Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce conține ACORDUL dintre PSD și UDMR pentru colaborare guvernamentală: Cele mai importante puncte prevăzute în document

Publicat

Premierul Victor Ponta și președintele UDMR, Kelemen Hunor, au semnat luni seară acordurile pentru cooptarea reprezentanților maghiari la guvernare. Este vorba despre un acord politic și unul de colaborare guvernamentală. Printre condițiile impuse de UDMR și acceptate de premier se numără continuarea Autostrăzii Transilvania, descentralizarea, bani pentru administrațiile locale, dar şi o lege pentru arborarea steagurilor administraţiilor locale pe lângă drapelul naţional.

 Citește și GUVERNUL PONTA III: Patru vicepremieri şi mai mulţi miniştri tehnocraţi. Propunerile pentru noul Executiv, după acordul cu UDMR

 Citește și: GUVERNUL PONTA III are vot de învestitură de la Parlament. Ce spune Traian Băsescu şi Crin Antonescu

Totodată, cele patru partide semnatare (PSD, UDMR, UNPR și PC) se angajează să susţină, după „o largă dezbatere” o lege comună „pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii alături de steagul UE şi al României, steaguri ale unităţilor admnistrativ-teritoriale pe care le reprezintă”.

Iată câteva puncte importante din acordul USD cu UDMR:

– Să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului și a celorlalte structuri guvernamentale în funcție de ponderea parlamentară a UDMR.

Să promoveze în perioada 2014-2016 doar în baza acordului comun inițiative politice referitoare la:

– Modificarea Constituției

Problema reorganizării administrativ teritoriale a României, ținând cont de cultura, tradițiiile și istoria diferitelor zone ale țării

Reglementarea drepturilor culturale ale minorităților naționale printr-o legislație adecvată

– Reprezentarea proporțională a cetățenilor de etnie maghiară în diferite instituții publice, structuri deconcentrate și instituții de nivel județean și local

Soluționarea problemei înființării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureș, în conformitate cu înțelegerea semnată la data de 22 septembrie 2012 la Târgu Mureș de către cadrele didactice române și maghiare.

– Se vor lua măsuri guvernamentale, inclusiv acte normative pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale și minoritare.

– Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind Statutul minorităților naționale din România.

– Guvernul va sprijini financiar în mod corespunzător Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.

– În conformitate cu Programul de Guvernare 2013-2016 se va accelera procesul de restituire al imobilelor cultelor religioase.

Părțile vor susține promovarea unei inițiative parlamentare în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităților locale de a arbora pe instituțiile proprii, alături de steagul UE și al României, steaguri ale unităților administrativ teritoriale pe care le reprezintă.

– Vor fi sprijinite acele investiții începute în zone locuite și de minorități care sunt importante pentru comunitățile respective, cu accent deosebit pe continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania și găsirea soluțiilor pentru continuarea lucrărilor de la Gilău spre Oradea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. roman

    luni, 03.03.2014 at 22:41

    O sa ne calareasca ungurii pana ne iasa pe urechi!

  2. Alex

    marți, 04.03.2014 at 10:08

    Acordul politic modifică Programul de guvernare adoptat în 2012!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax