Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Calculator de la ANAF pentru timbrul de mediu. Cât plăteşti taxa auto şi cum o primi înapoi pe cea veche

Publicat

poza-taxa-auto Valoarea timbrului de mediu pe care îl plătesc proprietarii de maşini o singură dată, la prima înmatriculare în România sau la prima vânzare a autovehiculului (dacă proprietarul iniţial n-a plătit taxa) poate fi aflată cu ajutorul unui calculator pus la dispoziţie de ANAF, pe site-ul oficial. Reamintim că valoarea acesteia este mai mare în 2016, având în vedere că se calculează ţinând cont de cursul valutar euro-lei stabilit de BNR la o anumită dată din an.

Timbrul de mediu este suma ce se plăteşte o singură dată de proprietarii de maşini, către stat. pentru emisiile provenite de la acestea. Plata se face:

– la prima înmatriculare în România;

– la reintroducerea în circulaţie a unui autovehicul, dacă la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituită valoarea reziduală a timbrului;

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost plătită taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;

Noua taxă auto în 2018. Se va aplica tuturor proprietarilor de mașini, chiar dacă au plătit timbrul de mediu

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus în instanţă restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Timbrul de mediu nu trebuie achitat în cazul autovehiculelor misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României; al maşinilor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat; al celor destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri, precum şi celor destinate transportului preşcolarilor şi elevilor; al celor destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, celor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi celor speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor; pentru maşini încadrate în categoria vehiculelor istorice; pentru maşini acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică; pentru cele transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice sau cele confiscate sau intrate în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit, dar şi cele destinate competiţiilor sportive sau dobândite prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Taxa se plăteşte într-un cont distinct deschis la unităţile Trezoreriei Statului, iar dovada plăţii trebuie prezentată la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra automobilului rulat. Practic, timbrul de mediu se plăteşte o singură dată, la prima înmatriculare în România sau la prima vânzare a autovehiculului (dacă proprietarul iniţial n-a plătit taxa).

Timbrul de mediu poate fi calculat AICI.

Potrivit legislaţiei în vigoare, valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, în 2016 este folosit cursul leu-euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2015, care a fost de 4,4159 lei, mai mare faţă de cel din 1 octombrie 2014, când a fost de 4,4093 lei. Mai precis, creşterea este de 0,15%.

Procedura care va permite proprietarilor de maşini să ceară restituirea integrală (nu doar parţială) a vechii taxe auto, fără a deschide o acţiune în instanţă, a fost publicată recent în forma unui proiect de ordin. Potrivit modificărilor operate de Guvern în urmă cu câteva luni, restituirea se va face doar pentru persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, timbrul de mediu aplicându-se în continuare.

Restituirea integrală a vechii taxe auto se face într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată, la care se adaugă dobânda corespunzătoare.

„Sumele (…), precum şi dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi data restituirii acesteia se achită (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent”, scrie în OG nr. 40/2015.

Vezi şi Taxa auto se poate recupera prin cerere la Fisc, plata timbrului de mediu, obligatorie în anumite condiţii şi ecotichet de 20.000 de lei. Decizii la Guvern

Citeşte şi TAXA AUTO ar putea fi restituită integral, nu doar parţial. Timbrul de mediu, plătit într-o nouă situaţie

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax