|

Burse de merit de la stat, şi pentru elevii care au obţinut menţiuni la olimpiade şcolare internaţionale. Modificări aprobate de Guvern

medaliiGuvernul a actualizat cadrul legal pentru acordarea burselor de merit pentru elevii care au câştigat premii la olimpiadele şcolare internaţionale. Vor avea acces la acest ajutor de la stat şi cei care au obţinut menţiuni.

Legea nr. 235/2010 pentru acordarea burselor de merit olimpic internațional elevilor premiați la olimpiadele școlare internaționale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 831 din 13 decembrie 2010, se modifică și se completează, după cum urmează:

1.Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 1 Prezenta lege instituie acordarea burselor de merit olimpic internațional elevilor care au obținut distincții (premiile I, II, III și mențiune) la olimpiadele școlare internaționale, indiferent de disciplina de învățământ la care acestea au fost organizate.“

2.La articolul 3, literele a), b) și c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„a) pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia;

b) pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia;

c) pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia.”

După litera c) a articolului 3 se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:

„d) pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia.”

Potrivit dispozițiilor articolului unic din Legea nr. 118/2015: ”Candidaţii la studiile universitare de licenţă care au obţinut, în perioada studiilor liceale, distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea concursului de admitere, pe locuri finanţate de la buget, pentru un program de licenţă, masterat sau doctorat.”

De asemenea, la art. 151 alin. (4) din Legea nr. 118/2015 se precizează că ”Bursa „Meritul Olimpic” se acordă, conform alin. (3), pe toată durata studiilor liceale şi universitare, dacă se menţine performanţa. Bursa se acordă din fonduri bugetare, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice”.

Conform prevederilor art. 1 din Legea nr. 235/2010 ”Prezenta lege instituie acordarea burselor de merit olimpic internațional elevilor care la olimpiadele școlare internaționale se situează pe unul dintre primele trei locuri, indiferent de disciplina de învățământ la care acestea au fost organizate”. Așadar, Legea nr. 235/2010 pentru acordarea burselor de merit olimpic internațional elevilor premiați la olimpiadele școlare internaționale, nu cuprinde dispoziții privind acordarea burselor de merit olimpic internațional elevilor care au obținut mențiuni la olimpiadele școlare internaționale pe discipline școlare, în conformitate cu prevederile art. 151 alin. (3) și alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Prin urmare, a fost aprobată modificarea legislaţiei.

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=561207avatar Publicat de pe 21 aprilie 2017 şi actualizat pe 20 aprilie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Sasu Hani: Dimofte Cornelia…..Pentru cei care nu ştiu ( din cauza tinereţii …) şi pentru cei care nu vor...
  • Sasu Hani: ,,Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii...
  • Bomba Atomica: Primaru Hava e de vina ! tiganii il voteaza si el le da ajutoare sociale si ii apara de amenzi ! Cati...
  • maya: PSD s-aude?!
  • om: Mult as vrea si eu asta, Iulia!

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI