Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, în vizită la Blaj în perioada 30 septembrie – 01 octombrie

Publicat

Cardinalul Sandri Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, va vizita în perioada 30 septembrie – 01 octombrie 2017 Blajul, centrul spiritual al Bisericii Greco-Catolice din România și sediul Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România.

Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale va ajunge la Blaj sâmbătă, 30 septembrie și va fi însoțit de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Duminică, 1 octombrie 2017, Cardinalul Sandri va participa la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj, împreună cu Preafericirea Sa Cardinal Lucian, cu Nunțiul Apostolic Mons. Buendia și cu Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

După Sfânta Liturghie, Ierarhii vor sfinți piatra de temelie a noii Capele destinată minorității de etnie rromă, care se va construi în cartierul Barbu Lăutaru (Blaj), cu sprijinul Primăriei Municipiului Blaj. Biserica Greco-Catolică urmează astfel îndemnul Papei Francisc de a ajunge în zonele de „periferie”, îngrijindu-se de persoanele defavorizate și marginalizate.

Congregația pentru Bisericile Orientale (lat. Congregatio pro Ecclesiis Orientalibus) este un Dicasteriu al Curiei Romane, fondat la 1 mai 1917 prin Motu Proprio Dei Providenti al Papei Benedict al XV-lea ca și „Congregația Sacră pentru Bisericile Orientale”.
Dicasteriul este responsabil cu coordonarea Bisericilor Catolice Răsăritene şi cu relaţia Bisericii Catolice cu Bisericile Răsăritene neunite. În data de 9 iunie 2007, Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, l-a numit ca Prefect al acestei Congregaţii pe Arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat funcţia la 1 iulie 2007.
Din această Congregaţie mai fac parte 27 de cardinali şi 4 episcopi numiţi de Papa pentru mandate de câte 5 ani. Membri de drept ai acestui organism sunt Prefectul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Patriarhii, respectiv Arhiepiscopii Majori ai Bisericilor Răsăritene Unite cu Roma.
Cardinalul Leonardo Sandri s-a născut în data de 18 noiembrie 1943 în Buenos Aires (Argentina) într-o familie cu origini italiane, a fost hirotonit preot în 2 decembrie 1967, consacrat Arhiepiscop în 11 octobrie 1997 și creat Cardinal în 24 noiembrie 2008.
După ce a fost hirotonit, în 1970 a plecat pentru studii la Roma şi, la scurt timp, a intrat în corpul diplomatic al Vaticanului. A lucrat la ambasadele Sfântului Scaun din Madagascar, Venezuela, Mexic şi Statele Unite.
Cardinalul Sandri a primit Ordinul naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer în anul 2004, iar în anul 2012 Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce.
Este cea de-a treia vizită a Cardinalului Sandri în România, după cele din anii 2010 și 2014.

În contextul unei posibile vizite a Papei Francisc în anul 2018 în România, în urma invitației Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit de Alba – Iulia și Făgăraș, Suveranul Pontif este așteptat și la Blaj, centru al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco – Catolică.
Vizita Cardinalului Sandri va cuprinde mai multe evenimente, printre care se află și vizitarea istoricei Câmpii a Libertății, posibil loc al celebrării de beatificare a episcopilor greco – catolici martiri, decedați în închisoare în timpul prigoanei comuniste.

De asemenea, Cardinalul Leonardo Sandri va participa la sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco – Catolică, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie care va avea loc în Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj, duminică 1 octombrie 2017, urmată de sfințirea pietrei de temelie a bisericii de la Moara din cartierul Barbu Lăutaru, capelă destinată minorității de etnie rromă din Mica Romă.
Astfel, Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică, prin fapte concrete urmează îndeaproape îndemnul pastoral al Papei Francisc de a se apropia de “periferie”, de persoanele defavorizate și marginalizate.

Printre personalitățile care vor fi prezente la eveniment se numără: domnul Ion Dumitrel (președinte al Consiliului Județean Alba), domnul Gheorghe Valentin Rotar (primar al Municipiului Blaj), Dr. Gerhard Albert și Theresa Grabinger (din partea Renovabis), Mons. Pascal Gollnisch (director general al Œuvre d’Orient), Mons. Miguel Maury Buendía (nunţiu apostolic în România), Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri (prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale), Eminența Sa Cardinal Lucian Mureșan (Arhiepiscop Major și Mitropolit de Alba – Iulia și Făgăraș), precum și membrii Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Primul moment al celebrării este procesiunea de la Castelul Mitropolitan (str. P.P. Aron, 2) care va avea loc la ora 09:45, urmând apoi celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în Catedrala Greco – Catolică “Sfânta Treime”, Blaj. La sfârșitul celebrării liturgice, va exista o fereastră temporală de 10 minute pentru întrebările jurnaliștilor acreditați prezenți, urmând apoi procesiunea preoților prezenți până la locul sfințirii pietrei de temelie a bisericii de la Moara din cartierul Barbu Lăutaru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax