Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CCR a amânat din nou decizia pentru prevederea prin care persoanele condamnate penal nu pot fi membri ai Guvernului

Publicat

curtea constitutionala

curtea constitutionala Curtea Constituțională a României (CCR) trebuia să decidă marţi asupra constituționalității prevederii legale prin care persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern. Însă hotărârea a fost amânată, a doua oară.

Este vorba de excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului cu privire la articolul 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.

Articolul respectiv stabilește că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare”.

Aceasta a fost discutată mai întâi pe 7 martie 2017, iar marţi ar fi trebuit să se dea o decizie. Totuși, judecătorii au amânat din nou pronunțarea pentru alte două săptămâni, potrivit News.ro.

Judecătorii Curții vor analiza prevederea și vor stabili dacă interdicția condamnaților penal de a fi membri ai Guvernului este sau nu constituțională.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată după ce în spațiul public au apărut controverse legate de informația că Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat, care a fost condamnat penal, urma să fie propunerea de prim-ministru. Ulterior, premier a fost propus și numit Sorin Grindeanu.

În eventualitatea în care CCR găsește că articolul 2 din Legea nr. 90/2001 este neconstituțional, acesta va fi suspendat timp de 45 de zile de la publicarea deciziei Curții în Monitorul Oficial. Dacă Parlamentul nu va interveni cu modificări în acel interval, articolul de lege își va înceta definitiv efectele.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax