Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce a însemnat evenimentul „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia” pentru oraș? Află părerile oficialilor și ale organizatorilor

Publicat

Ziua de 15 octombrie a fost, cu siguranță, una dintre zilele cu cele mai mari șanse de a intra în istorie, din ultimele câteva decenii în Alba Iulia. A fost ziua în care reprezentanții Casei Regale a României au pășit din nou în orașul Încoronării pentru a aniversa 9 decenii de când străbunii lor, Regele Ferdinand și Regina Maria, au devenit suveranii României Mari, printr-o ceremonie oficiată în Catedrala Reîntregirii, construită special pentru ei și pentru acest moment, în 1922. În 2012, aceasta a fost ziua în care sute de albaiulieni, dar și turiști, s-au adunat în zona istorică a orașului pentru a sărbători evenimentul și pentru a se bucura de distinsele prezențe ale Altețelor Lor Principesa Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae.

Cu ocazia a „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”, în oraș au fost aduse prețioasele coroane ale Regilor Ferdinand și Maria, mantiile lor, sceptrul regal și o mulțime de obiecte atinse de degetele Regilor, în primele decenii ale secolului XX. Peste 6.000 de persoane au călcat pragul Sălii Unirii în cele trei zile în care expoziția a fost prezentă aici, pentru a vedea cu ochii lor cu ce erau îmbrăcați regii, ce purtau pe cap și ce semnificații aveau obiectele lor. Români din toată țara au profitat de ocazie pentru a vedea toate aceste bijuterii ale istoriei într-un loc, iar dintre vizitatorii albaiulieni, mulți s-au aflat în Sala Unirii pentru prima dată sau după foarte mult timp.

Reprezentanții instituțiilor organizatoare, prezenți într-o conferință de presă, au ținut să mulțumească celor care au muncit pentru realizarea evenimentului.

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel: „Trebuie să mulțumesc colegilor care au muncit pentru acest eveniment. Cred că ne-am făcut datoria față de istoria României și față de Alba Iulia. Sunt convins că modelul 15 octombrie trebuie preluat, poate cu aceiași oameni, și pentru sărbătoarea de 1 decembrie, să aibă același concept elegant și profesionist, nu știu dacă anul acesta, dar pe viitor sigur. Le mulțumesc și celor care ne-au încurcat în elaborarea evenimentului. A fost primul eveniment în care au lucrat în parteneriat Primăria și Consiliul Județean și s-a văzut rezultatul”.

Viceprimarul Dorin Șerdean: „Sunt convins că fiecare albaiulian ne-am regăsit mândria de a fi albaiulian în aceste zile. Au fost trei zile în care am îmbinat într-un mod fericit trecutul nostru bogat în istorie cu prezentul și cu viitorul, pentru că știm cu toții, viitorul este format din imagini pe care vrem să le trăim, trecutul este format din imagini pe care deja le-am trăit sau aceste locuri le-au trăit. Am găzduit cu bucurie o vizită a Altețelor Regale la Alba Iulia după 90 de ani, momente în care, ați văzut, cu toții am vibrat. Ne-am dat mâna toate instituțiile, am trecut peste orice adversități și am vegheat la bunul mers al evenimentului. Au avut de câștigat cetățenii, care au putut vedea această expoziție frumoasă”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman: „Organizarea acestui eveniment a fost o muncă enormă. Adevărații artizani ai acestui eveniment sunt mai ascunși însă doar ei știu prin ce au trecut pentru că tot acest eveniment a fost organizat cam în 7 zile. A fost nevoie de găsirea unei soluții financiare pentru acea sponsorizare pentru partea de asigurare, discuții pentru acceptul pentru Trenul Regal, pentru plecarea expoziției de la București, pentru gardă și așa mai departe. Sunt lucruri care niciodată nu se văd, dar oamenii aceștia au tras foarte mult și au rezultate imense față de resursele financiare de a fi remunerați pentru munca lor și pentru asta le mulțumesc. A fost un eveniment pentru albaiulieni, un eveniment plin de o solemnitate demnă de onoare”.

Cei care „au pus umărul” la modul cel mai practic la punerea pe picioare a acestui eveniment sunt directorul tehnic al Consiliului Județean Alba, Dan Popescu și Robert Roman, reprezentantul Primăriei Alba Iulia, oamenii din umbră ale multor evenimente mari organizate în Alba Iulia în ultima perioadă. Cu modestia caracteristică celor care „tac și fac”, cei doi au ținut să mulțumească, la rândul lor, colegilor: „Am avut noroc cu colegii mei de la Consiliu și a fost bine”, a spus Dan Popescu. „Ceea ce pot să vă spun în urma discuțiilor cu directorul de protocol al Casei Regale după plecarea din Alba Iulia, este că și pentru ei a fost un eveniment deosebit de bine organizat și au plecat foarte fericiți de aici că iată, după 90 de ani, familia regală se întoarce în Alba Iulia cu cinste”, a adăugat Robert Roman.

„Am avut surpriza să văd mulți albaiulieni care au intrat pentru prima dată în Sala Unirii. Se uitau, citeau… Iată că un astfel de eveniment i-a adus aici și pe cei care nu au călcat niciodată în Muzeu”, a menționat directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu.

„A fost o muncă de echipă, și când acea echipă este unită înseamnă că poate să iasă un eveniment extraordinar de bun. Mâine aș lua-o din nou de la capăt. Este o nouă motivație pentru a organiza la Alba Iulia genul acesta de activități, care se întind pe mai multe zile și care se adresează unei plaje mai mari de oameni”, a mai spus Alexandru Știrban, șeful Centrului național de restaurare și conservare a cărții vechi, din cadrul Muzeului din Alba Iulia.

Aproape 6.000 de persoane au vizitat expoziția „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”. Au venit persoane din Hunedoara, Sibiu, Mureș, au fost și străini. „Le mulțumesc profesorilor de istorie din Alba care ştiu că o lecţie de istorie bună se ţine într-un loc încărcat de istorie. Doamna Daniela Cetean de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” a venit cu toate clasele, dar am avut și clase din Blaj sau Abrud”, a menționat istoricul Liviu Zgârciu.

Vedeți aici mai multe despre aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pilu

    joi, 18.10.2012 at 18:27

    Am participat la acest eveniment si ma bucur ca albaiulian ca s-a desfasurat frumos . Sper ca toate aniversarile de la 1 Decembrie sa se desfasoare cu o asemenea solemnitate si decenta ,nu ca anul trecut de ex. cand au fost adusi huiduitori din Tg. Jiu si din alte parti ale tarii sa strige , sa huiduie, sa fluiere in momentul depunerii coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazul si la intonarea Imnului National al Romaniei .Sper ca toti politicienii sa inteleaga odata pentru totdeauna semnificatia datei de 1 Decembrie 1918 si sa nu mai permita membrilor sau simpatizantilor lor asemenea fapte , indiferent ce persoana oficiala participa la acest eveniment. Huiduieli,fluieraturi sau alte manifestari huliganice nu au ce cauta la un asemenea eveniment. Sper ca presa si televiziunea sa duca o campanie in acest sens chiar daca nu aduce puncte de rating dar aduce o imbunatatire a respectului fata de istorie si fata de Marea Unire de la Decembrie 1918 .

  2. Tibi

    joi, 18.10.2012 at 19:12

    Numeele „printului” nu este Nicolae!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nu il mai romanizati!!!!!!!!!!!!!!Numele lui este Nicolas Michael Medforth-Mills!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax