Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât plătește Primăria Alba Iulia pentru spectacolele prezentate de Garda Cetăţii, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului

Publicat

În fiecare weekend şi aproape la fiecare eveniment organizat în Cetatea Alba Carolina, atracţiile de spectacol sunt oferite de prestaţiile Gărzii Cetăţii şi trupelor de reenactment Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului. Sunt iniţiative ale primăriei şi muzeului albaiulian prin care Cetatea „prinde viaţă” şi cei care vin pentru prima dată sau care sunt obişnuiţi deja cu spaţiile istorice din oraş pot vedea „live” un fragment din istorie.

Garda Cetăţii Alba Carolina a fost înfiinţată dintr-o iniţiativă privată. În schimb,  Legiunea XIII-a Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului sunt echipe de voluntari, printr-un proiect al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt aproximativ 12 „legionari romani”, plus „civili”, iar „luptători daci” sunt 15.

Trupele de reenactment din Alba Iulia prezintă spectacole nu doar în Cetatea Alba Carolina, ci şi în alte locaţii din ţară – de exemplu Zalău, Sighişoara, ClujSălciua şi străinătate.

Municipiul Alba Iulia are încheiat un contract pentru schimburile de Gardă a Cetăţii ce au loc vineri seara, sâmbăta la prânz, sâmbătă seara şi duminica la prânz. Serviciile constau în < Schimb de gardă cu torţe> (vineri seara), <Schimb de gardă mare cu defilare> (sâmbăta la prânz), <Schimb de gardă mare cu salve de tun> (sâmbătă seara) şi <Schimb de gardă> (duminica la prânz), transmit reprezentanţii Primăriei.

Valoarea contractului încheiat de Primărie cu firma Grup Corint este de 253.000 de lei (taxe incluse) , iar serviciile Gărzii Cetăţii se prestează pe durata a 22 de săptămâni. Grup Corint este firma care a concesionat pe 49 de ani, la prețul de 1000 euro/ lună,  aproape 1/3 (10 hectare)  din Cetatea Alba Carolina, suprafață pe care a amenajat un hotel de cinci stele și zona denumită ”Traseul Celor Trei Fortificații”. Tot Grup Corint este și antreprenorul lucrărilor de reabilitare din Cetatea Vauban care depășesc până acum 70 milioane de euro. Atunci când nu prestează servicii pentru Primăria Alba Iulia, soldații din garda austriacă a Cetații Alba Carolina străjuiesc domeniul și hotelul firmei Grup Corint.

Valoarea achitată luna serviciile prestate pentru Primărie poate oscila în funcţie de numărul de weekend-uri pe lună, respectiv posibile reprogramări stabilite de autoritatea contractantă, în funcţie de programul evenimentelor din Cetatea Alba Carolina.

Pentru reprezentaţiile de reenactment ale Legiunii XIII Gemina şi Lupilor Apoulonului din fiecare vineri, Primăria Alba Iulia a încheiat un contract de 60.000 de lei (taxe incluse).

Serviciile constau în spectacole şi demonstraţie militară: Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului de tip reenactment (reconstituiri istorice) şi living history (prezentări în faţa publicului urmând conceptul “istoriei trăite”).

Aceste spectacole au fost contractate tot pentru 22 de săptămâni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. bula

    duminică, 10.08.2014 at 23:58

    Doamnelor si ….doamnelor!
    Cui nu ii este clar ca nenea Hajave isi rasplateste colaboratorii cu sumele astea frumusele din bugetul local?
    Povestea asta cu garda cetatii e de cel mai mare prost gust posibil…papagalii astia nu ne reprezinta in nici un fel….sau ne mandrim ca papagali de alde astia cu zulufi ne-au ocupat, temporar, candva??Asta e o poveste idioata care mascheaza scurgerea unor bani spre cine se vrea. Stie onoratul public cine face parte din asa zisa garda a cetatii? Unii care au 2/3 slujbe, militari activi si pensionari militari, un cerc exclusivist pe baza de cumetrie in care nu patrunde oricine, care iau o gramada de bani pentru treaba asta. Intrebarea e, de ce nu formeaza garda asta doar politisti locali activi care ar fi platiti cu o suma muuult mai mica?? Circ ieftin pe fata, foarte profitabil, prin spate, pentru altii.

  2. Dionis

    luni, 11.08.2014 at 11:16

    „Garda Cetăţii Alba Carolina a fost înfiinţată dintr-o iniţiativă privată. În schimb, Legiunea XIII-a Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului sunt echipe de voluntari, printr-un proiect al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt aproximativ 12 „legionari romani”, plus „civili”, iar „luptători daci” sunt 15.”

    „Pentru reprezentaţiile de reenactment ale Legiunii XIII Gemina şi Lupilor Apoulonului din fiecare vineri, Primăria Alba Iulia a încheiat un contract de 60.000 de lei (taxe incluse).”

    Pai atunci, „echipele de voluntari” sunt voluntari sau sunt angajati care isi iau banii semnanad statele de plata, ca si oricare alti angajati?

  3. Mogul

    marți, 12.08.2014 at 08:45

    Mai conteaza cum sunt platiti sau nu sunt platiti, daca sunt sau nu sunt voluntari? Mie prrsonal imi face placere sa asist, din cand in cand, la acele spectacole ed vineri de la ora 19.00, am adus de fiecare data si turisti care s-au nimerit sa ne viziteze si al caror program s-a suprapus cu spectacolul de vineri de la ora 19.00 si pot sa zic ca au fost tare incantati. Invatam si noi ceva din istorie ca probabil multi nu au habar de ceea ce s-a intamplat in Cetatea Alba Carolina, dar macar asa, prin intermediul celor de la Muzeul Unirii afla cateva informatii in plus.
    Nu cred ca este o tragedie ca Primaria achita 60.000 lei pentru 22 saptamani. Faceti un calcul si vedeti cat este pentru o reprezentatie.
    Eu ce nu inteleg este concesiunea de 10 ha pentru 1.000 euro pe luna. Aici mi se pare ceva interesant de urmarit, mai ales ca s-a construit un hotel, se percepe o taxa frumusica pentru vizitarea traseului si din cate stiu au derulat si proiecte de fonduri europene. N-au cum sa iasa in pierdere, dupa socoteala mea.. Problema este asa cum ziceam, cel putin, interesanta.

  4. Mirci

    marți, 12.08.2014 at 08:49

    Parca a fost vreodata „transparent” bugetul local! Sa fim seriosi.
    Astea sunt lucruri marunte. Ar fi de urmarit „alte chletuieli” care efectiv nu se vad de catre cetatenii orasului si care se scurg in buzunarul si spre huzurul personal al „alesilor”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax