Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce trebuie să știe pacienții care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Recomandări utile pentru cei care au nevoie de asistenţă medicală

Publicat

UPU Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) reprezintă, de cele mai multe ori, cea mai aglomerată secție din cadrul unui spital. Zilnic, zeci sau sute de pacienți ajung să fie înregistrați, triați, consultați și tratați în secțiile de urgență. Numărul mare de pacienți și personalul medical insuficient sunt doar câțiva dintre factorii care prelungesc timpii de așteptare pentru bolnavi. Totodată, un alt factor care îngreunează actul medical îl reprezintă faptul că nu toți pacienții cunosc informațiile pe care trebuie să le prezinte cadrelor medicale pentru înregistare sau triere.

Un registrator medical din cadrul UPU Alba Iulia a publicat, pe o rețea de socializare, cele mai importante date pe care trebuie să le prezinte bolnavii atunci când se prezintă la unitățile de primiri urgențe.

Pe scurt, în triajul de la UPU trebuie să spunem cine suntem, ce ne doare, ce probleme de sănătate mai avem, ce luăm acasă și ce nu avem voie să luăm.

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) este secţia aflată în structura Spitalului Județean de Urgență Alba, având personal propriu, special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă al pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe.

Triajul reprezintă mecanismul sau procedura prin care pacienţii care se prezintă în UPU sau Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) sunt evaluaţi şi clasificaţi, la sosire în UPU sau CPU, de către o persoană competentă (medic sau cadru sanitar mediu), luând în considerare starea lor clinică şi acuzele cu care se prezintă, corelate cu vârsta şi antecedentele acestora, stabilitatea funcţiilor vitale, potenţialul de agravare a stării lor, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii, precum şi alte date considerate relevante astfel încât să fie stabilită prioritatea cu care un pacient este asistat şi nivelul de asistenţă necesară acestuia.

Triajul este un proces continuu, fiind necesară reevaluarea periodică a pacienţilor până la plecarea acestora din UPU sau CPU.

Unitatea de Primire Urgențe este deschisă tuturor pacienților care solicită acordarea asistenței medicale de urgență în urma apariției unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecțiuni cronice.

Internarea pacienţilor în regim de urgenţă în spital se face doar prin UPU sau CPU, cu excepţia pacienţilor aflaţi în stare critică transferaţi direct din alte unităţi sanitare la secţiile de terapie intensivă fără a fi necesară evaluarea lor în UPU.

La sosirea în UPU sau CPU pacientului i se va întocmi o fişă individuală de urgenţă. Întocmirea fişei va începe la punctul de triaj şi va continua concomitent cu investigarea, consultarea şi tratamentul pacientului până la externarea acestuia din UPU/CPU în vederea internării în spital, transferului către o altă unitate sanitară sau plecării la domiciliu.

16603147_1287842871255137_2635984815471301290_n Pentru a facilita înregistrarea și trierea persoanelor care se prezintă la UPU, pacienții trebuie să ofere următoarele date:

  1. Nume și prenume, CNP, adresă și adresă pacient (buletin de identitate/carte de identitate, certificat de naștere, pașaport, în original sau copie)

„Nu se poate folosi buletinul mamei dacă e bolnav copilul. Fără un act de identitate nu există fișă UPU. Fără fișă UPU nu aveți acces la nicio investigație radiologică sau de laborator, la niciun tratament sau consult de specialitate, în cadrul secției UPU. Ca o sugestie: faceți o fotografie cu telefonul la certificatul de naștere, astfel încât, în caz de nevoie, sunt șanse mult mai mari să nu stați să căutați certificatul, dar telefonul să îl aveți la dumneavostră”, a scris un registrator medical din cadrul UPU Alba Iulia, pe rețeaua de socializare Facebook.

2. Pacienții trebuie să prezinte, scurt și concis, problemele medicale pe care le acuză

„În momentul în care vă prezentați la Urgențe, se presupune că aveți o problemă acută, ce necesită intervenție rapidă. Vă rugăm fiți scurți și conciși în a ne spune ce vă doare. Nu trebuie să cunoașteți anatomie și termeni medicali. Puneți doar mâna în punctul sau zona care vă supără. Vor urma întrebările ulterioare ale asistentului de triaj (<De cât timp a debutat durerea?>, <Cum o simțiti?> – ca o apăsare, ca o gheară, ca un junghi, etc.). Vă rugăm frumos, din respect pentru cadrele medicale și pentru ceilalți pacienți care așteaptă să li se înregistreze fișa, nu începeți să ne povestiți cum acum 15 ani v-ați operat la mâna dreaptă, deși astăzi sunteți în UPU pentru că tușiți. În UPU nu există <mă simt rău> și <mă dor toate alea>. Răspunsurile pacienților trebuie să fie de genu: <mă doare în zona asta – puneți mâna unde>, <mi-e greață>, <am vomitat de … ori>, <am căzut>, <nu mai pot urina>, <simt că nu am aer>, <mă doare în piept, simt ca o apăsare>, <am amețeli>. Nimic relativ și care lasă loc de interpretări. O comunicare deficitară a simptomatologiei îngreunează procesul de triaj, precum și investigațiile, ceea ce în primul rând e în dezavantajul pacienților”, scrie Ruxandra Mitrofan pe Facebook.

3. Bolile cronice și operațiile avute (ultimul bilet de externare)

„Vă rugăm nu vă lăsați biletele de externare la medicul de familie și păstrați mereu un exemplar. Când vă prezentați la UPU aduceți acel exemplar cu voi. E foarte important ca medicul să știe ce antecedente aveți. E foarte important ca treaba asta să se știe din triaj. Operații recente, probleme cardiace, pulmonare, renale, gastrice, hepatice, neurologice. E foarte important să ne spuneți, cât de discret doriți, dacă aveți hepatită, TBC sau alte boli cu potențial contagios, pentru protecția dumneavoastră, a personalului medical și a celorlalți pacienți”, a transmis registratorul medical.

4. Orice medicament luat în ultimele 48 de ore (inclusiv tratamentul ”de zi cu zi”)

„Dragi tineri, rupeți-vă 5 minute din timpul vostru și faceți-le bunicilor sau părinților un bilețel cu toate bolile cronice de care suferă, precum și tratamentul pe care îl iau acasă. Trebuie să înțelegeți că anumite afecțiuni dau complicații și între anumite medicamente există interacțiuni. Că există restricții când urmați unele tratamente sau suferiți de anumite boli. Vă rugăm, conștientizați că faptul că nu vă cunoașteți bolile și tratamentul vă poate face mai mult rău decât bine. Pe scurt, un bilet recent de externare + schema de tratament sau plăsuța cu medicamente. Cine face tratament anticoagulant, neaparat să spună și dacă nu-și cunoaște restul tratamentului”, mai scrie registratorul medical pe rețeaua de socializare.

5. Medicamentele la care sunt alergici

„De câte ori faceți alergie la un medicament, notați-vă acest lucru și rețineți-l. Nu trebuie să existe <am făcut odată alergie, dar nu mai știu la ce. O alergie vă poate omorî. Așa că trebuie neaparat să știți la ce medicamente ați făcut alergie pentru ca personalul medical să efite să vi le administreze”, mai scrie Ruxandra Mitrofan pe Facebook.

Pe scurt, în triajul de la UPU trebuie să spunem cine suntem, ce ne doare, ce probleme de sănătate mai avem, ce luăm acasă și ce nu avem voie să luăm.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax