Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Calendarul oficial al evenimentelor din Alba, în 2013. Alege între cele 27 de concerte, festivaluri și târguri organizate în acest an

Publicat

Județul nostru va fi și în acest an gazda unor evenimente culturale de amploare, menite să ne scoată din rutina cotidiană și să ne aducă în fața scenelor deschise, unde concertele, festivalurile, teatrul și muzica de valoare se vor afla la loc de cinste.

Astfel, cei care ajung prin Alba în lunile care urmează vor avea cu siguranță ocazia să participe la cel puțin unul dintre evenimentele pregătite de administrația județeană, iar, pentru a le fi mai ușor să aleagă cum și unde doresc să se distreze, începând de acum vor avea la dispoziție și un calendar al evenimentelor pe 2013. Pliantul frumos ilustrat ce conține toate detaliile despre festivalurile și concertele din Alba va putea fi consultat la punctele de informare turistică din județ.

Vedeți mai jos calendarul oficial al evenimentelor din 2013, în Alba:

1. Zilele Cetății Medievale, 27-28 aprilie – Cetatea Alba Carolina Cavaleri, domnițe, parade ale gărzilor, muzică medievală, demonstrații de mânuire a armelor vor avea loc de Zilele Cetății.  Evenimentul, ajuns la ediția a III-a va reînvia spiritul medieval cu actori din țară și străinătate. Evenimentele se vor desfășura pe Latura de Nord a Cetății Carolina.

2. Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj „Tres Courts”, 26-29 aprilie – Spațiile R.Y.M.A. Unicitatea lui constă în faptul că are loc simultan în Alba Iulia și în mai multe orașe din România. În plus, multe orașe din lume asistă la aceleași proiecții care se remarcă prin diversitatea tematică, echilibru stilistic, originalitate narativă și mai ales prin umor fin.

3. Zilele Cetății Vauban, 1 mai – Cetatea Alba Carolina – Cetatea Alba Carolina, cea mai mare din România, își deschide din nou oficial porțile pentru turiști. Ziua de 1 mai este dedicată fortificației Vauban și majoritatea evenimentelor vor fi găzduite de șanțul de Sud și în zona recent reabilitată din interiorul cetății Alba Carolina.

4. Noaptea Muzeelor, 18 mai 2013 – Muzeul Unirii Alba Iulia 2013 este al șaselea an de când Muzeul Național al Unirii se conectează la evenimentul național „Noaptea Muzeelor” și al patrulea de când îl adaptează în manieră proprie și profund nonconformistă, sub denumirea „Noaptea în care istoria prinde viață”. Personaje marcante ale istoriei naționale vor fi prezente la întâlnirea cu vizitatorii, oferindu-le ghidaj și prilejuri de fotografiere.

5. Festivalul Alba Jazz, 17-19 mai – Cetatea Alba Carolina din meniul anual al Alba Iuliei, în care intră teatru, film, folk, literatură, folclor, părea să lipsească ceva: jazz-ul. Dacă apreciezi atmosfera inconfundabilă a acordurilor de jazz, în compania unora dintre cei mai bine cotați artiști din jazz-ul mondial, te așteptăm în cetatea Alba Iuliei.

6. Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, 6-9 mai 2013 – Sebeș – Promovează național și internațional opera lui Blaga prin editare de carte, prin încurajarea tinerilor creatori și prin sprijinirea cercetării științifice a creației lui Blaga, poet și filosof.

7. Târgul de carte „Alba Transilvana”, 9-12 mai – Alba Iulia Evenimentul este un spectacol al cărții și un loc de întâlnire al celor care prețuiesc cuvântul scris. Sunt patru zile în care se lansează cărți, se dezbat cărți, se citesc cărți și se cumpără cărți. De la artă și literatură la economie, sport și medicină, volumele sunt pentru toate gusturile și, mai ales, pentru toate, buzunarele.

8. Festivalul „Play for May, 10-12 mai – spațiile R.Y.M.AEste un festival al jocului, muzicii, filmului, al unui loc în care găsim fiecare câte ceva care să ne ofere doza de adrenalină căutată, să ne satisfacă nevoia de competiție sau, pur și simplu, să ne simțim bine în marea cetate Alba Carolina.

9. Alba Golf Challenge, 11-12 mai – Terenul de golf „Paul Tomiță”, Pianu de Jos Prima competiție de tipul PRO AM Internațional din România, Alba Golf Challenge se adresează atât jucătorilor amatori, cât și celor profesioniști de golf din țară și străinătate.

10. Festivalul Zilele Municipiului Alba Iulia, 24-26 mai – Alba IuliaEveniment ajuns la a X-a ediție, reunește participări internaționale de renume, trupe de acrobați și actori de stradă, teatru de animație, evenimente pentru copii și multe altele.

11. Festivalul Cetăților Dacice, 22-23 iunie, Cricău Cinci cetăți dacice de pe teritoriul județului se întrec în probe pline de culoare și umor. Te așteaptă lupte de gladiatori, cascadorii și spectacole.

12. Cetatea Copiilor, 1-2 iunie – Alba Iulia – Timp de două zile, cetatea Alba Carolina aparține doar copiilor. Jocuri, evenimente spectacole și concursuri dedicate doar celor mici vor anima întreaga cetate.

13. Festivalul Internațional de Literatură Umoristică și Caricatură „Alb-Umor”, 7-9 iunie – Alba IuliaDacă vrei să râzi și, mai ales, să înțelegi bucătăria umorului de calitate, vino la „Alb-Umor”. Este un festival-concurs în plină mișcare, deschis tuturor creatorilor de gen, profesioniști sau nu, dar care „simt enorm și văd monstruos „

14. Sărbătoarea Muzicii, 21-23 iunie, Alba Iulia Weekend-ul va fi unul cum nu s-a mai văzut în Alba. Este vorba despre a doua ediție a evenimentului în cadrul căruia vor cânta, în Piața Cetății, trupe europene și românești, de la stilul Acapella la Bossa Nova, de la operetă pentru copii la spectacole de operă.

15. Festivalul Roman Apulum, 29-30 iunie, Alba Iulia– Legiunea a XIII-a Gemina s-a întors acasă. Victorioasă, garda ce reunește cei mai vajnici centurioni romani își invită prietenii și chiar rivalii în satul roman din Cetatea Apulum. Gladiatorii vor face spectacol în arenă, soldații romani vor înfrunta barbari, iar parada militară va fi cea care va marca triumful Legiunii.

16. Târgul de fete de pe Muntele Găina, 20-21 iunie, Avram Iancu, Muntele Găina – E cea mai vestită și căutată sărbătoare tradițională montană în aer liber din țară. Azi, lumea vine la găina nu neapărat pentru căsătorii pe munte, ci pentru marea sărbătoare etno-culturală care a devenit Târgul de Fete.

17. Festivalul „Dilema Veche”, 30 august – 1 septembrie, Alba Iulia Sfârșitul ultimei luni de vară aduce la Alba Iulia un eveniment național semnificativ ca impact  cultural: Festivalul „Dilema Veche”, inițiat de faimoasa revistă cu acelaşi nume. Include teatru, film, muzică, lecturi publice, dezbateri literare și întâlniri cu personalități importante din presa culturală și, mai presus de toate, este un festival dedicat în întregime Cetății Alba Iulia.

18. „Ziua Lemnarilor” din Munții Apuseni, 17-18 august, comuna Horea – Eveniment cu vechime în Țara Moților, Târgul Lemnarilor promovează artizanatul și artele meșteșugărești pentru care materia de lucru e lemnul. Au loc concursuri între meșteri populari, precum aruncarea cu toporul, aruncarea cu țapina, cioplitul de grinzi, prezentări de porturi populare și concerte folclorice.

19. Alba Iulia Music and Film Festival, 5-9 septembrie, Cetatea Alba Carolina – Un proiect sub semnătura lui Tudor Giurgiu trece la următorul nivel la Alba Iulia. Festivalul propune, la cea de a doua ediție, proiecții de film istoric în spații neconvenționale, decoruri de film și muzică de pe coloana sonoră  a celor mai reușite pelicule românești, dar și internaționale, ca parte din conceptul acestui eveniment.

20. Târgul Național de Turism Rural de la Albac, 7-8 septembrie, Albac – Este unicul târg de acest fel din România. Agenții de turism proprietari de pensiuni, meșteșugari și pescari vin la Albac cu ocazia târgului. Te așteaptă produse turistice, concursuri de pescuit, de gastronomie, focuri de tabără.

21. Festivalul-concurs „Strugurele de Aur”, 17 septembrie, Alba Iulia, Jidvei – Așa cum folclorul definește, în esență, poporul român, acest festival definește, prin excelență, folclorul. Vino la festivalul-concurs și aplaudă cele mai consacrate voci, dar și cele mai tinere speranțe ale muzicii populare românești.

22. Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, 2-6 octombrie, Alba Iulia – Ca de obicei, la acest festival se joacă teatru pentru toate gusturile, se scrie ziarul Povești, se scrie pe Liter Net, se țin ateliere de teatru, și se poate sta la un pahar de vorbă, în fiecare zi, la Cafeaua cu Tâlc, în cadrul căreia au loc întâlniri informale  cu artiștii și invitații festivalului.

23. Festivalul Vinului, 18-20 octombrie, Ediția I, Alba Iulia– Vinul bun se bea în județul Alba. Te așteptăm la acest eveniment complex de valorificare a patrimoniului viticol prin manifestări dedicate exclusiv consumatorilor.

24. Ziua Încoronării, 15 octombrie, Alba IuliaÎn 1922, Alba Iulia găzduia un eveniment care avea să marcheze atât istoria orașului cât și pe cea a țării. În 2013, vom celebra acel moment invitându-i în orașul Unirii pe reprezentanții Casei Regale din România.

25. Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, 15-17 noiembrie, Alba IuliaLa Alba Iulia, toamna se numără folkiștii.Vino la cel mai cotat eveniment folk din țară, pentru trei zile de muzică bună în care ai șansa să-i asculți pe cei care au scris istoria folkului românesc: Alifantis, Bertzi, Baniciu, Vintilă ori Andrieș. Totodată, festivalul conține un concurs pentru tinerii cantautori de folk prin intermediul căruia aceștia se lansează pe piață.

26. Ziua Națională a României, 1 Decembrie, Alba Iulia – Cel mai important eveniment al țării se întâmplă an de an la Alba Iulia. Prima zi a lunii decembrie e timpul când zeci de mii de români se întâlnesc la Alba Iulia, pe platoul din fața Catedralei Încoronării, pentru a celebra ceea ce, la 1 Decembrie 1918, îi unea pe românii de pretudindeni, Marea Unire.

27. Alba în magia Crăciunului, 13-22 decembrie, Alba Iulia – Unic prin adresabilitate – preșcolari, școlari, tineri, adulți și preșcolari – teatru, muzică, film, ateliere și concursuri de scrisori, Festivalul iernii este în esență un mare cadou dedicat tuturor celor care mai cred încă în Crăciun.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. Elly

    luni, 11.03.2013 at 20:53

    abia astept :>

  2. DazDoze

    luni, 11.03.2013 at 21:41

    La punctul 9., cuvantul „Chalange” vrea cumva sa fie de fapt „Challenge”? 🙂

    • moderatorul de serviciu

      luni, 11.03.2013 at 21:55

      merci, ….graba 😉

    • moderatorul de serviciu

      luni, 11.03.2013 at 21:55

      merci, ….graba 😉

  3. UN FIN OBSERVATOR.

    luni, 11.03.2013 at 22:00

    Cu regret spun; SUNT BANI ARUNCATI……pt asa zisiii manageri…(tocatori de bani puplici)…. comisioane…. deplasari… diurne…. de la invitati….MACULATURA….. ziare…reviste….chefuri…betiiii…etc…SUSTINETI OLIMPICII……SUSTINETI SPORTUL DE PERFORMANTA….SUSTINETI TINERII, ADEVARATII AMBASADORI AI JUDETULUI! SUSTINETI BOLOG! SUSTINETI INTER’ART!
    DOMNULE, PRESEDINTE! RARITI-II….Margineanu…..Silvia……etc….Sifonariii culturii….miliardariii….etc….

    • un plecat

      marți, 12.03.2013 at 22:50

      Domnule ” fin observator” sunt plecat din Alba Iulia de multa vreme iar unul din motivele plecarii mele a fost si faptul ca la acea vreme Alba Iulia era orasul in care nu se intampla niciodata nimic. Imi amintesc ca toata lumea si-ar fi dorit un teatru, un festival sau orice si imi mai amintesc ca singurul evenimet care era in oras, era ziua nationala,,,, si ne mai bucuram cate-o data cand venea cate un teatru pe la noi sau aveam cate un concert cu Compact sau Mass Media odata la 2 – 3 ani …. Bucurativa de ceea ce ati primit.

    • un alt plecat

      sâmbătă, 01.06.2013 at 07:42

      „Observatorule”, daca am depinde de tine, ne-am duce cu totii de rapa. Sunt perfect de acord cu ce a zis celalalt „plecat”.

  4. Sarbatoarea Mierii

    marți, 12.03.2013 at 08:26

    Si de Sarbatoarea Mierii de la Blaj ?

    • moderatorul de serviciu

      marți, 12.03.2013 at 11:40

      Nu-i trecut in calendarul Consiliului Judetean.

    • Ale

      marți, 12.03.2013 at 18:59

      Sarbatoarea Mierii de la Blaj e organziata de Api Dava in colaborare cu Directia Agricola…de aceea nu apare la Cosiliul Judetean….

  5. Pingback: 10 evenimente care merita drumul pana la Alba Iulia || Some things will never change

  6. Alexandru .I.E.

    sâmbătă, 24.08.2013 at 09:34

    Alba Iulia

    În oraşul domniţelor şi regilor descălecaţi demult,
    Cu sfială păşesc şi tăcerea statuilor o ascult .
    Fac ochii mari , atent la trecutul din viitor , nu clipesc .
    În şirul de icoane şi legende , ursita să-mi găsesc

    În oraşul care a-mbătrânit în sărbătorească haină ,
    S-au strâns bătrânii regi , în jurul mesei , stând la taină.
    Ucaz ,generaţiilor viitoare lăsându-şi moştenirea ,
    Ca Alba Iulia cetate să-şi trăiască în pace nemurirea .

    Mi-e dor de trosnetul vreascurilor arzând în noapte ,
    Cu ploi de stele urcând la cer , ca rugile în şoapte .
    Vise-n candelabre pe pământ , moştenire eternă ,
    Alba Iulia cetate lumină, fecioară şi iubire maternă .

  7. Lili

    vineri, 15.11.2013 at 12:00

    Si de FESTIVALUL DE FOLCLOR INTERNATIONAL de la Aiud, NIMIC????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax