Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce riscă persoanele fizice fără venituri care nu respectă obligaţia de înregistrare la Fisc şi plata CASS. Prevederi din lege

Publicat

anaf Eşti persoană fizică, nu ai venituri şi nu te înregistrezi la Fisc pentru plata CASS? Rişti sancţiuni dacă nu respecţi obligaţia prevăzută în Codul de procedură fiscală. Legislaţia prevede că indiferent dacă obţin sau un venituri, romaní trebuie, cu unele excepţii, să plătească în mod obligatoriu contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), nu înainte de a se înregistra în evidențele ANAF.

De la 1 ianuarie 2016, orice persoană fizică fără venituri datorează o contribuție lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57,75 de lei pe lună. O plăteşte trimestrial, până la datele 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie, valoarea fiind, de 173,25 lei pe trimestru, având în vedere salariul minim brut pe economie, de 1,050 de lei.

Noul Cod fiscal mai stabileşte că, pentru persoanele fizice care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de şase luni şi nu au efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară.

În schimb, dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de şase luni şi nu s-a efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabileşte proporţional cu perioada respectivă.

Procedura privind gestiunea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute la art. 180 alin. (1) din noul Cod fiscal a fost stabilită prin Ordinul ANAF nr. 3743/2015, care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975 din 29 decembrie 2015 și care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016.

Documentul adoptat de Agenția Națională de Administrare Fiscală prevede obligativitatea ca persoanele fizice fără venituri să se înregistreze la Fisc în maxim 15 zile de la data în care se încadrează în categoria plătitorilor de CASS care nu obțin venituri și să plătească contribuția la sistemul public de sănătate (CASS).

Procedura cuprinde:

– completarea şi depunerea la ANAF, pe suport hârtie, a formularului 604 „Declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată”.

Nedepunerea de către contribuabil la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de mențiuni se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 de lei și 1.000 de lei pentru persoanele fizice.

– în formularul 604, se completează datele de identificare (numele, prenumele, adresa, codul numeric personal, banca și contul bancar IBAN, numărul de telefon, fax și adresa de e-mail) şi datele de identificare a împuternicitului (identice cu cele ale contribuabilului, mai puțin cele referitoare la informațiile despre bancă și codul IBAN)

– în secțiunea a III-a a formularului 604, persoana fizică trebuie să bifeze una dintre cele trei situații în care se regăsește, adică:

* nu realizează venituri din natura celor menționate la art. 155 din Codul fiscal (veniturile din salarii sau asimilate salariilor, veniturile din pensii, veniturile din activități independente, veniturile din asocierea cu o persoană juridică, veniturile din cedare folosinței bunurilor, veniturile din investiții, veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură, veniturile din alte surse, indemnizațiile de șomaj, indemnizațiile pentru creșterea copilului, ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, precum și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale)

* nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (adică, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenții, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului; soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; persoanele cu drepturi date persoanelor persecutate din motive politice, deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, drepturi ale magistraților care au fost înlăturați din justiție pentru considerente politice în perioada anilor 1945 – 1989, cu drepturi ale persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, veteranii de război, invalizi și văduvelor de război, cu drepturi ale persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, precum și persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004; persoanele cu handicap;

bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății; femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe țară).

* nu se încadrează în categoriile de persoane pentru care plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse (adică, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecție socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj; persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum și pentru persoanele care beneficiază de indemnizație pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani; persoanele care beneficiază de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare; persoanele care realizează venituri din pensii, precum și persoanele preluate în plata indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale; persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv în unitățile penitenciare, precum și persoanele care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranță privative de libertate, respectiv persoanele care se află în perioada de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei privative de libertate; străinii aflați în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, precum și cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identității și sunt cazați în centrele special amenajate potrivit legii; personalul monahal al cultelor recunoscute; persoanele, cetățeni români, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioadă de cel mult 12 luni).

– la secţiunea a patra, persoana fizică fără venituri trebuie să declare care a fost ultima lună pentru care a plătit contribuția de asigurări sociale de sănătate și pentru ce venituri a fost calculată aceasta.

Formularul „Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate” se depune, exclusiv pe suport hârtie, fie direct la registratura organului fiscal, fie se trimite prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. În acest ultim caz, data depunerii declarației este data depunerii la poștă.

După depunerea formularului 604, compartimentul de specialitate din cadrul ANAF verifică dacă informațiile înscrise sunt corecte și complete folosindu-se de evidențele fiscale. Pe lângă informațiile referitoare la veniturile persoanei fizice, în acest punct se analizează și încadrarea în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Urmează apoi înregistrarea în evidența persoanelor care nu realizează venituri persoanele care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 180 alin (1) din Codul fiscal.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax