Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce TAXE au fost modificate în 2016 şi ce se pregăteşte pentru anul viitor. Obligaţii şi facilităţi fiscale pentru români

Publicat

bani În 2016, a fost redusă cota generală de TVA de la 24 la 20%. De asemenea, pentru materia primă necesară lucrărilor agricole şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor şi întreţinerii culturilor, TVA a scăzut la 9%.

Din 2017 se aplică reglementări privind reducerea TVA de la 20 la 19%, eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant. Tot de anul viitor, se ia în calcul eliminarea a peste 100 de taxe.

De la începutul anului 2016, TVA a scăzut de la 24 la 20%, iar consumul a crescut cu 21%. La alimente, scăderea TVA până la 9% cu un an înainte a adus o creștere a consumului şi mai mare, de peste 30%.

Şi impozitul pe dividende a fost redus la 5%, de la 16%, iar taxa pe stâlp a scăzut de la 1,5% la 1 procent. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie a a fost aplicată o modificare importantă pentru cei care obţin venituri din activităţi independente – aceştia au fost obligaţi să achite contribuţia pentru pensie, chiar dacă aveau salarii.

TVA a scăzut la 9% pentru materia primă necesară lucrărilor agricole şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor şi întreţinerii culturilor.

În sectorul de cercetare a fost eliminat impozitul pe venit

În 2017, cota generală de TVA ar urma să scadă de la 1 ianuarie 2017 de la 20 la 19%. Totodată se extinde scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Doar din reducerea TVA cu un punct procentual, statul va încasa cu 2,5 miliarde de lei mai puțin.

Pe lista schimbărilor sunt şi alte măsuri. Eliminarea supraaccizei la carburanți, scoaterea taxei pe construcții speciale (taxa pe stâlp), care acum înseamnă 1 la sută din valoarea estimată a construcției.

În total, aceste măsuri de modificare a codului fiscal vor aduce un minus de 6,7 miliarde de lei, bani care nu vor mai fi colectați în bugetul de stat.

De anul viitor, s-ar putea elimina taxa radio-tv, 33 de taxe consulare, inclusiv cea suplimentară pentru eliberarea paşaportului. Acestora li se mai adaugă 22 de taxe pentru modificarea actelor şi 13 extrajudiciare de timbru.

Guvernul a contestat legea, dar Curtea Constituţională a dat undă verde proiectului.

Agenţii economici vor avea şi ei taxe diferite în 2017 ca urmare a modificării modului de impozitare actual, prin introducerea impozitului forfetar. Acesta ar urma să se aplice proprietarilor de restaurante, baruri, pensiuni și hoteluri.

Impozitul forfetar crește pe măsură ce firma are suprafața mai mare și este amplasată mai aproape de centrul marilor orașe.

surse: digi24.ro, Digi24 TV

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax