul, ci fac tot posibilul să economisească”, ne spune Dorina, proprietara unei garsoniere din cartierul Cetate.

Cei care se hotărăsc totuşi să ia spre închiriere o locuinţă au multiple variante. La preţuri ce variază între 200 şi 400 de euro, cei interesaţi îşi pot găsi atât apartamente cu 2 sau 3 camere, cât şi case: „Pentru ca un apartament să se închirieze cu 300 de euro în zilele astea trebuie să arate extraordinar. Din păcate, astfel de clienţi nu se mai prea găsesc. Preţurile au scăzut considerabil şi pot spune că, la această oră, cu puţin noroc, se pot găsi chiar şi case de închiriat contra sumei de 150 de euro. Bineînţeles, fără finisaje, dar se găsesc. În vremurile bune, preţul de închiriere al unei case ajungea şi la 700 de euro”, ne-a spus Dorin Pocol, proprietarul unei agenţii imobiliare din Alba Iulia.

Scăderi considerabile se arată şi în ceea ce priveşte preţul la vânzare. Dacă, anul trecut, un apartament cu două camere era scos pe piaţă la suma medie de 30.000 de euro, în 2010 proprietarii au scăzut preţurile chiar şi cu 4.000 de euro. O casă vândută în 2009 cu 70.000 de euro, anul acesta abia dacă mai valorează 55.000 de euro. Reduceri de 10% se întrevăd şi la vânzările spaţiilor comerciale.

Cei mai afectaţi de scăderile manifestate pe piaţa imobiliară din Alba Iulia rămân totuşi proprietarii de terenuri din zona Schit. Dacă, anii trecuţi, aceştia reuşeau să îşi vândă terenurile cu peste 150 de euro metrul pătrat, acum sunt nevoiţi să se mulţumească cu 60 de euro pentru metrul pătrat, la terenurile amplasate în primele rânduri la stradă asfaltata: „Preţurile terenurilor în zona Schit şi a pieţei din Cetate au scăzut, anul acesta, cu nu mai puţin de 40%, iar asta deoarece până acum erau exagerat de mari. Nu aceleaşi scăderi se arată şi la terenurile din Miceşti sau Dealul Furcilor. Dacă, anul trecut, metrul pătrat de pământ era vândut cu 40 de euro, proprietarii au mai scăzut acum abia 5 euro din această sumă”, a completat Dorin Pocol. Sorin L., medic şi proprietar de terenuri în aceeași zonă spune că a vândut un teren de 500 mp, la al doilea rând de la stradă asfaltată, cu12.000 de euro. „Acum doi ani, am refuzat să-l vând cu 50 euro/mp. Acum, a scăzut la 60%.”

Singurele, mai puţin afectate de fluctuaţiile pieţei imobiliare rămân apartamentele din blocurile noi construite de dezvoltatorii imobiliari. Un apartament cu două  camere într-o construcţie nouă este evaluat în prezent la suma medie de 45.ooo de euro, doar cu 2000 de euro mai puţin faţă de anul precedent. Dezvoltatorii care au construit blocuri noi mai țin încă la preț din cauza preturilor mari cu care au achiziționat terenurile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax