|

Camera Deputaților: Sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru funcţionarii publici, ELIMINAT

bugetariCamera Deputaților a aprobat, marți, eliminarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% aplicat la salariul de bază al funcţionarilor publici. Hotărârea, luată în calitate de Cameră decizională, vine ca urmare a deciziei Curții Constituționale din noiembrie 2016, potrivit căreia sporul ar fi „o măsură cu caracter discriminatoriu”.

Eliminarea a fost aprobată cu 212 voturi „pentru”, 38 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri. Este vorba de prevederea potrivit căreia „pentru compensarea activităţii specifice, personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neurospihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.

În raportul comun întocmit de Comisiile juridică, pentru muncă și pentru administrație publică, deputații au argumentat eliminarea prin faptul că s-ar crea „un precedent”. „Adoptarea unor asemenea prevederi ar crea un precedent care să ducă la apariţia unor reglementări subiective, de acordare a unor sporuri salariale prin legi ce reglementează statute profesionale. Adoptarea unei astfel de măsuri ar crea discriminări faţă de alte categorii profesionale plătite din fonduri publice, pentru care s-ar justifica acordarea unui astfel de spor”, se arată în raportul comisiilor parlamentare.

În noiembrie 2016, când s-a pronunțat pe proiectul de modificare a Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională includerea sporului în salariu. Plenul CCR a constatat că textul încalcă art. 16 alin.(1) din Constituție, în sensul că sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică acordat personalului ANFP și aplicat la salariul de bază lunar devine parte integrantă a acestuia, ceea ce relevă un privilegiu în privința modalității de determinare, în final, a salariului de bază. Curtea a reținut că, prin adoptarea unei asemenea reglementări, se ajunge la situația în care alte sporuri ar putea să fie calculate având drept bază și sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui „spor la spor”.

sursa: digi24.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=562349avatar Publicat de pe 25 aprilie 2017 şi actualizat pe 25 aprilie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, ADMINISTRATIE.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Justitiarul: Pentru asa ceva ar trebui reintrodusa pedespsa cu moartea!!! Un astfel de calau nu are de ce sa mai fie...
  • Vasile: Trag speranta ca judecatorii vor lua masuri ca acest animal de prada sa nu mai poata respira aerul libertatii...
  • Tara lui Papura Voda: Daca primavara-vara, cand e perioada cea mai potrivita, lucrarile abia inainteaza pe primele 2...
  • Ghita: Domnul Dirzu in ce calitate la sedinta? Intalnirile de lucru nu se mai fac decat sub atenta indrumare a...
  • Cristina: Am vazut titlul, doar inceputul acestuia. Am intrat repede pe articol, ca sa citesc: iata, ceva despre...

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI