Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce LEGI vor avea de votat noii parlamentari. Iniţiative moştenite de la vechiul Legislativ. Ce modificări importante ar putea fi de anul viitor

Publicat

parlament Noii parlamentari vor trebui să-şi dea votul pentru o serie de iniţiative legislative rămase neaprobate de vechiul Legislativ. Printre acestea se află propunerile pentru eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, un cadru legislativ permisiv pentru fumători, conversia creditelor în franci eveţieni, pensii speciale pentru alte categorii.

Alte proiecte ce ar urma să intre în atenţia aleşilor sunt cele privind revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea.

Eliminarea celor 102 taxe nefiscale. Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale a fost declarată constituţională, dar preşedintele a retrimis-o, spre reexaminare, în Parlament, cu observaţia că eliminarea taxei TV şi a radioului public nu a fost dezbătută suficient. Preşedintele PSD Liviu Dragnea, care deţine majoritatea parlamentară, a anunţat că decizia lui Iohannis de a trimite legea, spre reexaminare, nu înseamnă decât o amânare, PSD urmând să o readopte.

Conversia creditelor în franci elveţieni. Legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie, însă a fost contestată de Executiv la Curtea Constituţională. CCR va lua o decizie în 18 ianuarie 2017. Legea a fost puternic contestată de bănci şi se referă la conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul din momentul contractării împrumutului, care ar da posibilitatea celor vizaţi să îşi convertească împrumutul la un curs de aproximativ 1,8 — 2 lei/franc (curs valabil în perioada 2006 — 2008), la jumătate faţă de cotaţia actuală, de peste 4 lei/franc.

Pensiile speciale. Sunt cele de care ar urma să beneficieze personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă, personalul din Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi personalul didactic din învăţământul preuniversitar. Pentru personalul de pe ambulanţă, peste 80 de parlamentari au vrut crearea unui regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase. Pentru profesori, parlamentarii amintesc de „stresul“, „uzura psihică şi fizică“ la care sunt supuse cadrele didactice.

Modificări la legea antifumat. Este vorba despre redefinirea spaţiului public închis, astfel încât să se permită fumatul la terase, dar şi posibilitatea localurilor de a amenja camere speciale care să servească exclusiv fumatului. Liviu Dragnea este un susţinător al modificării legii, fiind şi el fumător, însă a amânat votarea pentru după alegeri.

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Mai multe articole au fost declarate neconstituţionale, iar unele a fost modificate prin ordonanţă de urgenţă.

Alte proiecte: revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea.

sursă: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax