Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Hepatită A la Dumbrava: 12 COPII de la casa de tip familial, internaţi în spital. Anchetă DSP Alba şi precizări de la Asociaţia Filantropia

Publicat

Un număr de 12 copii din casa de tip familial din localitatea Dumbrava au ajuns la spital, în urma unui episod de hepatită virală tip A, cunoscută drept „boala mâinilor murdare”. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Alba, patru cazuri au fost confirmate, iar alţi opt copii au fost internaţi în weekend, pentru care confirmarea virusului este în curs de analizare. Este vorba despre copii cu vârste între 5 şi 14 ani.

UPDATE: Şi celelalte opt cazuri de hepatită A au fost confirmate de DSP Alba.

Potrivit DSP Alba, episodul de hepatită acută virală tip A a fost semnalat la Complexul de Servicii Sociale „Sfânta Veronica” Dumbrava, casă de tip familial care găzduieşte 105 de beneficiari, din care 79 copii. Satul Dumbrava aparţine administrativ de comuna Unirea, judeţul Alba. Complexul este administrat de Asociaţia „Sfânta Veronica”, respectiv Parohia Ortodoxă Dumbrava.

UPDATE: Primul caz identificat, din primele informaţii, este un copil din Ocna Mureş preluat din cadrul familiei, în centru, în sistem de urgenţă, la mijlocul lunii martie. Pentru acesta, medicul de familie eliberase adeverinţă din care reieşea faptul că era sănătos. Ulterior, a fost internat la spital cu Hepatita A.

Din evidenţele Direcţiei, până luni au fost confirmate patru cazuri, dintre care doi copii cu vârste între 5 şi 9 ani şi doi cu vârste între 10 şi 14 ani. Unul dintre ei este încadrat la grădiniţa din Dumbrava, doi sunt la şcoala primară din localitate şi altul la şcoala specială. În total, la aceste unităţi învaţă 76 de copii.

Primul caz a fost confirmat în 18 martie, al doilea în 24 martie, iar celelalte două în 25 martie, toate fiind preluate de Spitalul Municipal Aiud. La această unitate mai sunt internaţi alţi opt copii, pentru care testele de confirmare sau infirmare a virusului sunt în curs de evaluare. Potrivit DSP Alba, toate cazurile sunt forme medii ale bolii.

DSP Alba a luat măsuri pentru internarea şi izolarea cazurilor, supravegherea contactelor de colectivitate prin examen clinic şi examene de urină periodice, evitarea aglomerărilor pe perioada maximă de incubaţie. Copiii ale căror examenele de laborator sunt modificate vor fi trimişi pentru stabilirea diagnosticului la Spital Municipal Aiud.

Până luni, 31 martie, au fost vaccinaţi 79 de copii faţă de care există riscul de a fi expuşi bolii.

De asemenea, au fost dispuse acţiuni de dezinfecţie curentă şi continuă  în unităţile de învăţământ, la spaţiile de cazare, bloc alimentar şi grupuri sanitare cu substanţe dezinfectante clorigene, şi recomandarea aprovizionării continue cu material de curăţenie şi substanţe dezinfectante astfel încât să se asigure în permanenţă dezinfecţia eficientă prevenirii imbolnăvirii, prin suplimentarea stocului existent.

Autorităţile au prelevat o probă de apă din blocul alimentar, al cărei rezultat a fost corespunzător din punct de vedere chimic şi bacteriologic.

S-a recomandat asanarea perimetrului din jurul foselor septice şi măsuri de educaţie pentru sănătate şi promovarea sănătăţii.

DSP Alba desfăşoară o anchetă în acest caz, fiind verificate condiţiile de igienă.

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitei A (HAV). Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate sau direct de la un purtător). Aproximativ 10 milioane de oameni se infectează în fiecare an cu virusul hepatitei A. Perioada de incubare a virusului este între 2 și 6 săptămâni.

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, care se ocupa de acest centru a remis următorul comunicat de presă:

Reprezentanţii Aşezământului Social „Sfânta Veronica” din Dumbrava au luat imediat toate măsurile care se impun, astfel încât copiii care au prezentat simptome ale unei îmbolnăviri de hepatită să  primească de urgenţă asistenţă medicală specializată, iar cazurile să fie izolate şi focarul închis.

În prezent autorităţile sanitare desfăşoară o anchetă epidemiologică în acest caz, astfel încât nu am putea decât să facem supoziţii privind cauza îmbolnăvirilor de hepatită. Episodul a apărut însă după ce în cadrul aşezământului a fost preluată în regim de urgenţă din familie o fetiţă în vârstă de 10 ani din Ocna Mureş. Minora a fost introdusă în centru pe baza unei adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie din care reieşea că este clinic sănătoasă. Primele manifestări şi simptome ale bolii au apărut în a doua jumătate a lunii martie, iar imediat am luat toate măsurile care se impun: am anunţat medicul de familie care are în evidenţă beneficiarii centrului şi am sesizat cazul autorităţilor sanitare competente solicitând totodată sprijinul acestora.

La solicitarea coordonatorului centrului la Dumbrava s-a deplasat un laborator mobil de analize aparţinând unui centru medical acreditat din Cluj-Napoca, iar cadre medicale specializate au prelevat probe de urină şi sânge de la de la cei 80 de copii şi adolescenţi ocrotiţi în cadrul aşezământului, precum şi de la cei 30 de angajaţi care deservesc centrul.

În prezent în Spitalul din Aiud sunt internaţi patru copiii diagnosticaţi cu hepatită, toate fiind cazuri medii fără complicaţii medicale, iar alţi 8 se află internaţi pentru investigaţii medicale, în cazul acestora existând doar o suspiciune de îmbolnăvire care nu a fost confirmată de analizele de laborator.

În paralel în cadrul aşezământului s-a efectuat o dezinfecţie generală a tuturor spaţiilor de cazare şi de alimentaţie. Precizăm faptul că în depozitul aşezământului social avem asigurată o rezervă de materiale şi substanţe dezinfectante care să ne permită să repetăm dezinfecţia spaţiilor.

Menţionăm că încă de la debutul acestui episod de hepatită am acordat şi vom acorda în continuare tot sprijinul necesar autorităţilor sanitare pentru a derula şi finaliza ancheta epidemiologică desfăşurată în acest caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax