Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CCR: Legea care majorează salariile în educație și sănătate, constituțională. Eliminarea taxelor se amână

Publicat

Curtea Constituțională a decis că Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educație și din sănătate, este constituțională și a amânat pentru vineri decizia pe sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, potrivit news.ro.

Citește  și SALARIILE din SĂNĂTATE, din martie 2018. Unele venituri vor depăşi 4000 de euro, altele vor scădea

Anunțul a fost făcut de către președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacată la CCR de către Guvern și PNL, cele două sesizări fiind conexate de judecătorii constituționali.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat pe 8 noiembrie că Guvernul contestă la Curtea Constituțională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate și educație. Cioloș a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză și fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităților din sistemul public.

El a subliniat că solicitarea de control de constituționalitate vizează legea de aprobare a Ordonanței, astfel că, orice decide Curtea, OUG rămâne în vigoare și se aplică.

Cioloș a mai susținut că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi știut despre Legea responsabilității fiscal-bugetare, potrivit căreia cu șase luni înainte de alegeri parlamentare nu se mai adoptă acte normative legate de majorări de salarii. Premierul a precizat că legea spune ca instituțiile publice nu adoptă astfel de acte normative, iar Parlamentul este instituție publică.

Sesizarea pe Legea inițiată de PSD care elimină 102 taxe nefiscale a fost făcută în noiembrie. Președintele Iohannis susține în motivarea sesizării că prin lege sunt încălcate normele constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat și cel al legalității, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum și cele care guvernează bugetul public național. Decizia privind eliminarea taxelor se amână.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax