Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câţi români au scăpat de creditele în franci elveţieni. Peste 62.000 de clienţi ai băncilor încă aşteaptă soluţii pentru rate mai mici

Publicat

franc elvetian CHFÎn urma “crizei creditelor în franci elveţieni”, doar 17.000 de români şi-au transformat împrumuturile din franci în lei. Au mai rămas peste 62.000 de clienţi care încă aşteaptă soluţii pentru a plăti rate mai mici.

După proteste de stradă şi propuneri legislative, băncile au venit cu opţiuni pentru reducerea ratelor, însă un toţi clienţii au dorit sau au putut să opteze pentru aceste oferte.

Bancherii au preferat să trateze mai întâi cu bun-platnicii, iar cei care au mari întârzieri la achitarea ratelor îşi pun acum speranţele în legea dării în plată sau în falimentul personal.

Potrivit datelor BNR, la sfârşitul anului 2014, peste 87.000 de români aveau credite bancare în franci, iar un an mai târziu circa 62.000 încă au rate în această monedă. Doar 17 mii de datornici şi-au convertit creditele în lei, iar alţi 8 mii de clienţi au reuşit să-şi achite complet ratele sau au ajuns pe mâna recuperatorilor, din cauza restanţelor.

Iniţiative legislative

Mai multe proiecte de lege au fost promovate pentru a veni în sprijinul celor care au probleme la plata ratelor. Dacă un ajung la înţelegeri cu banca, aceştia speră să fie aplicată legea dării în plată, care le-ar permite să dea casa băncii şi astfel să scape de restul datoriei. Proiectul de lege a fost deja modificat de iniţiator şi urmează să fie dezbătut în Parlament în luna februarie.

Citeşte şi Proiectul de lege privind darea în plată a bunurilor imobile, aprobat de Camera Deputaților. Debitorii vor scăpa de întreaga sumă datorată băncii

Unele voci spun că acest proiect este destinat românilor cu probleme, cu excepția celor care au gândit achiziționarea de imobile pentru afaceri. Altele atrag atenţia că băncile se vor trezi cu foarte multe imobile, iar deja există foarte multe imobile care nu se vând, rezultând din procesele de insolvenţă.

De la finalul lunii martie ar trebui să intre în vigoare o altă lege în sprijinul datornicilor, iniţiată de Protecţia Consumatorilor. Aceasta îi va ajuta pe cei ameninţaţi cu executarea silită. Vor putea să-şi vândă singuri locuinţa în termen de 6 luni.

Citeşte şi Proiect normativ al ANPC: Creditele în valută garantate cu imobile vor putea fi convertite în orice moment. Alte reglementări

Vezi şi Șase luni de graţie pentru toţi românii care ajung în situaţia de executare silită. Proiect de lege iniţiat de ANPC

Datornicii vor mai avea de la anul o opţiune pentru a nu-şi pierde casele: falimentul personal. Legea insolvenţei personale le oferă un răgaz de cinci ani celor care nu îşi mai pot plăti datoriile şi, în acelaşi timp, îi fereşte de executarea silită.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax