Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce amenzi riscă șoferii care nu-și echipează autoturismele cu anvelope de iarnă. Reguli de sezon pentru conducătorii auto

Publicat

caiuciuc anvelopa masina1 Potrivit legii, atunci când conduc pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii sunt obligaţi să aibă maşina echipată cu anvelope de iarnă. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 2.100 de lei.

Obligaţia şoferilor de a-şi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă este valabilă din toamna anului 2011, atunci când a fost introdusă în Codul rutier prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011. Autorităţile nu au stabilit o perioadă fixă anuală în care trebuie folosite acestea, astfel ca obligaţia este impusă de condiţiile meteo.

Astfel, la circularea pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Iar autovehiculele pentru transportul de marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi cele pentru transportul de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune trebuie să aibă, pe roţile axei/axelor de tracţiune, anvelope de iarnă sau lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Persoanele care nu respectă această obligaţie pot primi între 9 şi 20 de puncte-amendă. Începând cu data de 1 iulie, un punct-amendă este egal cu 105 lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 945 şi 2.100 de lei.

În acelaşi timp, polițiștii rutieri vor reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculului, eliberând şoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Potrivit Codului rutier, certificatul se restituie atunci când şoferul dovedeşte că şi-a dotat maşina cu anvelope de iarnă sau lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.

Reamintim faptul că pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicat marcajul „M+S”, „M.S.” sau „M&S” (M şi S vin de la mud/noroi şi snow/zăpadă). De asemenea, sunt acceptate orice fel de anvelope (inclusiv cele pentru toate sezoanele) dacă au unul dintre marcajele respective pe ele.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax