Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Castelul din Sâncrai va fi sediul unei ferme ecologice de trandafiri

Publicat

foto: alba.ghidcazareromania.ro

Castelul Sâncrai – ce datează din epoca medievală timpurie şi a aparţinut familiei nobiliare Kemeny – a ajuns în atenţia administraţiei judeţene, care a decis să îl reabiliteze. O parte din banii destinaţi proiectului vin din fondurile europene, însă autorităţile caută încă surse de finanţare, pentru a acoperi toate cheltuielile. Monumentul istoric va deveni sediul de birouri al unei ferme ecologice de cultivare a trandafirilor.

Imobilul este situat în localitatea Sâncrai, municipiul Aiud. Clădirea şi domeniul aferent sunt cuprinse în domeniul public al judeţului Alba. Castelul este cuprins în lista monumentelor istorice din judeţul Alba din 2004, listă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Construcţia, aflată pe o suprafaţă de 781,32 metri pătraţi, a fost ridicată în anul 1805, având, în decursul timpului, destinaţii diferite. Cea mai recentă dintre acestea a fost sediu administrativ al Centrului de Plasament Sâncrai – Aiud. În prezent, este părăsită şi supusă degradării, cu şarpanta parţial degradată, necesitând intervenţii majore.

Consiliul Judeţean Alba a aprobat, în sedinţa de joi, restaurarea şi mansardarea castelului, astfel încât acesta să deservească şi ansamblul de funcţiuni compus din birouri şi sală de conferinţe, pentru proiectul social vizând înfiinţarea unei ferme ecologice de trandafiri şi pentru cursuri de formare profesională, birouri pentru asociaţia crescătorilor de trandafiri, săli expoziţionale şi camere de cazare.

Documentaţia de avizare a lucrărilor a fost elaborată de două firme asociate din Cluj-Napoca. În prima etapă se va realiza conservarea castelului, pentru care există fonduri europene, la care se adaugă şi cofinanţarea din partea Consiliului Judeţean, iar în faza a doua sunt cuprinse celelalte lucrări de restaurare ale imobilului, în momentul găsirii sursei de finanţare.

Valoarea totală a investiţiei este de 8.108.933 lei, din care 1.749.593 lei vor fi folosiţi pentru conservarea clădirii, iar reabilitarea va costa 6.359.340 lei.

Durata de executie a lucrării propusă este de doi ani de la demarare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: GALERIE FOTO: O aripă a Castelului Kemeny din Sâncrai a fost reabilitată. Vezi stadiul lucrărilor | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax