|

Ce spune premierul Mihai Tudose despre votul referitor la folosirea cianurilor în exploatarea minieră de la Roşia Montană

mihai tudosePremierul Mihai Tudose susţine că acum trei ani a votat împotriva unei legi care reglementa exploatarea de la Roșia Montană și, prin urmare, a votat și „împotriva exploatării care presupune folosirea cianurii”.

De asemenea, în 2013 a votat pentru respingerea unui amendament prin care se interziceau toate tehnologiile pe bază de cianuri din minerit, în exploatarea aurului și argintului, pentru că era „lipsit de fundament”.

Precizările vin după ce în presă au apărut informaţii că ar fi votat “cu două mâini” pentru interzicerea cianurilor, potrivit Ştirile TVR.

Într-un comunicat de presă al Guvernului, se menţionează că:

„Declarația prim-ministrului Mihai Tudose făcută în cadrul interviului acordat marți, 4 septembrie, unui post de televiziune, potrivit căreia a votat în Parlament pentru interzicerea cianurilor, este consecventă votului dat în 2014, în Parlament.

Premierul precizează că a votat pentru respingerea proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Șeful Executivului face apel la responsabilitate și arătă că declarațiile sale au fost scoase din context.

«Am votat respingerea legii care prevedea exploatarea auro-argentiferă din zona Roșia Montană, având în vedere că acest tip de exploatare nu se poate face, din punct de vedere tehnic, decât prin utilizarea cianurii. În concluzie, am votat împotriva exploatării care presupune folosirea cianurii», subliniază prim-ministrul Mihai Tudose.

De altfel, pe site-ul Camerei Deputaților apare PL-x nr. 520/2013 respinsă, iar la votul final se poate constata că premierul Mihai Tudose a votat pentru respingere (AICI legea şi AICI votul final din CDEP al premierului, poziţia 746).

Totodată, premierul Mihai Tudose subliniază că a votat pentru respingerea amendamentului depus la plen de Remus Cernea, în 2013, care prevedea ca utilizarea tehnologilor de minerit pe bază de cianuri să fie interzisă în orice etapă a exploatării aurului şi argintului, considerând amendamentul lipsit de fundament”.

Premierul se referă la votul pentru două legi, cel final pe modificările la Legea minelor, din decembrie 2013 (atunci Mihai Tudose, împreună cu alți 99 de colegi parlamentari de-ai săi, au votat împotriva amendamentului care interzicea exploatarea minieră cu cianuri, potrivit evidenței votului de atunci, de pe site-ul camerei Deputaților), respectiv Legea privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România ((prevedea reguli pentru stabilirea redevenței de la Roșia Montană, a exproprierilor de terenuri, a perimetrului în care urma să se înființeze exploatarea și făcea referire și la tehnologiile folosite, inclusiv la cea a cianurilor), potrivit Ştirile TVR.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=593270avatar Publicat de pe 8 septembrie 2017 şi actualizat pe 8 septembrie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, POLITICA.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Marian: De ce s-a pus jos la 00:18′ – 00:28′?
  • ionut: Aplicatia de la DSU merge ca vremea, cum vrea si cand vrea.. Cu parere de rau M.A.I ati dat „x” cu...
  • moderatorul de serviciu: @Ilie, daca nu-ți place expresia, articolul, citește mai bine o revista de cultură
  • Ilie: ‘la bășcălie’ ?!!!? Stimate… la asa expresii ma intreb daca nu cumva cei care scrieti aceste...
  • om: Ca nu* si-au primit banii.

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI