Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât timp ești contagios, când ai o răceală sau o gripă. Ce poți face pentru a nu-i îmbolnăvi și pe ceilalți din jur

Publicat

Răceala și gripa sunt boli respiratorii cauzate de diferite virusuri. În timp ce ambele boli sunt contagioase, durata de timp în care oamenii pot răspândi bolile variază.

Cât timp ești contagios dacă ai o răceală? Răceala este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii. Simptomele sunt cauzate de răspunsul organismului la virus, mai degrabă decât de virusul în sine.

Se transmite prin strănut, tuse și prin atingerea suprafețelor contaminate, astfel că atunci când apar simptomele persoana infectată este foarte contagioasă.

Pe măsură ce simptomele se reduc, riscul de răspândire a bolii scade, deși încă există. O raceală durează de la 3 la 10 zile, astfel încât oamenii trebuie să se aștepte să fie contagioși în acesta perioadă.

Există două motive pentru care răceala este foarte răspândită. Simptomele sunt cauzate de un număr mare de diferite tulpini virale, cum ar fi rinovirusuri, adenovirusuri și coronavirusuri.

Este aproape imposibil ca organismul să ajungă rezistent la toate aceste tulpini virale dintr-o dată. În acelasi timp, tulpinile virale se adaptează la mediu și au învățat să facă acest lucru pentru a supraviețui sistemului imunitar uman.

Cât timp ești contagios dacă ai gripă?

Virusul gripal este un virus respirator foarte contagios care afectează toate grupele de vârstă. Virusul are un efecte diferite asupra fiecărei persoane, iar simptomele pot varia de la ușoare până la grave, care pun viața în pericol.

Atunci când un virus, cum ar fi gripa, se înmulțeste în organism suficient pentru a provoca o infecție, acesta începe să trimită celule virale în plus și caută o modalitate de a infecta alte persoane.

Aceste celule sunt eliberate în diferite moduri, cum ar fi amestecarea cu mucus și salivă și astfel ajung în mediu deschis.

Într-un studiu publicat în The Journal of Infectious Disease se arată că virusul se răspândește cel mai mult la 2-3 zile după apariția simptomelor.

Principala diferență dintre gripă și răceală este legată de simptome. Simptomele gripei sunt mai severe decât cele cauzate de o răceală și afectează întregul corp. Răceala obișnuită afectează de obicei doar căile aeriene superioare.

Virusul se răspândește cât timp simptomele gripei sunt prezente. Cele mai multe simptome de gripă durează între 2-10 zile. Oamenii se pot aștepta să fie contagioși în acestă perioadă.

Un alt motiv pentru care gripa este atât de contagioasă este legat de faptul că evoluează în mod continuu. În mod normal, atunci când organismul a scăpat de  o infecție, își amintește cum să lupte împotriva acestui virus special și pe viitor. Deoarece virusul gripal este în continuă evoluție, organismul întâlnește rareori același virus gripal de două ori, așa că poți avea gripă în fiecare an.

Cum poți opri răspândirea răcelii și a gripei

Bea apă, dormi și mănâncă sănătos și atunci când simptomele apar poți face anumite lucruri pentru a nu îi îmbolnăvi și pe ceilalți din jur:

– Acoperă nasul și gura. Când tușești sau strănuți, este important să îți acoperi gura și nasul cu un șervețel

– Scăpa de servețele imediat după utilizare. Folosirea unui servețel nou de fiecare dată scade contactul cu virusul

– Spală-te frecvent: Reducerea răspândirii virusurilor se face și prin spălarea mâinilor frecvent, mai ales după ce intri în contact cu fluide corporale. În cazul în care este imposibil să te speli pe mâini în mod frecvent, evita contactul direct cu alte persoane sau obiecte publice, cum ar fi mânerele ușilor

Simptomele răcelii

Odată ce virusul infectează organismul, acestea se înmulțește rapid. Pe măsură ce sistemul imunitar răspunde pentru a elimina virusul, simptomele care apar sunt:

– durere de gât

– congestie la nivelul nasului și sinusurilor

– nas înfundat

– strănut

– răgușeală

– tuse

Pentru un număr mic de oameni, răceala crește riscul altor boli: infecții ale urechii și boli respiratorii mai grave, cum ar fi pneumonia.

Simptomele gripei

Simptomele gripei poti fi similare cu ale răcelii, dar sunt de obicei mai intense. Acestea sunt:

– febră

– frisoane

– nas înfundat

– tuse

– durere de gât

– dureri musculare sau dureri ale corpului

– dureri de cap și oboseala

sursa: medlive.hotnews.ro, medicalnewstoday.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax