Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Ce trebuie să știe pacienții care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Recomandări utile pentru cei care au nevoie de asistenţă medicală

Publicat

UPUUnitatea de Primiri Urgențe (UPU) reprezintă, de cele mai multe ori, cea mai aglomerată secție din cadrul unui spital. Zilnic, zeci sau sute de pacienți ajung să fie înregistrați, triați, consultați și tratați în secțiile de urgență. Numărul mare de pacienți și personalul medical insuficient sunt doar câțiva dintre factorii care prelungesc timpii de așteptare pentru bolnavi. Totodată, un alt factor care îngreunează actul medical îl reprezintă faptul că nu toți pacienții cunosc informațiile pe care trebuie să le prezinte cadrelor medicale pentru înregistare sau triere.

Un registrator medical din cadrul UPU Alba Iulia a publicat, pe o rețea de socializare, cele mai importante date pe care trebuie să le prezinte bolnavii atunci când se prezintă la unitățile de primiri urgențe.

Pe scurt, în triajul de la UPU trebuie să spunem cine suntem, ce ne doare, ce probleme de sănătate mai avem, ce luăm acasă și ce nu avem voie să luăm.

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) este secţia aflată în structura Spitalului Județean de Urgență Alba, având personal propriu, special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă al pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe.

Triajul reprezintă mecanismul sau procedura prin care pacienţii care se prezintă în UPU sau Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) sunt evaluaţi şi clasificaţi, la sosire în UPU sau CPU, de către o persoană competentă (medic sau cadru sanitar mediu), luând în considerare starea lor clinică şi acuzele cu care se prezintă, corelate cu vârsta şi antecedentele acestora, stabilitatea funcţiilor vitale, potenţialul de agravare a stării lor, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii, precum şi alte date considerate relevante astfel încât să fie stabilită prioritatea cu care un pacient este asistat şi nivelul de asistenţă necesară acestuia.

Triajul este un proces continuu, fiind necesară reevaluarea periodică a pacienţilor până la plecarea acestora din UPU sau CPU.

Unitatea de Primire Urgențe este deschisă tuturor pacienților care solicită acordarea asistenței medicale de urgență în urma apariției unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecțiuni cronice.

Internarea pacienţilor în regim de urgenţă în spital se face doar prin UPU sau CPU, cu excepţia pacienţilor aflaţi în stare critică transferaţi direct din alte unităţi sanitare la secţiile de terapie intensivă fără a fi necesară evaluarea lor în UPU.

La sosirea în UPU sau CPU pacientului i se va întocmi o fişă individuală de urgenţă. Întocmirea fişei va începe la punctul de triaj şi va continua concomitent cu investigarea, consultarea şi tratamentul pacientului până la externarea acestuia din UPU/CPU în vederea internării în spital, transferului către o altă unitate sanitară sau plecării la domiciliu.

16603147_1287842871255137_2635984815471301290_nPentru a facilita înregistrarea și trierea persoanelor care se prezintă la UPU, pacienții trebuie să ofere următoarele date:

 1. Nume și prenume, CNP, adresă și adresă pacient (buletin de identitate/carte de identitate, certificat de naștere, pașaport, în original sau copie)

„Nu se poate folosi buletinul mamei dacă e bolnav copilul. Fără un act de identitate nu există fișă UPU. Fără fișă UPU nu aveți acces la nicio investigație radiologică sau de laborator, la niciun tratament sau consult de specialitate, în cadrul secției UPU. Ca o sugestie: faceți o fotografie cu telefonul la certificatul de naștere, astfel încât, în caz de nevoie, sunt șanse mult mai mari să nu stați să căutați certificatul, dar telefonul să îl aveți la dumneavostră”, a scris un registrator medical din cadrul UPU Alba Iulia, pe rețeaua de socializare Facebook.

2. Pacienții trebuie să prezinte, scurt și concis, problemele medicale pe care le acuză

„În momentul în care vă prezentați la Urgențe, se presupune că aveți o problemă acută, ce necesită intervenție rapidă. Vă rugăm fiți scurți și conciși în a ne spune ce vă doare. Nu trebuie să cunoașteți anatomie și termeni medicali. Puneți doar mâna în punctul sau zona care vă supără. Vor urma întrebările ulterioare ale asistentului de triaj (<De cât timp a debutat durerea?>, <Cum o simțiti?> – ca o apăsare, ca o gheară, ca un junghi, etc.). Vă rugăm frumos, din respect pentru cadrele medicale și pentru ceilalți pacienți care așteaptă să li se înregistreze fișa, nu începeți să ne povestiți cum acum 15 ani v-ați operat la mâna dreaptă, deși astăzi sunteți în UPU pentru că tușiți. În UPU nu există <mă simt rău> și <mă dor toate alea>. Răspunsurile pacienților trebuie să fie de genu: <mă doare în zona asta – puneți mâna unde>, <mi-e greață>, <am vomitat de … ori>, <am căzut>, <nu mai pot urina>, <simt că nu am aer>, <mă doare în piept, simt ca o apăsare>, <am amețeli>. Nimic relativ și care lasă loc de interpretări. O comunicare deficitară a simptomatologiei îngreunează procesul de triaj, precum și investigațiile, ceea ce în primul rând e în dezavantajul pacienților”, scrie Ruxandra Mitrofan pe Facebook.

3. Bolile cronice și operațiile avute (ultimul bilet de externare)

„Vă rugăm nu vă lăsați biletele de externare la medicul de familie și păstrați mereu un exemplar. Când vă prezentați la UPU aduceți acel exemplar cu voi. E foarte important ca medicul să știe ce antecedente aveți. E foarte important ca treaba asta să se știe din triaj. Operații recente, probleme cardiace, pulmonare, renale, gastrice, hepatice, neurologice. E foarte important să ne spuneți, cât de discret doriți, dacă aveți hepatită, TBC sau alte boli cu potențial contagios, pentru protecția dumneavoastră, a personalului medical și a celorlalți pacienți”, a transmis registratorul medical.

4. Orice medicament luat în ultimele 48 de ore (inclusiv tratamentul ”de zi cu zi”)

„Dragi tineri, rupeți-vă 5 minute din timpul vostru și faceți-le bunicilor sau părinților un bilețel cu toate bolile cronice de care suferă, precum și tratamentul pe care îl iau acasă. Trebuie să înțelegeți că anumite afecțiuni dau complicații și între anumite medicamente există interacțiuni. Că există restricții când urmați unele tratamente sau suferiți de anumite boli. Vă rugăm, conștientizați că faptul că nu vă cunoașteți bolile și tratamentul vă poate face mai mult rău decât bine. Pe scurt, un bilet recent de externare + schema de tratament sau plăsuța cu medicamente. Cine face tratament anticoagulant, neaparat să spună și dacă nu-și cunoaște restul tratamentului”, mai scrie registratorul medical pe rețeaua de socializare.

5. Medicamentele la care sunt alergici

„De câte ori faceți alergie la un medicament, notați-vă acest lucru și rețineți-l. Nu trebuie să existe <am făcut odată alergie, dar nu mai știu la ce. O alergie vă poate omorî. Așa că trebuie neaparat să știți la ce medicamente ați făcut alergie pentru ca personalul medical să efite să vi le administreze”, mai scrie Ruxandra Mitrofan pe Facebook.

Pe scurt, în triajul de la UPU trebuie să spunem cine suntem, ce ne doare, ce probleme de sănătate mai avem, ce luăm acasă și ce nu avem voie să luăm.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ACTUALITATE

Acţiune a Poliţiei şi RAR Alba, la Aiud. Amenzi de aproape 8000 de lei, zeci de şoferi sancţionaţi

Publicat

Zeci de şoferi au fost amendaţi, luni, de poliţiştii din Aiud, care au organizat o acţiune, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor.

Potrivit IPJ Alba, în 19 februarie, poliţiştii Compartimentului Rutier Aiud, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat o acţiune ce a avut ca scop depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme ce nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Cu ocazia acestei acţiuni au fost verificate 15 autovehicule, la 6 dintre acestea fiind identificate diverse defecţiuni tehnice.

Conducătorii acestora au fost sancţionaţi contravenţional, iar complementar sancţiunii s-a dispus retragerea certificatelor de înmatriculare.

Alţi 19 conducători auto au fost sancționați pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de 7.685 lei.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr REŢINUT de Poliţie, la Alba Iulia, pentru furt. A mai fost cercetat şi în alte dosare penale

Publicat

Poliţiştii din Alba Iulia l-au reţinut pe un tânăr care a furat dintr-un magazin mai multe produse alimentare. Acesta a mai fost cercetat pentru furturi, loviri şi distrugere.

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au luat, luni, măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de un tânăr de 24 de ani, din Alba Iulia, care este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, transmite IPJ Alba.

Acesta ar fi sustras dintr-un magazin din Alba Iulia mai multe produse alimentare, în valoare de 129 de lei şi a fost surprins de agentul de pază al magazinului, care a anunţat Poliţia.

Tânărul nu este la prima faptă penală, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii constatând că a mai fost cercetat şi în alte dosare, pentru furturi, distrugere şi lovire.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A condus o motocicletă fără permis şi sub influenţa alcoolului. Dosar penal pentru un bărbat din Ocna Mureş

Publicat

Un bărbat în vârstă de 62 de ani din Ocna Mureş este cercetat penal după ce a condus o motocicletă fără permis şi cu alcoolemie de 1,06.

Potrivit IPJ Alba, în 19 februarie, în jurul orei 23.30, poliţiştii din Ocna Mureş l-au depistat pe un bărbat de 62 de ani din oraş, în timp ce conducea o motocicletă, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma testării motociclistului cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spitalul din Aiud unde  i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

DNA cere închisoare cu executare pentru Ludovic Orban. Sentința va fi pronunțată pe 5 martie

Publicat

La ultimul termen din dosarul în care este judecat liderul PNL, Ludovic Orban, procurorii DNA au cerut instanței să decidă o pedeapsă cu închisoare cu executare. Procurorii vor, totuși, o condamnare spre minimul pedepsei. În prima instanță, liderul PNL a fost achitat.

Judecătorii instanței supreme se vor pronunța pe 5 martie în dosarul președintelui PNL.

„Aștept să se facă dreptate. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt extrem de clare, de limpezi, nu mi-am folosit în niciun fel influența politică (…) Nu am luat niciun leu”, a declarat Orban, la ieșirea din sala de judecată.

Întrebat cum comentează solicitarea DNA, liderul PNL a răspuns: „La instanța de fond, a cerut pedeapsă cu executare spre medie. DNA nu are nicio probă suplimentară, nu a adus niciun martor suplimentar față de instața de fond”.

„Nu am niciun fel de motiv să cred că verdictul care a fost dat la instanța de fond poate fi modificat”, a mai spus Orban.

Solicitarea DNA a fost formulată luni, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție unde are loc ultimul termen în procesul început în 2016 în care liderul PNL, Ludovic Orban, este acuzat de fapte de corupție.

Înainte de a intra în sala de judecată, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că aşteaptă ca instanţa să demonstreze faptul că este nevinovat. El a mai declarat că se aşteaptă ca această campanie împotriva luptei anticorupţie să înceteze, iar în situaţia în care procurorii fac abuzuri, „să se pronunţe acele entităţi care sunt învestite de Constituţie şi de legile ţării”.

„Astăzi este ultimul termen, se suţin pleodoariile finale. Mă duc exact cum am participat în fiecare fază a procedurilor juridice atât la DNA, cât şi la instanţa de recurs. Aştept să mi se facă dreptate, aştept ca instanţa să judece exact după faptă, după lege şi să dea acea decizie care mi se pare normală şi care să consfinţească faptul că eu nu am săvârşit nicio infracţiune”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat de ce susţine DNA, în ciuda faptului că el se consideră „o victimă” a acestei instituţii, liderul PNL a spus că nu este de acord cu abuzurile anumitor procurori.

„Faptul că am spus că nu văd niciun temei de revocare a procurorului-şef DNA, nu înseamnă că eu sunt de acord ca anumiţi procurori să comită abuzuri. Dimpotrivă, ştiţi foarte bine că, atunci când au apărut astfel de cazuri, am spus că este în interesul DNA şi în interesul percepţiei generale ca procurorii care în mod evident au săvârşit abuzuri să dispară din instituţie”, a continuat el.

„Eu aştept ca în România să înceteze campania asta mizerabilă care este dusă împotriva lupte anticorupţie şi care este dusă taman de oamenii care, mulţi dintre ei au probleme reale atât cu DNA, cât şi în instanţă. Eu cred că asupra activităţii instituţiilor din zona de Justiţie trebuie să se pronunţe acele entităţi care sunt învestite de Constituţie şi de legile ţării”, a continuat acesta.

Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016, de către procurorii DNA, care l-au acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite. În 11 aprilie 2016, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, el rămânând deputat până la încheierea mandatului, în decembrie 2016.

În 31 ianuarie 2017, Orban a fost achitat de un complet de trei judecători al instanţei supreme. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

sursa: digi24.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Amenzi de 40.000 de lei pentru munca „la negru”. Nereguli constatate de inspectori

Publicat

Inspectorii ITM au depistat, în urma controalelor din perioada 12-16 februarie, două persoane care munceau fără documentele legale. Doi agenți economici au primit amenzi în cuantum total de 40.000 de lei pentru munca nedeclarată. 

În domeniul relaţiilor de muncă au fost controlate 54 de unități. Inspectorii ITM au depistat două persoane care munceau fără forme legale de angajare. S-au aplicat 8 avertismente și două amenzi în valoare de 40.000 de lei.

Agenţi economici sancţionaţi pentru muncă nedeclarată:

 • S.C.EASY SOLD SRL Alba Iulia- comert – 1 pers. fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa (munca nedeclarata) – Art. 260 alin.1.lit.e. Codul Muncii -amenda de 20.000 lei;
 • – 1 pers. depistata in lucru pe perioada suspendarii contractului individual de munca – Art. 260 alin.1.lit.e^2 din Codul Muncii – amenda de 20.000 lei;
 • S.C. JOBS TRAVEL USA SRL Alba Iulia – comert – 1 pers. fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa,(munca nedeclarata) – Art. 260 alin.1.lit.e. Codul Muncii – Avertisment;
 • Gradinita nr. 12. Aiud – 1 pers. fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa – Art. 260 alin.1.lit.e.Codul Muncii – Avertisment;

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • Primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
 • Netransmiterea in Revisal a contractelor individuale de munca nou intocmite ;
 • neplata orelor suplimentare;
 • neacordarea repausului saptamanal;
 • neconducerea corecta a evidenţei timpului lucrat ;
 • contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului;
 • primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine);
 • regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor;
 • registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii ori nu este condus la zi;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlaţi 50 de agenţi economici şi date două avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fiselor de aptitudini eliberate in urma examinarii medicale la angajare si/sau periodica a lucratorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala pentru activitatile desfasurate
 • Lipsa autorizarii initiale si a verificarilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementarilor ISCIR
 • Lipsa instruirii periodice a lucratorilor
 • Organizarea necorespunzatoare a activitatii de nivelul unitatilor, conform noilor reglementari din HG 955/2010
 • Lipsa instructiunilor proprii de securitatea muncii pentru activitatile desfasurate
 • Desfasurarea activitatii fara efectuarea examenului medical la angajare si/sau periodic a lucratorilor
Citește mai departe
Publicitate
Publicitate