Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce se mai sărbătoreşte duminică: 14 septembrie, ziua dedicată profesiei de inginer

Publicat

planuri inginer În 14 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Inginerului Român. Data a fost decretată, prin hotărâre de guvern din anul 2000, ca zi dedicată acestei profesii.

Profesia de inginer are o veche tradiție în România. Primul Corp Tehnic din România a fost Corpul Tehnic Român, înființat la 15 iunie 1894.

Primele încercări de organizare a asociațiilor inginerești sunt, însă, consemnate în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când se înființează ‘Societatea de Ingineri și Arhitecți’ (1876) și apar publicațiile ”Inginerul” (1873) și apoi ”Jurnalul Politehnic”.

Cea dintâi societate durabilă a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită în anul 1881, la 6 decembrie, în prezența regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate Buzău-Marășești, proiectată și realizată în întregime de ingineri români. La 27 mai 1918, în anul Marii Uniri, a fost înființată, la Iași, Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR). După decembrie 1989, AGIR a fost reînființată, fiind legal recunoscută pe 13 ianuarie 1990.

Ziua de 14 septembrie a fost decretată, prin hotărâre de guvern, din anul 2000, ca zi a Inginerului Român.

Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Academia de Științe Tehnice și asociațiile profesionale ale inginerilor din România sunt autorizate să organizeze manifestări științifice cu caracter simbolic, prilejuite de acest eveniment.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. mac

    luni, 15.09.2014 at 12:04

    O rusine pentru inginerul roman cu salarul de 400 euro dupa 30-35- ani vechime . Inginerul este privit ca un om ratat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax