Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Campania „Alba Iulia – Capitala Sănătăţii”: Bolile de inimă – prevenţie, riscuri şi sfaturi utile pentru pacienţi

Publicat

În cadrul campaniei Alba Iulia – Capitala Sănătății, a fost organizată, în 16 mai, conferința “Inima”, la care au participat peste 150 de persoane. Medicii au ales să participe la eveniment pentru a fi alături de pacienți și pentru a înțelege mai bine care sunt provocările cu care se confruntă aceștia. Invitatul special al conferinței a fost prof. dr. Dumitru Zdrenghea, șeful secției de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Importanţa activităţii fizice pentru un organism sănătos

Prof. dr. Dumitru Zdrenghea a susținut tema “Activitatea fizică – posibilitate sau necesitate pentru sănătatea inimii?” Recomandarea sa pentru toți cei care au activitate sedentară la locul de muncă este ca aceștia să facă mișcare medie sau viguroasă (nu plimbări), minim 30 de minute pe zi (de preferat 60 de minute), minim 5 zile pe săptămână (ideal 7). Concepută sub forma unei povești, prezentarea prof. Zdrenghea a purtat auditoriul prin istoria bolilor de inimă și le-a arătat celor prezenți în sală cum s-a ajuns ca, din perioada în care era la modă să fii gras și să nu faci efort (perioadă în care guta era o afecțiune foarte frecventă), să ajungem în situația în care să recomandăm puternic activitatea fizică susținută (oamenii au văzut ca persoanele cu gută mureau mai devreme). Primul articol-“blasfemie” care recomandă activitatea fizică la persoanele care sufereau de boli de inimă a apărut în anii 50, fiind vorba și de o reacție a societății, care a ajuns la concluzia că erau prea multe persoane care nu lucrau și ca atare erau greu de întreținut.

Telefonul prevenției  – 035.140.530 – este uşor de reţinut, potrivit organizatorilor, având în vedre că include indicatorii: 0 fumat; 3 km pe zi sau 30 de minute de activitate fizică; 5 porții de fructe sau legume; 140 nivel maxim pentru tensiunea arterială sistolică; 5 nivel maxim pentru valoarea colesterolului total în sânge (5 mmol/l); 3 valoarea maximă a colesterolului LDL; 0 greutate mai mare decât normalul sau diabet; județul Alba – locul 3 pe țară la punctaj sportive.

Soluții pentru cei care doresc să facă sport în Alba Iulia a oferit secretarul general al Federației Române de Powerlifting (federație cu sediul în Alba Iulia), Ovidiu Panazan. Copiii și adulții care vor să facă sport de performanță se pot adresa acestei structuri care, în parteneriat cu Agenția Anti-Doping militează împotriva folosirii substanțelor interzise în sportul de performanță.

Ucigașul nr. 1 la nivel mondial în 2020 – bolile cardiovasculare (unul din trei decese)

Medicul cardiolog Marcela Rău a atras atenția participanților la eveniment asupra faptului că este important să fie informați cu privire la gradul de risc cardiovascular prin intermediul metodei SCORE, făcută de către medicii de familie. Un nivel SCORE de peste 5 înseamnă risc mare. Medicul a distribuit participanților materiale de informare realizate de Societatea Română de Cardiologie și de Fundația Româna a Inimii, oferind o schemă simplă, în 8 pași, de care trebuie să ținem cont în viața de zi cu zi.

Conform acestei scheme, trebuie să consumăm zilnic minim 400 de mg de legume și fructe proaspete, diverse și colorate pentru că astfel scădem riscul de boală cardiovasculara cu 18%. Grăsimile “bune” trebuie să facă parte din alimentație de minim 2 ori pe saptămână. Trebuie să avem grijă la alimentele “albe” (orez, cartofi, faină, zahăr) care au indici caloric și glicemic crescut. Referitor la alcool, este bine să consumăm vin roșu, dar în limita a 150 ml. Durata somnului trebuie să fie de 6-8 ore. Abia după 10 ani de la renunțarea totală la fumat se ajunge o stare de sănătate asemănătoare nefumătorilor.

Tehnica IVUS poate detecta plăci de aterom “silenţioase” angiografic

O prezentare apreciată a susținut medical cardiolog Mircea Rău, pe tema durerii toracice. Mesajul acestuia către pacienți a fost să nu mai întârzie să se prezinte la medic, pentru că primele două ore sunt extrem de importante, în sensul în care în prima oră pacientul trebuie să ajungă în sala de cateterism, iar în primele două ore se face fibrinoliza. Medicul a informat pacienții că aceste intervenţii sunt susținute de statul român. Publicul larg din Alba Iulia a vizionat imagini cu arterele coronare și a aflat informații despre cele mai noi tehnici în domeniu, cum ar fi ecografia intravasculară (IVUS) care poate detecta plăci de aterom “silenţioase” angiografic. Aceste plăci de aterom încep să se formeze de când ne naștem, iar intervalul mediu de vârstă de debut pentru ateroscleroză este 30-39 ani.

Pacienții au aflat de la medical Mircea Rău faptul că infarctul se poate localiza și în zona stomacului (epigastru) sau se poate manifesta cu o slăbiciune extremă. România are un registru de evidență pentru pacienții cu infarct (RO-STEMI). Important de menționat este frecvența din ce în ce mai crescută a infarctului miocardic la persoanele tinere.

Importanţa alimentaţiei şi interacţiunile cu medicamentele pentru bolile inimii

Farmacist Tatiana Petric a avut o expunere pornind de la faptul că persoanele cu vârste între 40 si 70 ani prezintă o creștere cu 20 de unităţi a tensiunii sistolice şi cu 10 unităţi a tensiunii diastolice, care dublează riscul de boala cardiovasculară. Aceasta a subliniat atenția care trebuie acordată alimentației și interacțiunilor între medicamentele folosite pentru bolile inimii.

Astfel, persoanele care sunt în tratament cu blocanți de canale de calciu trebuie să nu consume grapefruit, iar cele care folosesc medicamente diuretice în tratamentul hipertensiunii trebuie să suplimenteze potasiul (consumând banane, soia, măsline etc). Cei cu hipertensiune arterială trebuie să limiteze consumul de brânză sărată, dar pot consuma lapte și brânză dulce, pentru a obține necesarul de calciu. Sarea din comerţ este o mare problemă, în opinia farmacistei, iar soluția ar fi să cumpărăm sare vra , neprelucrată și să topim sarea în apă, după care să stropim cu acest amestec salatele sau alte preparate culinare.

De la președintele Asociației Medicilor de Familie Alba, medicul George Haber participanții au aflat că utilizarea dietei mediteraneene bogată în fructe, legume, pește, ulei de masline, pâine cu multe fibre este favorabilă pentru gestionarea corespunzătoare a stresului și prevenirea bolii cardiovasculare. Medicul de familie ar trebui să ocupe locul central în desfășurarea programelor de screening ale populaţiei, de depistare și monitorizare a persoanelor cu risc înalt. Este necesară o colaborare cu cardiologii, neurologii, diabetologii în cazul celor cu boala vasculară clinic manifesta: coronariană, cerebrală, periferică cu diabet zaharat.

Pregătirea pentru analize medicale

Modul de pregătire pentru analizele medicale a fost prezentat de medicul Dragoș Lupas. Cei prezenți au aflat că exudatul faringian se recoltează dimineaţa, înainte de a consuma alimente sau lichide și că este important să evităm spălarea dinţilor, deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exsudatului faringian. Recoltarea sângelui se face dimineaţa, înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci), pentru a nu denatura rezultatele unor analize, cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Pregătirea pentru recoltarea urinei se face după toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun, urmată de uscarea zonei spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu). Pentru a preveni contaminarea probei, se evită să se atingă recipientul de corp si de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur. În ceea ce privește recoltarea pentru determinarea colesterolului, pacientul trebuie să respecte o dietă neschimbată timp de 3 saptămâni înainte de recoltare, să aibă o greutate corporală stabilă,
să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate sa bea apă și cafea neagra fără zahăr) și să se abțină de la consumul de alcool timp de 72 de ore înainte de recoltare.

Detalii despre Campania “Alba Iulia – Capitala Sănătăţii”

În primele două luni ale Campaniei “Alba Iulia – Capitala Sănătății”, au fost organizate trei conferințe de informare pe teme medicale pentru publicul larg (prima dedicată afecțiunilor specifice femeilor, a doua centrată pe autism, iar a treia pe prevenția afecțiunilor cardiovasculare). Tot în această perioadă, s-au prezentat pentru a efectua analize medicale gratuite peste 1.500 de persoane și au fost realizate peste 2.500 de analize și testări (Babeș-Papanicolau, teste osteoporoză, glicemie, colesterol, trigliceride, tensiune arterială, EKG, spirometrie).

Campania este organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Direcția de Sănătate Publică Alba, Colegiul Farmaciștilor Alba, Asociația Medicilor de Familie/Medicină Generală Alba.

Informaţiile au fost oferite de reprezentanţii „Houston”, managerul proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax